用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)   [複製鏈接]

dolala 發表於 18-7-20 13:26
根本就應該杜絕叩門。小朋友要學識隨遇而安
問題唔係喺叩門度,而係喺協議度。

ok3 發表於 18-7-20 13:32
呢個先係"偽"君子協定嘅最大(甚至可以話係唯一)原因. 之前喺EK有個作為教育工作者嘅網友, 仲要無恥到話係為 ...
我一直都話呢啲係小人協定。

Felix223    發表於 18-7-20 17:04

dolala 發表於 18-7-20 13:56
「點解派入來?因為你地考得差!」

你地又唔鍾意聽!
唔係話呢句野唔啱,甚至可以講係事實,但係老師唔應該係學生面前咁講,可能講得婉轉啲、勵志啲。

little_yolky 發表於 18-7-20 14:24
係, 不過通知可能係書記吧。真係棋差一著。
講真,我反而想知道個家長知唔知道自己嗰區,其實係唔接受區內叩門。

little_yolky 發表於 18-7-20 14:35
其實家長知, 但亦知有學校係暗地裡會收。可能有offer好開心, 無諗過有人會衰得咁緊要, 所以唔小心中伏啫。 ...
我都係咁估。

adrio 發表於 18-7-20 14:52
回覆 王家爸爸 的帖子

跟著公開資料條例問佢。九成 名校校長也唔識  問教育局發展區主任 迫佢 就算 ...
唔識點立君子協定?

OPIG 發表於 18-7-20 15:19
升小都一樣唔需要同佢講轉去那間, 當年原因一欄寫叩門成功, 學校亦冇追問, 斷唔信佢有權扣起註冊証 ...
升小、升中唔駛,但係轉校需要通知教育局。如果無記錯,原本嗰間學校需要填一份叫表格A,講明個學生係因為轉校、移民、死亡、就業定係其他原因。如果係轉校,需要填去咗邊,呢個係確保教育條例下既九年強迫教育可以執行既規定。

小黃豆B 發表於 18-8-4 09:55
坊間有個笑話,家長要取消TSA,唔係因為咩野過度操練,而係覺得TSA無用,阻住佢地安排心目中既操練俾自己仔 ...
會唔會係因為覺得TSA太淺,所以佢覺得TSA係無謂既操練?
‹ 上一主題|下一主題