用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童 ...
樓主: Jack1020
go

[英國] 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童   [複製鏈接]

sp3014 發表於 21-9-26 09:26
d專家之後都補晒飛咁話如果要出去留學嘅都係要打2針的,就估到政府嘅立場唔會咁易鬆綁。尤其現在講緊同內地 ...
但係香港嗰21日走唔甩,其實無太大分別。

mother904 發表於 21-9-26 12:57
真心覺得政府唔應該將未成年的留學生拒諸門外,隔離21日乜都夠啦。
啲香港磚家,其實有無睇外國既研究報告?Delta Variant 既感染者,係喺第四日已經detectable。唔明白佢哋點拍拍腦袋定21日呢個標準。

幸福花海 發表於 21-9-26 21:18
政府莫視留學生既需要,可能覺得同經濟無關,如果要照顧留學生,一定諗到方案囉!, 外傭入境問題都有專登同 ...
其實現在既香港比大陸仲差,啲大陸朋友話我知,海航同吉祥航空有包機來回英國,安排得妥妥當當。

6x6=36 發表於 21-9-27 08:11
我都覺得,政府對留學生好差,特別係英國留學生
睇幾代教育局局長既小朋友去向就知道,選擇既地方已經變咗。

katrinafu 發表於 21-9-27 22:07
寫到我們香港會帶病毒入國內咁喎 !

我唔理個COVID 19 係由邊個國家起源 , 但去年呢個病毒在武漢爆發初 ...
係做年花青蛙湯嗰個

Jack1020 發表於 21-9-28 00:21
絕對認同,點都要顧下香港人先得㗎, 由暑假開始, 撲呢樣嗰樣,到頭都係得個吉, 已經唔計較用幾多錢, 小 ...

我估新加坡明年應該會開放。其實如果香港仲係21日隔離,而新加坡開放,可能明年暑假去新加坡見小朋友就算。始終小朋友承受呢啲無聊既隔離生活既能力俾我哋細。再唔係就父母飛過去英國見細路,自己隔離好過小朋友要隔離。

Arabellahk    發表於 21-9-30 15:16
foxli    發表於 21-9-28 18:32

agnesmomo 發表於 21-9-28 23:31
疫苗引發心肌炎,香港學生都改打一針,我唔明點解係都要強制我哋係英國嘅小朋友打兩針,我個仔13歲,4/10才 ...
中間相隔耐啲,可能會安全啲

幸福花海 發表於 21-10-3 15:34
跟貼內地?人地都唔使21日隔離,又室外都無口罩令,佢唔好一相情願啦
香港去深圳從14+7改為7+7+7,不過都係21日,只係最後嗰7日無咁嚴。

sp3014 發表於 21-10-3 15:42
絕對覺得係香港自己一廂情願,仲要樂在其中咁
最唔明係香港點解仲係強制戴口罩,而唔跟大陸。

Kmee@@ 發表於 21-10-4 23:57
可以,但冇直航,要轉機,做2次檢測和取綠碼。
大陸朋友同我講,好幾個城市都有來回包機,不過佢無講邊個安排,只知道飛機係吉祥同海南航空,唔係大航空公司既。

幸福花海 發表於 21-10-5 08:38
知唔知英國回國內要幾天隔離?
年中回家,要求係5日內喺指定地方既陰性測試結果,14日集中隔離,同一班機既人喺同一個地方隔離。

LiHing 發表於 21-10-4 22:56
咁中國留學生又比唔比返大陸呢?
可以,今年暑假我原本想叫大陸朋友幫忙,先去大陸再陸路返香港,不過知道兩邊都要隔離,比香港既21日多,所以無咁做。

Kmee@@ 發表於 21-10-5 11:44
每個地方都唔一樣
差異咁大!從21日到56日都有。

ANChan59 發表於 21-10-7 09:04
如果你搵朋友在廣東省,隔離14+7,用回港易返香港不用隔離,而且每日配額不少,深圳灣3000,港珠澳1000。 ...
舊年6月頭趕得切喺香港封關前直飛香港,加上當時指引無咁清晰,所以無經大陸。不過有啲朋友既小朋友趕唔切,需要留係英國過暑假。

ANChan59 發表於 21-10-7 09:28
如果你講6月份應該都不能用回港易,記得國內有小規模爆發,香港政府叫停回港易,我在東莞去深圳都好麻煩。 ...
其實唔只係香港對國內既防疫資訊係以訛傳訛,內地都一樣。舊年住係廣州站三元里附近既朋友同我講話隔離區封咗、強檢,我另一個住東站天河附近既朋友居然唔知道,而住海珠區同住佛山既朋友就同我講到好恐怖。同一件事,附近既人都有好唔同既講法,外地人基本上唔可能知道,所以一定會係以訛傳訛。

ANChan59 發表於 21-10-7 11:44
舊年最初的時候真係訊息好混亂,消息不透明,假訊息不斷,之後慢慢改善。我都等咗11個月才敢上國內,真係 ...
其實國內火車、地鐵既安檢,一直都係唔准帶含有酒精既野。我見啲國內同事用無酒精既離子搓手液,小量既話部機唔響就可以過。

Band5 發表於 21-10-8 01:33
如果香港跟大陸行健康碼,自然就好多嘢都可以放鬆啦!
同健康碼無太大既關係。
‹ 上一主題|下一主題