用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

hi 阿十,

今晚開会呀! 希望12:00 a.m. 前走得啦!

原帖由 十月媽咪 於 09-6-29 19:41 發表
scarecrow,

睇下改得啱唔啱?!

K2男數3A中2AERP3AwachaK2女數3A中4AERP4AsumsumbbK2男數2A中3AERP3Aprincesshk2K2女數4A ERP 7AraycarbbK2男數2A30 ERP2A30lingchulingK3男數2A60中5A150 小豆媽K3女數 A1 ...

hi 阿十,

加油呀! 你囡囡咁醒, 要對佢有信心!

原帖由 十月媽咪 於 09-6-29 20:16 發表
啱啱收到老公電話, 原來佢今日收到GH電話, 不過唔係叫我地去面試, 而係問我地響大抽獎之後, 有無再申請...很奇怪的?!

老公答: 有申請呀!
GH: 但你地份申請表有無application no.呀?
老公答: 有呀, 響份profilio ...

hi DicDic & asinai,

計落如果每日做 5 張紙,每個 level 重覆 1 次升級, 約 3 個月(200 x 2 / 5 = 80日) 就可升一級,平學年升2級已經係超1學年,升4級就超2學年,升6級就超3學年,持之以恆,超3學年指日可待。不過我相信超越左2至3 學年後,就可能要重覆多幾次先升到級,大家一齊努力啊!

原帖由 asinai 於 09-6-30 09:56 發表
ERP 由 A 至 G 都有分 I & II.

hi DicDic,

Sorry I haven't writing board at home.

My son is still doing 5 pages per day even during class suspension as I want him to read more books instead doing more homework.

原帖由 DicDic 於 09-6-30 15:16 發表
Hi Yau_Cheung

而家停課我要佢做10張呀,AI做左一個月倒,下堂test啦,希望AII都係一個月ok啦。

hi Ansonrubby,

我囝囝無讀公文數, 開始學 enopi math 幾個月, enopi math 真係幾有趣, 好多媽咪鐘意 critical thinking 個 part, 我都係!

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-2 15:12 發表
阿十:
我都來報到啦!唔該晒開左Part 2.

睇番個chart,原來你囡囡到Maths Level D拿!勁wor.  

嘻嘻!這個summer,我打算比阿仔開始學enopi,希望好玩些,佢又大個些,可以持之以恆,學到高階。學enopi,亦可為他學英文數打底 ...

hi SumSumBB,

童言無忌。不過我見終極完成者,快則初中,慢則高中。有冇人知其實公文各科最高 level 係 = F.5 or 預科程度???

原帖由 SumSumBB 於 09-7-2 21:41 發表
今日阿仔做做下功課竟然同我講:媽咪,我要俾心機,我要讀公文讀到大學!
我心諗:唔係ma...唔好玩我啦!

hi 阿十,

我阿囝做 5頁英文都係要15-20分鐘,我覺得可以接受播!

另外,中文3 or 4頁都係15-20分鐘。

原帖由 十月媽咪 於 09-7-2 18:45 發表
Ansonrubby,
唔駛客氣!
係呀, 做到level D喇, 上星期老師正式畀兩位&三位除兩位既數佢做, 即係D81-100呢兩叠WS, god bless me, 理解上比我預期中好, so far教左十幾條左右就明我講乜, 兩日後已經可以完全自已pickup ...

hi raycarbb,

囝囝每做完1份 (15至20分鐘)都要休息5至10分鐘玩一陣再做另1份,跟住又休息5-10分鈡先聽 CD,所以做+聽2科都要1 至1.X hour,好彩囝囝學校無乜功課乍!

做既時候我冇要求囝囝讀出聲,佢係自動波做功課,跟住自動波聽CD跟住讀,放工我會對功課&改正 (如有),同佢再聽一次CD&跟住讀。

原帖由 raycarbb 於 09-7-3 13:21 發表
2個weeks前停課, 剛升AI, 咪叫老師給照給10張連續2WEEKS (其實佢一直都是做10張的) , 點知一做要成50分鐘, 我同佢都好辛苦!! , 好當中已冇好多誓願的成份, 但就句句好大聲讀出來, 同埋佢寫字都好慢, 又唔美..(其實你們 ...

其實 AI & AII 的故事都好有趣,我都鐘意睇架!

原帖由 楠楠 於 09-7-3 14:07 發表
剛升AII, 打開本橙色書, 嚇了一跳, 閱讀理解有成1-2頁一個故事, 我立即收埋, 唔睇啦!  留番比囝囝做吧!

hi 阿十,

所以我一早知 local 唔 arm 我。 努力啊 !!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-3 09:08 發表
唉, 我唔接受佢呢個速度, 係因為佢拎住支筆, 好似誓緊願咁呀! 如果升左小一之後都係咁, 我九成九cut左佢架喇, 事關做完學校功課, 再誓願咁做公文, 真係唔係佢死就我亡喇!

...

好彩囝囝暫時無乜voca 唔識,唔識既都估到係乜,所以暫時唔駛點查字典,慳番啲時間,不過再升上去就.....

原帖由 asinai 於 09-7-3 18:09 發表
Hi,

你小朋友好叻仔, 是升K2, right?!

