用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學珠心算問題
go

學珠心算問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

agree~
我囡囡而家係精英班佢冇收學費,教緊負數
胡老師話上到精英班比心機既一般都會跟佢兩,三年
唔係因為唔駛錢我先話佢好
就算要收學費,我都會比囡囡繼續跟胡老師學習
胡老師真係一位好用心既老師

原帖由 billysim 於 09-7-21 14:08 發表

你睇下呢道
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1138310&extra=&page=5
我囝仔係舊年4月(5歲 K2)開始係胡成珠算學, 佢而家已經學左年幾, 剛剛學完第四期佢由個位數+/-用數手指方式到而家有時已經用 ...

醒目開學勳章

9堂為一期,每一期後都會out人
堂上表現,測驗成績都影響去or留
多謝! 你同囝囝都要加油呀~~

原帖由 billysim 於 09-7-23 14:06 發表

我都係咁諗如果佢收錢我都會比阿仔讀, 妳囡囡真叻可以入到精英班, 所以我都同阿仔講要努力D呀, 我想問下精英班有幾多堂嫁?

醒目開學勳章

一直讀得上一直都有班,所以唔知有幾多期,
你放鬆D唔好太緊張...唔好經常提住囝囝要入到精英班
小朋友既壓力係來自大人,,我囡囡開果班係幾界夾埋先開得成,因為幾界夾埋先得十多人,
之前同囡囡同班只有3位小朋友入到,
其實上到4期or速度班已經係好叻,應該P.3前都唔駛理佢地D數,所以入到精英班就當Bonus,唔好太擔心

原帖由 billysim 於 09-7-23 16:24 發表

我都有聽胡太講係精英班3次唔合格就要OUT, 我諗家長每次揍放學都好緊張, 驚小朋友被OUT咁我想問精英班有幾多期嫁, 唔好意思太多問題!!!!

醒目開學勳章

完左速度班大約一個月上精英班

原帖由 billysim 於 09-7-24 01:37 發表

多謝妳既回覆, 我都知唔好比多壓力阿仔, 我會盡量輕鬆d不過真係好希望阿仔入到精英班, 因為可以跟到胡生學野都阿仔真係獲益良多, 嘩, 一班先得3至4個入到精英班咁妳囡囡完左速度班幾多先再上精英班呀? ...

醒目開學勳章

收4歲半起,唔駛識數珠子..其他
胡老師會將方法教比小朋友,你回家只要同佢做練習就ok
只3,4堂你就會發現小朋友有好大分別

原帖由 qoo_pooh 於 09-7-24 09:29 發表
billysim & 小米偶媽咪,

請問小朋友幾大可以學?
我仔仔現在約3歲9個月,
我打算約4歲半開始俾佢學珠心算(讀完K1),
合適嗎?
開始學珠心算前,
是不是要識數珠子?
要識數1-100嗎?
還有其他東西要識嗎?

...

醒目開學勳章

胡老師收4歲半起既學生,我囡囡都係5歲開始學
同班都有4歲半既同學,最初表現都好出色
胡老師幾次試範都有搵佢,
不過上到3期,小妹妹開始吃力(數愈來愈快+長)
最後升唔到上4期就冇再讀了

現在囡囡同班精英班都有6年級既大姐姐
所以十歲都唔遲,最重要係佢鐘意又跟得上就ok

原帖由 Daisy媽咪 於 09-7-24 11:39 發表

我兩個小朋友上個term 開始一齊學胡sir, 亞女十歲, 雖然有d遲, 但都希望可以改善佢既加減數既準確性, 佢初初唔肯學, 但後來佢跟得好好 (因為佢全班最大), 胡sir 又讚佢 (佢冇乜幾何係學術上比老師讚), 所以佢都好 ...

‹ 上一主題|下一主題