用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 感到驚訝
樓主: young8888
go

感到驚訝   [複製鏈接]

young8888 發表於 19-2-17 05:09
有朋友說知道有家長改動副本成績表,例如B-變B,c-變c+,好冇品格:0(
其實改係無用既,原因係:如果學校重視小學既成績表,一定會認真對,根本走唔到雞。如果學校唔重視小學既成績表,開頭唔會認真對,之後亦都唔會認真考慮小學成績呢個因素,所以無必要造假,反正無人會睇。

Big_Gal 發表於 19-2-17 10:43
其實改左都無用, 每間小學的A, B, C標準不同, 有學校90分先有A, 有學校85分就有A, 中學收生唔會只睇小學成 ...
講得啱,大部分學校都係先用教育局既次第做篩選,所以次第前啲先係重點。

Yanamami 發表於 19-2-17 11:15
短視吧……可能諗住起过到自行有得in个門檻……
自行有得in既門檻,其實係次第決定,而個家長入唔到去考試局既電腦改次第。

YS_mommy 發表於 19-2-18 09:38
回覆 goodboy1 的帖子

鄰居小孩說佢有位級頭同學, 成績好好, 可是每天同老師頂咀, 可能真係太醒, 又多問題 ...
如果真係B1A,呢種性格既小朋友,應該揀啲傳統名校,DBS、LSC、SJC、WYK之類。

Ak112318 發表於 19-2-18 13:32
但好奇怪,我見咁多直資無一間要求睇正本,交完undertaking都無睇過我地嘅正本。反而自行交表時就逐張對
...
兩個小朋友當年自行交表時兩間都無點對,所以我一直相信有啲學校根本無人會睇。而面試時老師抽其中一項填咗既活動問小朋友,睇佢有幾熟悉,所以好可能啲活動同成績表既大作用,就係面試時有話題。
其實嘜野學校先會認真睇?

goodboy1 發表於 19-2-18 11:50
有級頭生因操行B,自行神校唔收,最後要去B1C。傳統名校都很重視校風,擔心會影響其他尖子。
...
女校係,男校未必咁樣睇。好多中學都知道,小學操行評級同小朋友既實際操行,而表現出聽話同校風亦都無直接關係。

b3410 發表於 19-2-18 13:58
呈分試次第,十足真金,如假包換
排名足夠高,操行有C都唔一定係問題,面試時老師可能會問,睇小朋友點解畫。

mama_papa    發表於 19-2-18 19:32

1998Ruby1998 發表於 19-2-18 23:59
回覆 goodboy1 的帖子

我以前個班主任小題大作,3 次都整個減號玩殘我,評語明顯睇得出「此學生係麻煩人物 ...
同我朋友既小朋友情況差唔多,佢成績好,我叫佢唔好揀地區名校,只有嗰幾間傳統男名校先有可能收佢。

MCLIAN 發表於 19-2-19 08:49
聽到好心寒!
如果睇FB上面既老師secret留言,幾變態既小學都有。

TwinWong 發表於 19-2-19 10:01
現今家長係有智慧同有高水平知識,
我老一輩的都知刪改文件係犯法架
小學生自行修改自己份卷答案都要記過,
其實家長係參差咗,有智慧同有高水平就唔會刪改文件咁笨。

TwinWong 發表於 19-2-19 10:29
律師都夠高水平, 咪又係被法院通輯, 裁定佢行為失當, 遣責,
真係一样米養百样人
嗰個係玩野,情況唔同,我反而覺得係個女人變態多啲。

TwinWong    發表於 19-2-19 10:42

kwokbobo 發表於 19-2-20 09:32
請問考試局的次第,係咪即係全港考呈分試的學生排名次?還是只係得個名次range?咁無考呈分試的學生又點排位 ...
如果無考呈分試既學生其實好大鑊,因為無排位,所以好睇收生老師願唔願意冒險,間間學校情況唔同。

1998Ruby1998 發表於 19-2-19 17:16
回覆 TwinWong 的帖子

我地小學按成績排操行,考頭 3 名一定有 A-,打後係 B+,考中游同下游最多 B。:hold ...
其實有無問學校,點解佢哋唔直接講分數?其實用科目排名最好,大家清清楚楚。
‹ 上一主題|下一主題