用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利曼 vs 德望呈分試?
樓主: hashas
go

瑪利曼 vs 德望呈分試?   [複製鏈接]

hashas 發表於 21-8-27 20:06
德望呈分試是否出題很深?難以取得好成績
其實呈分試深,差既學生難靠運氣攞分,所以對叻既學生反而有利。

ok3 發表於 21-8-28 11:28
ek啲人成日話gh谷,其實又有幾多人親身經歷過?除左科英文(我都覺得真係幾深)之外,其他我都唔見 ...
谷唔谷其實係相對既,如果同 Marymount 比,大部分直資中小學都比佢哋谷。

hkpapa852 發表於 21-8-28 18:05
我比較懶,唔介意阿女可以輕輕鬆鬆hea 住上中學部
我唔介意阿仔可以輕輕鬆鬆hea住上大學,最緊要讀得開心。

b3410 發表於 21-8-29 15:51
都係女校,無男同學
女仔中英文好,呢個可能係誤解。對男仔定女仔有利啲,其實唔係睇整體考得深定淺,而係睇出邊類題目考得深定淺。如果描寫文嗰條出得深,對女仔有利啲;相反,如果議論文嗰條出得深,對男仔有利啲。香港考試唔太注重批判性思維,又唔太注重議論類,所以先至對男仔不利。

hkpapa852 發表於 21-8-30 08:17
小學應該較少會考寫議論文
對,有啲學校直頭唔出議論文,對男仔就更不利。

piyohk 發表於 21-8-29 23:02
香港考試唔太注重批判性思維,又唔太注重議論類。咁有乜方法解決不利因素,爭取高分!
...
讀男校,唔需要同女仔爭。

ar_mak 發表於 21-8-29 15:56
咁我改一改個情境:就係中文卷出得深,英文卷出得淺,於是就對中文科成績好既同學有利。 ...
卷既深淺,對語言科既排名影響唔太大;相反,數學科影響大啲,男仔無咁小心,淺既數學卷,反而未必高分,大家都高分,唔小心既男仔既排名反而低咗。

ar_mak 發表於 21-8-30 09:42
OKOK,我再改一改:今次中英數常都出得淺,咁就會對視藝同音樂成績好既同學有利~
我諗你誤會咗呈分既計算方法,呈分係用加權標準分,唔係加權平均分。
‹ 上一主題|下一主題