用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC
樓主: 喇叭茶
go

QC vs SPCC   [複製鏈接]

喇叭茶 發表於 21-9-10 10:44
有一個case:
家住九龍,一綫小學級前列,有信心考呢兩間。
知道SPCC被公認為全港No 1, 咁樣除咗唔駛學費同 ...
如果SPCC同QC都收,其實無理由唔揀SPCC。

Sheep06 發表於 21-9-10 11:06
可能是學費問題
咁又係,錢可能係一個考慮因素。

SLHongkonger 發表於 21-9-10 11:14
係EK問 一定會答 SPCC for sure
好多都係小朋友過咗升中好耐,大家唔係競爭者,無動機呃人。

gracelam 發表於 21-9-10 11:46
認同QC免費係好處

男校係好處呢點就唔多認同, 除非個小朋友喜愛男校多於男女校就作別論
呢點我同意,如果住九龍,考慮LSC會比考慮QC更好。

Zleep 發表於 21-9-11 20:32
無敵組合
請問當時沒考慮spc?or 其他?
當年SPC下跌緊?

ar_mak 發表於 21-9-11 11:19
其實我都聽聞有家長擔心過,讀男校會唔會容易攪基架?

咁於是就走去問啦,冇人肯認。
去外國讀,會唔會基因突變,變成 Caucasian?

fatman69 發表於 21-9-22 16:04
每年都有EK友,身邊朋友,朋友的朋友們,考到SPCC後就棄位!
綜合各方資訊,不外乎多個原因,
交通不便,
如果唔想行,午膳選擇少係真既,貴啲既得café bar on 8,平既就得景成同文利,中間選擇唔多。

fatman69 發表於 21-9-23 16:46
吾讀當然雙贏啦!
自己選擇更好的,個位留比後補者!
自己得到更好,別人後補到,大家開心!
雙贏唔係贏兩次咩? 兩間好既學校都收。

tkhhung 發表於 21-9-30 10:38
不一定 中電輸電由大陸提供 特別大亞灣核電站超過一半供給香港
有合約既。大亞灣核電廠係中港合資,計劃既時候深圳仲係魚港,用唔到幾多電,只係香港無地方(亦怕輻射)。原本合約好似話全部輸電香港(當年既深圳根本用唔著),之後變成大部分輸香港,不過香港工業移走晒,都用唔到咁多電。

ANChan59 發表於 21-9-30 11:53
大陸年年都限制工业用电,那一年限电输往香港,而且以往是五六七月开始限电,今年是九月才大范围限电,部 ...
香港人唔夠大陸人快,佢哋年中既時候已經搶緊UPS同發電機。聽啲大陸同事講,佢哋老家連蠟燭都有人囤積。

ANChan59 發表於 21-9-30 09:54
民生及商業用電不受影響,鐵路冇問題。東北有個別城市矯枉過正,停咗部份民居,已經撥亂反正。

主要是工 ...
我鄉下開二停五,無諗過沿海城市都會咁。

tkhhung 發表於 21-9-30 12:12
今年應該出不切貨 雙贏格局
出唔切貨,可以係航空公司單贏格局。

ANChan59 發表於 21-9-30 12:20
那处乡下?

工业发达省份年年都会限电,只是停多少天。
潮州人。潮州三個市(潮州、汕頭、揭陽)呢個月都係咁停法。好似話有啲偏啲鎮要開一停六。

ANChan59 發表於 21-9-30 12:23
我的产品95%是速递出口,而且ex-factory,冇乜影响!
如果係電子產品,影響唔大,反正都係空運。我有朋友做紙品,話船運比舊年貴咗接近十倍。

ANChan59 發表於 21-9-30 12:32
我八月底去咗一转潮州、汕头,正常生产喎。可能是轻近市区,属科技园区吧。
...
八月都基本上正常,基本上唔需要錯峰輪休。九月初好多地方都可以開四停三,基本上影響唔大,九月中之後就開始開二停五。
‹ 上一主題|下一主題