用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍城聖家知道結果未?
go

九龍城聖家知道結果未? [複製鏈接]

我都識非教友舊年同前年都叩到聖家

受洗係唔洗錢!信天主教首先要返20個月道理班,期間要做功課、分享,參與多個儀式,有啲堂區要參加埋服務團體,每個星期日要返彌撒,最後要神父批准才可受洗。你有錢都未必能夠完成晒整個歷程,唔信天主嘅更加難過關。你唔知道,所以你先會用錢去衡量人哋嘅信仰,眼見好多人去道理班都會半途而廢。其實有啲人起初的確為了五分而去道理班,無幾耐佢哋亦信咗耶穌了!
其實用咗五分入咗天主教學校之後,如果唔係真係信主就會好痛苦,因為公教學校會為教友學生安排好多宗教活動,他們要返足六年主日學,三年班要安排初領聖體,五、六年班要安排領堅振,如果你唔信的話,你會覺得好討厭。我信!所以我好享受學校充滿信仰氣氛!
原帖由 MAYANGUSPO 於 11-6-22 18:28 發表
講真受洗洗得幾多錢, 但有時唔係錢問題, 而係自己都唔想對人地既宗教唔尊重, 但係呢5分上面, 相反地覺得有5分既宗教好似對我地唔多尊重, 即信者唔係得救, 而係"信者得5分" 非常無奈... ...

好覺得係好事近!
原帖由 PoPoMom 於 11-6-29 15:51 發表
我收到學校電話, 叫我明天去見校長, 今次主要係見家長,我也不明白, 上次見完小朋友又話不用見家長, 但今次專登約見家長, 希望我有好消息而唔係搞錯咗D乜野啦!!!! ...

有好消息未呀?
原帖由 PoPoMom 於 11-6-30 10:52 發表
謝謝各位!
希望今次得啦 : )
耐心等待機會的來臨!!!!

緊係父母一齊去喇!有得second in好大機會收你!
原帖由 joeyma 於 11-7-7 23:36 發表
你們好,小女被邀Second IN, 是否通常Second IN 也有很大的機會會收?仲有,請問是否只In大人?會In什麼?有必要父母也出席嗎?實在很緊張,請各位幫幫忙? ...
‹ 上一主題|下一主題