用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區位的成功率?
樓主: chanwendy
go

跨區位的成功率?   [複製鏈接]

easonkinki 發表於 17-8-15 09:44
瑪小b2生都收,外校生收10個,瑪神有咁嘅成績算係咁
學校唔差,從各方面睇,我鍾意瑪神多過附近既香島,所以我一直建議啲邊緣人試佢,近兩年機會唔細。原因係雖然只有10個位,但係B1唔想要佢,邊緣人唔敢試佢。

twhkleung 發表於 17-8-15 17:21
3。有另一間同系中學;

是指什么呢? 是指另一同系也一樣好(不好)吗? 或是別的意思?
將軍澳

hkpapa852 發表於 17-8-15 17:21
我遲D會調整吓D指標..... 主要係調整如何細分B1A/B/C, 因為用入U率去計, 水份大多, 唔多準確
...
我反而覺得用DSE合理啲,總之係香港平均值就係B2B既中游,然後從中游平均值估計B1同B2、B2同B3既分界線。先大至分咗三個BANDINGS,然後每個BAND再細分三份。

bobo98    發表於 17-8-15 23:28

hkpapa852 發表於 17-8-16 08:48
啱, 我近年研究緊用4+, 5+去細分B1, 始終, 入U率同3大率, 水份都可以好高.
非B1中學比較難再去細分, 因為佢 ...
會考同AL年代我都曾經試過做,都係發覺無辦法好清晰、科學化咁去排,最終放棄咗。希望你會成功。
‹ 上一主題|下一主題