用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 08/09 Grade 1已分班請進
樓主: Eunismom
go

08/09 Grade 1已分班請進 [複製鏈接]

1B--nono2006 (浩鈞,Wilby)男
       hohomum (皓桓,Marcus) 男
       linchan       (凌睿 Samantha) 女
       koko           (Yolanda) 女

1C--eunismom (樂遙,Eunis)女
                        (正楠,Bosco)男
        roroma     (晴晴, Charlotte)女

1M-- ho_fish (善如, Rachel)女
         tsangjj (Yin Kan, Leo) boy
        小bmom (伊晴, Elen) gril

1P-- Hang'sMum - Anson
        doris (hewitt) boy
        Ononchu - Cheuk-hei
         sunmoon- (栩怡,Holly)女

大家好!我囡囡讀1p班,佢話啲飯餸都食得哂喎!我覺得本手冊好有心思呀!

Hang's Mum,

阿女原來有功課,但佢冇同我講,係咪有分唔同組呢?佢話英文堂已經派咗書但keep喺老師度,請問anson有冇收到呢?

對於那些功課,阿女都有用心做,但對她來說不是特別輕鬆,因為幼稚園的功課一向不多,不過她也很享受新小一的生活,每天都是滔滔不絕的提及,不過昨天她告訴我有大哥哥用一疊紙打向一個女同班同學的頭,小朋友即刻用雙手摸著頭,表現得很驚慌,想哭的樣子,我問她會不會大哥哥跟她玩,她說不是玩的,這樣是會痛的,但她說當時老師走在前面又看不到,她說那大哥哥很高的,我女長得很高,年年全班最高,現在如是,所以我懷疑這個哥哥會不會是中學部的,專登整蠱新仔,看她的樣子都驚驚地,但佢亦遇過好的大哥哥當第一天她在搵校車時很主動的幫忙,看來升上小一小朋友的經歷比以前豐富很多。

阿女都話佢係班長,佢話當時老師問邊個想做,佢舉得最快,所以就做咗班長喎!不過另外好似仲有副班長同其他,而派飯亦有同學專責的。

至於手冊阿女已有了,可能不同班不同時間派吧!功課有些在校做,有些在家做,她也寫在手冊裡面,昨晚佢仲話英文老師生日,帶了一張未完成的畫回家做並要寫Happy Birthday to Teacher Virginia.

原帖由 nono2006 於 08-9-5 13:27 發表
My son is 班長 too la ! There are 4 班長 in one class!

請問你們那幾班已經派了student handbook 啊,我地1B爲什麽沒有的?仔仔不用抄手冊也沒有功課帶回來做,他說功課全部在課堂上做,不用帶回家,請問你們也是 ...

Hang's Mum,

今天交了!由幼稚園已經年年做嘞!所以而家有乜靚盒就一早留起,實有用,因為學校唔做阿女都會自己做吓手工,但呢啲習作其實點都要出動阿爸阿媽。今日仲派咗day book.

原帖由 Hang'sMum 於 08-9-5 14:56 發表
1P 星期一要交環保燈籠, 你地做左未 ?

puikiufriend,

多謝你咁熱心!

Hang's mum,

我阿女都係得1本bookmax,不過同老師講過電話,佢話可以讀其他書,是沒有限制的,阿女係學校自己小息時就借了好幾本,幸得你提醒月會,沒有特別留意添,聽佢講體育堂是全小一一齊上的,不過會分番4社進行,我會叫佢帶衫自己換,鞋就都係平時嗰對。

對啊!就給他信心試試吧!他會自行解決的,最多費時一點,阿女讀k2時因為我唔得閒湊佢,婆婆又論論盡盡,芭蕾舞衫連襪褲都可以著到,所以大不了唔換都不怕,自然有人教佢,不用擔心。

原帖由 luckymother 於 08-9-10 11:46 發表

小朋友應該可以自已換衫,我老闆上次都是自已換的, 所以覺得他突然長大了.
‹ 上一主題|下一主題