用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網,如果言語遲緩,揀將天/黃永樹比較好? ...
go

95網,如果言語遲緩,揀將天/黃永樹比較好? [複製鏈接]

回復 sorman 的帖子

其實都唔一定.

我囝囝去過好幾間小學開放日玩下遊戲 或 體驗課. 亦參觀了很多小學.他不喜歡循道, 王余家潔. 但有其他1, 2 及 3線的小學都有喜歡.

我會按各項因素而決定.

朋友的兒子亦係SEN (以前同我的兒子是N班同學), 不過係小問題.
因為她是資深(高級言語治療師), 非常了解兒子的問題, 亦知道區內學校的支援.
(因為她問過她在將軍澳學校工作的同事)

她為兒子選了上述其中一間學校為第一志願, 另外一間2線為第2位.
係今年6月派去第2位, 後來, 她去叩門(第一志願), 結果真係比她成功叩到門.
我相信學校在選學生時, 已經可以睇到小朋友是否合適學校.

我個囝亦係SEN, 已經見過各種治療師 (兒童科醫生, 兒童精神科醫生, 職業治療師, 物理治療師 及 言語治療師),
除了言語治療師安排訓練外, 已通過其他治療師的評核. 我非常清楚囝囝的強項 及 弱項.

但係外人一聽到SEN (特殊學習需要) 就想像成為非常有問題的人,
其實SEN小朋友的問題有分程度, 治療師會按小朋友的問題給父母建議讀哪些學校.

我覺的父母必須了解小朋友的問題, 並面對問題及盡早改善.

就算唔係SEN小朋友, 現今香港也有"港童 / 港孩 / 小學雞 / 高知低分", 您估學校也會喜歡這些小朋友?

我及老公已經跟兒子談及選小學的問題, 亦作出了決定.

希望您和兒子選擇了心儀的小學.

加油

HaYi 發表於 13-9-23 18:57
如果要選2間之一, 我想不是睇學校支不支援SEN, 而是需假設2間學校都給不到任何支援, 全靠家長自己時到底有 ...
我囝囝都有語言問題, 之前係遲緩, 但手肌發展 及 抄寫 完全無問題.

我認同您. 家長也要為小朋友去努力, 不可以只搵學校幫手 而家長不理.
‹ 上一主題|下一主題