用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 傳統名校vs地區名校
go

傳統名校vs地區名校 [複製鏈接]

引用:本人兒子剛讀幼稚園,所以希望可以開始搜集

原帖由 lhingw 於 12-02-14 發表
本人兒子剛讀幼稚園,所以希望可以開始搜集一下升小學的事及希望各位可以提供一下意見。
以我所知,好多傳 ...
入到自己本區地區名校故然好,因為校風好、師資優良和派位不俗的學校也可接受,況且,還近屋企呢!只可惜屯門區一般都是官津校,誰能保証可透過小一學位分配辦法而入讀心儀學校呢?第二個問題,我認為九龍區的傳統名校會是比屯門區的地區名校好。我有好多朋友為了孩子讀書,刻意搬出巿區,我看他們是值得的。又有一個例子:我朋友住元朗,出深水埗讀書,搭西鐵從元朗出南昌站非常就腳,比隔離屋讀元朗區學校的街坊還可遲出門口,所以做定資料搜集,看學校車程安排、功課量多少和測考壓力去決定吧!還有如果知道自己心儀學校後,應在幼稚園階段已銜接準備。

引用:第二個問題,我認為九龍區的傳統名校會是比

原帖由 lhingw 於 12-02-15 發表
第二個問題,我認為九龍區的傳統名校會是比屯門區的地區名校好。

Karen, 可唔可以詳細一些解釋下?我有個 ...
每間學校都有好學生,我朋友在沙頭角讀小學,港大畢業。傳統名校拔尖額多,公開考試合格率高,大學入學率高。我聽過人講<香港區band one學校比九龍區band one學校好,九龍區band one學校好過新界區band one學校好>,我女兒就讀九龍區傳統名津校,我親身體驗該校真的很好,師資、學習氣氛、程度都很好。

引用:講下我個案:自己係地區名校讀小學,然後又左

原帖由 日日見住你 於 12-02-15 發表
講下我個案:
自己係地區名校讀小學,然後又左地區名中學.會考唔叻,十幾分夠升中六個d,中七又係緊緊升u個d分. ...
你就是地區名校出嘅好學生好好的例子了!

引用:如果入得到,+讀得上,+我覺得傳統名校好啲.+

原帖由 Lukbuk 於 12-02-15 發表
如果入得到, 讀得上, 我覺得傳統名校好啲.
我自己喺地區所謂名校畢業, 會考同a level 成績都幾好. 但入到h ...
聽過一個電台節目,訪問一位自名津校插班入女拔中三的電台工作者,佢都話入到女拔簡直係大開眼界,出到來人際網絡真的很好,她沒有後悔插班。我睇女兒的同學質素亦很高,她默書測驗前的小息,跟同學仔一起温習,講緊小一時已經係咁,我無要求佢咁做,依家小二,佢都會用小休時間串下次默書嘅生字,仲叫我比本簿佢帶返學默生字。

引用:多謝各位的意見及例子,大家都認為出名的名

原帖由 lhingw 於 12-02-15 發表
多謝各位的意見及例子,大家都認為出名的名校係讀書氣氛、語言環境、教學資源、人際綱絡方面會較好。當然亦 ...
真係唔好比啦!入到屯門Band one中學已經好好了!硬要比或者我講多一個例子:我女在名校成績一般,總平均分也不到八十。我朋友女兒在元朗名小學就讀,讀精英班,成績好,考頭幾名。兩間學英文書讀同一套書,但我哋讀高佢一年。早排我同佢哋一齊玩遊戲,要佢哋以英文解釋謎底,讓所有人估,我女兒玩得好投入,好樂意玩,但我朋友女兒完全唔敢出來嘗試,甚至完全聽唔明我女兒講乜。

‹ 上一主題|下一主題