用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藍田聖保祿自行機會率
樓主: cicibb
go

藍田聖保祿自行機會率   [複製鏈接]

cicibb 發表於 18-12-30 00:59
如果小女兩次呈分平均級11-20,又係跨區,自行機會有幾大?由於面試只得二百幾,還未決定報唔報?! ...
其實唔夠資料評論,呈分級11-20,其實好睇邊間小學。簡單啲講,好似SFA咁勁既,唔會無機會;一般一、二線,機會唔大。

cicibb 發表於 18-12-30 20:37
回覆 tpmon 的帖子

將軍澳區,算是一缐
其實分析係競爭情況就知道,藍田聖保祿算係東九龍既勁校,基本上鄰近地區(黃大仙、觀塘、將軍澳)既叻女都多多少少會考慮佢哋。假設三區有25間一線學校,每間既頭廿總有一半會申請,所以應該有大約250個競爭對手。如果加上二線學校既頭5至10,最多都係有350個同你小朋友有得比既競爭對手,假設見250個,我估其實有得面試既機會都高(估計有七成機會)。

cicibb 發表於 19-1-2 21:05
回覆 王家爸爸 的帖子

多謝你的意見!其實點樣可以知道自己屬於一線還是二線小學 ...
其實一線定二線唔重要,最重要係學校既B1比率有幾高,而自己既排名係唔係喺範圍內,同埋喺範圍既邊個位置。

Gabriellemaymay 發表於 19-1-5 18:53
請問一線傳統小學考中遊有機會interview 嗎?
老實講,一線同中游都係抽象概念,兩個抽象概念加埋一齊,真係難估。不如你講多啲,點一線法?點中游法?老師話係B1A、B1B、B1C?

Gabriellemaymay 發表於 19-1-5 22:51
傳統著名女校,英文讀高一至二級程度。中游成積,是指校內的名次在中間。
...
假設小朋友英文比同學勁,咁問題反而係,中游成積會唔會代表英文以外既科目弱?
我既建議係知道校內的名次喺中間之後,需要睇中文強,定英文強,定數學強(換轉角度睇就係中文弱,定英文弱,定數學弱)。例如如果數學強,會唔會BPS之類更適合;英文強會唔會MCS之類更適合。

Gabriellemaymay 發表於 19-1-5 22:52
老師無講是B1A , B1B, B1C
其實喺自行階段,B1A , B1B, B1C選校會好唔同。

catf2 發表於 19-1-6 10:10
請問: 咁一線私小女校,呈分中文,英文科分數高過mean grade小小,Interview幾會大嗎?
...
如果係一線學校,其實唔難估,你自己估下,你學校排名比你小朋友前既有幾多個人申請。如果係10個以下既機會好高,如果20個以上既機會唔高。

catf2 發表於 19-1-6 15:05

王家爸爸,謝謝你回答,咁都係要博吓,自行再選一間有得all in ...
自行一進取,自行二保守,應該係最好既策略。

richy 發表於 19-1-6 20:49
保守意思是否降一個band?自一b1a,自二b1c?
保守既意思係保守得來都要唔差過大抽獎最可能去嗰間。

Gabriellemaymay 發表於 19-1-6 18:11
王爸爸,謝謝你的回覆,我囡是數學和中文強,英文較弱。BPS 指庇利羅士嗎?
...
如果老師唔講小朋友係B1A、B1B、B1C,你最好先估計下小朋友既情況,你囡囡英文較弱係點樣較弱法?你點知道你囡囡英文較弱?係個個同學都考到CAE,而你只有FCE嗰種,定係其他?如果係前者,其實只係其他人勁,唔係你囡囡英文較弱,呢種情況,數學相對勁既庇利羅士可能適合。如果係後者,情況就好唔同。

Ak112318 發表於 19-1-12 10:48

如果 1c博藍田聖保祿約級80,有機會面試嗎?
無敢話完全唔得,不過機會一定唔會大。
‹ 上一主題|下一主題