用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

hohohoyanyan 發表於 19-5-6 21:03
中學部收咗又多數唔會叩上智, 唔收嘅又未夠班, 除非嗰年德中收得特別少德小生, 咁先有機會一個半個過到 ...
另一個可能性係,德中收咗,但係屋企情況有變,所以去報上智之類既津貼中學。

hkpapa852 發表於 19-5-8 09:51
其實講咗咁多年, 係咪即係GH除咗唔協助未能升上中學部既學生去升讀其它中學外, 連俾 "小六學生留班再戰" 呢 ...
又有幾多小學可以俾小六學生留班再戰?

little_yolky 發表於 19-5-8 13:50
我哋都有一個,不過唔知咩原因。反正呈一後留咗班。
應該都有好特殊既原因,始終呢啲係一個起、兩個止既特例。

hkpapa852 發表於 19-5-9 09:41
直資學校資肋助按人頭計, 唔似官津校咁按班數計

多個人留班多個人頭收資助兼收學費, 只要唔打爆44人一班呢 ...
GHS係比較高增值既學校,加上 2018 年既 Overall JUPAS offers rate 有 95.4%,即使數字可能有水份,但係有 95.4%,點都好吸引。
GH小學部一向都熱門,亦都係比較高增值,所以街外大把人排隊等叩門,我估需要唔會輕易俾人留班。

Lucifer3960 發表於 19-5-9 09:51
回覆 王家爸爸 的帖子

特別原因? 姐姐哥哥唔畢業住, 留班, 等弟妹小一入學.多5分. ...
我見過有啲係患病、家庭突變,聽聞都有遊學一年(唔知道同避開中學讀中文有無關係)。

hkpapa852 發表於 19-5-9 10:01
GH真係高增值?
GT情況好唔同,第一,82.8% 同 95.4% 其實相差好遠(去到95%以上,再上既空間有限,亦都無可能太假)。第二,GT 雖然唔差,但係同 GH 比較距離都相當遠,你好少係啲勁既比賽見到GT既學生。

mcl203 發表於 19-5-9 11:44
若依你,小學高增值左,中學仲可以高增值咁強,增極都有。會否係反向?~~~
...
如果你相信智慧無得遺傳,咁任何小學收到既學生,基本上可以假設平均係B2B水平(香港學生既中位、平均值、mode值),入去時基本上無差異。
如果你相信智慧一定可以遺傳,咁小學可以通過觀察父母,去估計小朋友既潛力,咁勁既小學收到既學生,基本上可以假設平均係B1B水平(都係學校確信係B1水平父母所生)。
現實係智慧可以遺傳既機會小於一半(如果唔係就唔會有二世祖、富不過三代等既講法),所以勁既小學收到既學生,基本上可以假設平均係只係B2A水平。高出B2A水平既,就係小學既增值。

Lucifer3960 發表於 19-5-9 11:06
回覆 hkpapa852 的帖子

真的? 咁好, 去年B2入銀禧?  如果今年B2生 又走去試下抽銀禧 ? 機會大嗎? 但今年好 ...
數字上,今年銀禧應該仍然有可能要收啲B2學生。但係唔好期望B2學生入咗去就會有好成績,入咗需要比其他人更努力先得。原因係學校舊年公佈既係2011、2012入讀既學生既成績,當年B2係無可能入到銀禧既。

haihaimom 發表於 19-5-9 18:15
GT82.8%係咪包自資學位?
兩間都係包括所有JUPAS offer。

Lucifer3960 發表於 19-5-11 11:15
回覆 waiwaibabe 的帖子

你咁講,一陣阿高人又走出來,教大家学好朗誦,DSE中文自然會變好. ...
學好朗誦同DSE中文無必然關係,當然亦都唔會完全無關係。

asweetmom 發表於 19-5-9 18:41
智慧和智商是同一樣東西嗎?
智商只係比較數學邏輯好唔好。

cafeva 發表於 19-4-22 21:00
全港都無乜邊間自己揀學生,幼稚園一轉、小學再一轉,升中仲要'西'走咁多人!!! ...
任何野都有多角度:換轉另一個角度睇,全港都無乜邊間學校勁既學生走得嚴重,幼稚園走一轉、小學再走一轉,升中仲要走咁多人... 仍然保持到B1成績,難得。

PNGCC 發表於 19-4-22 14:34
你說得對, 今年3月麥當勞道剛剛又收了9個.
呢個係唔少名小既中學部面對既問題,勁既想走學校留唔到,渣既想留學校唔想留。但係現實就係咁,都無辦法,無論學校定係學生,只好平常心面對。

QQfishs    發表於 19-5-12 15:46

hkpapa852 發表於 19-5-14 11:19
以2017-2018年畢業生人數同2012-2013年S1人數計:

SMCC: ~10%
因為中間有插班生,實際留失率更高。

Yanamami 發表於 19-5-14 12:42
家庭取态不同……讀直资好多都唔介意亦有能力出国,當照有部份係对考好DSE無信心而走,但不乏預左中学走好 ...
更日香港政治前途不明朗因素多咗,多咗啲家庭背景好既諗出國讀書,所以過兩年啲名校既DSE成績又添變數。

Yanamami    發表於 19-5-14 13:19

little_yolky 發表於 19-5-14 13:00
50%?!咪即係100個走50個?我有無理解錯?
佢哋對於有幾多學生畢業,同埋實際成績都比較低調,只知道中一招生係五班,所以好多野都係傳聞,唔知道真假。我都想知道50%係點計算出來。

Yanamami 發表於 19-5-18 22:40
我諗GH英文有保證d……同埋感覺HY離心力少d.
有同一感覺,但係兩間學校點解有呢個差異?

B.B.BaBa 發表於 19-5-20 08:49
GH 私、英小,HY 津、中小
個差異唔難理解
咁又係,私英小,所以英文好啲。津中小始終資源有限。之前有朋友只報DGJS、GHS、MCSPS,無報 HYS 小學,好似話成績同其他問題被斷「龍」。

B.B.BaBa 發表於 19-5-20 09:01
相信除左 DGS、SPCC 小學部學生,其餘所有有結龍、直屬、聯繫的小學級頭果班學生(可能十幾廿個),都會去試 ...
呢個一定,人望高處,水向低流既心態,好正常。

ysnmama 發表於 19-5-23 12:19
如果到時申請IB 落空,又要繼續考DSE,就真係夢一場。
如果到時申請IB落空,證明小朋友唔適合IB,可能夢醒,繼續考DSE更實際。
‹ 上一主題|下一主題