用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你會怎樣應對小六TSA?
樓主: dgshygh
go

你會怎樣應對小六TSA?   [複製鏈接]

dgshygh 發表於 18-4-30 00:26
同三年前唔理小三TSA時一樣,今年我會完全唔理小六TSA。真係完全唔關我事亦真的毋須理會。

另一邊箱,我會 ...
點解需要理小六TSA,就咁去考就得。

bettyay 發表於 18-4-30 00:54
因為確實有學校係操TSA的,針唔吉到肉就唔知痛!他們的小朋友好慘的。當然有部份人係加鹽加醋再推波助攔的 ...
有學校操TSA,做一、兩份模擬試卷,其實好正常。如果係勁操既,呢個係校長既道德問題,同TSA無關係。

yyy8182 發表於 18-4-30 09:24
其實真係有學校操咩,最多都係一星期多一兩份TSA功課,問過小朋友佢話TSA仲易過平時考試。我都無理TSA.

樓 ...
名小唔會操,反而寶校會勁操,但係好多寶校點操都操唔起。

bettyay 發表於 18-4-30 09:43
同意勁操TSA係學校問題!所以我咪話有家長激進到要取消TSA,係另一個議題了!根本部分人係為反而反、亦有人 ...
問題係點解因為有強姦案,唔係捉強姦犯,而係禁止所有女仔出街?

ultramantam    發表於 18-5-3 11:47

yyy8182 發表於 18-4-30 10:19
唔通嘈果d家長係讀寶校(emoji)
讀緊寶校既家長,的確有必要嘈,都見過唔少勁操既寶校,但係問題係寶校學生一係當初家長想小朋友讀HAPPY學校,一係小朋友根本谷唔起。呢兩種情況,谷小朋友操TSA都係痛苦既事,亦都無必要。

Soundervolt 發表於 18-4-30 10:18
無論小三或小六TSA/BCA係用嚟測試學校嘅教育成效,根本學生應該用平時所學嘅知識去應考(所謂裸考),如果 ...
其實係學生學習能力,同老師既教學能力既差異。對B1學校來講,小三或小六TSA/BCA啲試卷都係超級淺,溫唔溫都係滿分或者幾乎滿分,所以唔會去操,最多都係做一、兩份等啲學生熟習考試型式。但係如果小朋友學習能力低,或者老師唔識教,情況可以好唔同。

hkpapa852 發表於 18-4-30 10:18
好快進入Matrix時代
極端啲講,社會既基本公義都被教育局係TSA上既跪低而扭曲咗。

yyy8182 發表於 18-4-30 10:45
源頭根本係d學校問題,佢地想學校成績排名好,就拎d細路搞!TSA原意係無問題,問題係落到下面點處理!
...
TSA同學校成績排名又無直接關係,但係啲校長可以用來向老闆邀功。

hkpapa852 發表於 18-4-30 11:13
TSA既表現, 其實係某D無乜公開升中派位資料既學校既賣點
如果係唔關心升中派位結果既,根本唔會睇TSA既表現;如果係關心升中派位結果既,亦都唔會睇TSA既表現,會直接睇升中派位結果。

dgshygh 發表於 18-4-30 12:09
寶校是什麼意思?
寶物沉歸底

yyy8182 發表於 18-4-30 14:03
我地學校今年都取消左TSA
反正無向老闆邀功既機會,係私利既角度睇,唔參加TSA係理所當然既決定。

rulerL 發表於 18-4-30 14:04
某程度上都顯示出部分家長的心態:對自己有利的不怕去做,做越多越好,對自己無利益只關乎其他持分者事( ...
難度校長唔係咁諗?

palmchristy 發表於 18-5-7 12:27
同意家長唔係好抗拒.

好似反清復明咁, 有啲人係需要一個口號.
其實如果小學可以選擇考唔考TSA/BCA,咁個考試意義已經唔大。
‹ 上一主題|下一主題