我仔7歲, so far 我都like 叫細佬朗讀 (of course, sometimes, he doesn't listen to me...haha), 我覺得這樣很好!  但50 mins 對一個幼兒lai 講是長了點 (我指佢會 tired).  ...

Me too! --- "我prefer平日盡量不學野,因放學已3時許,有些孩子keep住每日不是學畫,就是swim、溜冰...之類,真的疲態盡露!"

Totally agree. --- "原來,孩子要學打發沒事做的時間,學下善用餘暇;讓孩子發下白日夢,都有助創意架!"

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-6 12:32 發表
阿十:
唔該晒您呀!
我cut左Kumon數之後,只keep英文,enopi在上個summer玩過,但開學就cut埋,因要讓孩子好好適應小學生活,唔想咁頻撲,所以只cut剩Kumon英同Friday的Piano同Cambridge;Sat.有上門的PTH同下學開始join小學的聯課活 ...

hi raycarbb,

其實每個小朋友都唔同 (unique),每個媽咪最清楚自己既小朋友。

由於囝囝學校無乜homework (每星期只有3張 worksheets),所以佢做功課習慣唔會好 rush,但又唔係發夢,我又唔想迫佢要快,我寧願佢小心啲無錯。

原帖由 raycarbb 於 09-7-6 13:57 發表
HI Yau_Cheung

我在學校放假時, 一定要佢做完先可以玩, 所以通常都好壓迫..  一次過做晒, 冇休息...

如要返學, 又係一放學做完晒先玩, 其實對佢可能真是不太好,,,, 我都擔心佢不是狀態好..

主要係因為我本人急,  ...

囝囝6歲,讀緊國際 year 1 (=K3),我是 working mom,所以每日放工即刻返屋企(約7:00pm返到屋企),返到屋企超忙,對公文功課,解釋下公文中,同囝囝聽多一次公文CD,同囝囝reading (30 mins to 1 hour),已經無曬時間 (學校功課逢星期五派,星期六or 日一定已完成),囝囝9:30 pm 至10:00 pm上床睡覺。

Year 2 開始如果功課多左,多數會cut Komun Eng。

你囝囝已上小學,你點分配時間呢?

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-7 12:06 發表
Yau_ Cheung:

Hi!你囝囝多大?都是P.1?他讀國際學校嗎?我見個表填Y1.
我仔7歲。近日我多些時間理他,他才定性些。
你是FT mum/ working mum?多些share啦!

...

阿十,

午安呀! GH有消息未呀? 我都替你緊張,有消息第一時間上黎報喜呀!

宜家各樣課外活動如常,不過要戴口罩上堂。囝囝未學過樂器,除左琴,各位有冇好介紹?  媽咪可以一齊入班房學最好,如果唔係唔識點同佢練習;另外有冇媽咪分享下每星期最少要練習幾多次及每次練幾耐? Thanks!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 09:14 發表
早晨呀, 各位公文媽媽!

hi everyone,

多謝各位意見,我多數比佢學琴 or 小提琴。

原帖由 十月媽咪 於 09-7-7 14:35 發表
各位,
阿女未有消息呀, 我見好多有得2ND IN既小朋友, 大多數來自九龍塘既幼稚園, e.g....ST. CAT, 所以...我諗有排都未輪到我地呢!

Yau_Cheung,
呢個暑假, 除左一直學開既琴之外, 仲畀佢試古箏&陶笛, 古箏已經開始 ...

hi carina246,

我屋企無琴但又唔想買住,朋友建議我買個電子琴比佢係屋企練習,請問你覺得 ok 嗎?

原帖由 carina246 於 09-7-7 13:57 發表
Hi Yau Cheung

我準備俾仔仔試小提琴或中提琴,聽講學管樂運氣是好考功夫的,但先决條件都是小朋友的興趣。

仔仔現在學琴比以前積極一些,每天練到45-60分鐘,以佢嘅年紀我覺得ok了。

...

hi ykjovita,

我冇聽過簡介會,囝囝已經學左公文1年啦!我個 centre 無硬性規定一定要上簡介會。

原帖由 ykjovita 於 09-7-7 16:21 發表
有無人知道, 謝謝!

我都買左個 Thomas 書包。 去睇書包嗰日,我同hubby都鐘意 zeven其中一款書包,不過無公仔 (Thomas or Mickey or 反斗車王),阿囝表明唔鐘意,雖然公仔書包無 zeven 書包咁輕,但阿囝無書帶,都應該ok 掛。

想請問小朋友係咪有需要 2個書包交替用?  因為我無唸過呢個問題。

原帖由 carina246 於 09-7-8 00:09 發表
我買咗2個,1個係lego,另1個係seven,交替咁用!

hi 阿十,
你就好啦, 個女咁愛惜自己既物品,慳番唔少錢!  我阿囝個書包"崖"到一年都偷笑啦! 宜家用緊個書包1月先開始用,我相信上完暑期班 (8月) 就可以報銷啦。

原帖由 十月媽咪 於 09-7-8 08:29 發表
fyeung,
我都係咁同個女 講, 個書包要起碼用兩年, 三年級至會考慮買過個, 我諗佢應該做得到的, 因為佢幼稚園個書包, 人地一年換幾個, 而佢嗰個可以用足兩年的, 如果唔係學校書包質地差, 我諗佢用三年都無問題呢!

我 ...

‹ 上一主題|下一主題