用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 究竟讀咩科先唔洗愁出路?
樓主: cpmummy
go

究竟讀咩科先唔洗愁出路?   [複製鏈接]

Anniemun 發表於 20-7-9 20:46
護士?
同意,如果諗出路,讀護理比讀醫多,尤其係喺外國。

nicolemummy 發表於 21-5-29 23:38
我地當年Triple E比神科更神      

我識既,在地鐵做車票機、所有電子電機 ...
對,曾幾何時,工程係熱門科目,唔容易入,尤其係讀電。

annie40 發表於 21-6-13 20:13
看過微信之父張一龍的經歷,是宅男中之宅神,經常被人搵丁兼看不起,生存下來也算是奇蹟呀。宅男應該分為有 ...
呢啲只係小數,大部分成功既大陸IT人,更多係似史玉柱、吳鷹、馬化騰,能言善道既。

annie40 發表於 21-6-15 21:34
雖然十分癈話,自己依然堅信只要孩子三觀正常,性格善良積極,那管學途的第一選科不是最熱門的,走著走著也 ...
問題係點定義三觀正常?唔同時空,定義唔同。三觀同普世價值相同、有同理心、接受差異、接受唔同既睇法,可能更加重要。

stillgood20 發表於 21-6-13 20:25
亞囝之前出了GPA, 比第一學段低分了.
剛巧那天,媽咪不在, 聊一下,為何分數低了.
個人認為「裸考」先至係正常。當然唔係指完全唔讀嗰種「裸考」,而係對所學有興趣,隨時可能娓娓道來嗰種。有興趣,就可以做到考試前只需要稍為溫習,已經比average classmates高分好多。

annie40 發表於 21-6-16 11:41
謝謝回覆。
在此補充一下,馬化騰除了經常是中國首富前五位外,還是聞名中外的技術男和害羞男,公司成立後 ...
現實同公眾形象可以好唔同,我有個大陸朋友係佢深大同學。加上潮州人既性格,熟唔熟係兩個形象。當然亦可能係有錢咗之後既性格改變,不恥於見平常人。
‹ 上一主題|下一主題