用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科疑問
樓主: Freshment
go

中四選科疑問   [複製鏈接]

Freshment 發表於 18-5-8 15:31
囡囡中三要選科,但:

A 科 - 囡有興趣,成績唔錯,但學校呢科DSE 成績一向超差
有興趣既科目

^曾小姐^ 發表於 18-5-8 16:17
係,我會睇埋,一定唔揀套餐學校
套餐學校一般都係比較一般既學校。

1998Ruby1998 發表於 18-5-8 17:35
回覆 王家爸爸 的帖子

我母校係套餐 wor,不過係近百個套餐。
咁多選擇,近百個組合,就唔係套餐,係自助餐。

^曾小姐^ 發表於 18-5-8 17:38
呢個都未叫套餐,我間母校簡直超級套餐
所以我同女商量後都冇揀
你啲圖嗰啲唔算係套餐,組合都好多,基本上想要既組合都有。

1998Ruby1998 發表於 18-5-8 18:16
回覆 王家爸爸 的帖子

自助餐係任君選擇,每一科都獨立選擇。我地有限制,例如讀 Geog 就冇得讀 BAFS,我 ...
Geog 就冇得讀 BAFS,男校好多都係咁,反而男女校或者女校唔少都係有得揀呢兩科。

^曾小姐^ 發表於 18-5-8 18:03
局晒所有人一定揀m1
M1比M2容易讀啲。

JustAParent 發表於 18-5-9 13:39
永遠唔好揀學校考得超差嘅科目! 唔好過分自信,以為自己可以係例外。

成績好,興趣自然會提高。
合理,但係從另一個角度睇,永遠唔好揀自己讀得超差嘅科目,所以其實唔容易決定。

JustAParent 發表於 18-5-9 14:14
如果學校勁既科你讀唔掂,你想讀既學校又其差,咁即係揀錯學校啦。嫁錯郎,係好難搞㗎。

不過,樓主唔係 ...
樓主既A、B之選,應該就係咁既情況。

Freshment 發表於 18-5-9 19:24
咁B 科囡囡只係成績唔算標青,未至於讀唔掂

只係矛盾如果好似呢種case,興趣重要D 定學校師資重 ...
我會建議,糾纏於矛盾與疑問之中,不如用比較邏輯既方法去分析,然後選擇。
第一,比較前人近兩年係兩科既成績(3、4、5、5*同5**率)。
第二,睇返自己兩科既排名。
第三,從上面既資料,你大約可以粗略地估計到,如果情況唔變之下,自己可能既成績。

Marians 發表於 18-5-10 01:32
我都想借個位問下王家爸爸和其他jm, 我個仔間學校前幾日開家長會話九月一日會開DSE 體育科, 如果同學揀佢,  ...
都可能用#65既方法去分析。

LingChiBaBa 發表於 18-5-10 08:48
樓主喺#40已經講咗祇得L4+資料喳。
問老師嗎!教緊既老師一定知道。

friendfriend 發表於 18-5-10 20:03
我個仔想選M2,但得兩個老師教,其中一個是廢的,所以好慘,可能要改選 Bio,大家有什麼意見給我? ...
講真,教得M2,點可能廢?其實可能係個老師表達能力唔好,教得悶,但係去到大學,又有幾多個理科老師係教得有趣?

October. 發表於 18-5-11 14:12
如果將大學工程排得較後,所謂既當係水泡科,咁

1) PHY ,CHEM , BIO + M2
歷史應該比工程更水泡吧!

小時了了    發表於 18-5-11 16:18
October.    發表於 18-5-11 16:13
LingChiBaBa    發表於 18-5-11 14:28

October. 發表於 18-5-11 16:20
神科唔敢高攀,不過,同意你 Physics+M2,點計都應該有利啲,只是諗到呢兩科多叻人讀,要唔要避一避啫。

...
適合讀Physics+M2,同適合讀中史,係兩類人,其實小朋友點諗?

October. 發表於 18-5-11 16:33
經常變,但佢對呢兩科冇強烈既傾向,只表明唔中意ECON & GEO.
如果差唔多,就Physics+M2啦,出路好啲。

October.    發表於 18-5-11 18:59
‹ 上一主題|下一主題