用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

hi 阿十,

GH係8月會call waiting架 - 你有個多月時間同囡囡預備, 祝一擊即中, 等你好消息!

hi fyeung,

多謝你既資料, 希望星期日有時間去Causeway Bay (Sogo & Times Square)睇睇番黎報料。

原帖由 fyeung 於 09-6-16 13:10 發表
carina246 & Yau_cheung,

我之前睇過有媽咪話Seven係Barocco有得買Time Square 9樓or Ocean Terminal,不過係幾年前架post,而家唔知仲係咪.
website要check下呢個: http://www.seven.eu/
"get unlimited" 及"get me" ...

hi raycarbb,

你囝囝都好叻好快wor, 咁快升ERP A, 我囝囝K3都讀緊ERP AII, ERP AI 較淺, AII 較 challenge, 相信可以滿足你囝囝。你囝囝K2開始ERP A 已經係超學年啦,無記錯A= P1。

我想加中文, 佢中文認字好差, 但又驚佢公文中文用普通話使佢更加CONFUSE, 只懂普通話讀音, 你們學中文的小朋友有沒有這問題
--- 囝囝用普通話讀課文無問題,不過用廣東話讀就唔店,因為我用廣東話解釋課文,所以囝囝有時會要求用廣東話讀課文比我聽,有時廣東話讀音唔識就會讀左普通話讀音,不過我會即時糾正,見囝囝進步中,所以我覺得問題唔大。

我之前都有想過CUT 英文, 一來佢中文差, 想轉公文中, 用多D時間花在中文上, 二來佢READING已好好(我都唔知應唔應該再在呢方面下功夫, 因佢自己日日都會看英文書, 而且大部份ERP的字佢都識, 幫助不是最大 --- Your case is similar to mine.  But I found he has great improvement in english writing and spelling, so I still keep Komun Eng.

呢排發覺佢唔肯/ 冇信心在陌生人前講英文, 仲專登用中文.. 其實之前有上個2次不同英文會話班, 但俾我發現那些同學好多都自己用中文說話, EVEN老師都用中文,而且大多時間都是畫野,看/認字,對他來說沒有幫助 --- 你囝囝係咪讀local school?  其實local school 英文語境真係有限, 建議多參加有native english teacher 教的課外活動,e.g. swimming, soccer, cooking, piano, drama, etc. 學多啲生活化既用語,另外,最好無/少chinese 同學,迫住一定要用英文溝通。

希望幫到你。

八卦一問, 你囝囝讀邊間幼稚園& target係邊幾間小學?

原帖由 raycarbb 於 09-6-16 13:53 發表
??有冇人可reply... many many thanks !!

Hi 各位mami, 我都算係你哋忠實fans, 日日都看你們的留言, 之前都請教過阿十, yau cheung,ETC 我個仔都e+k2, 我都煩緊p1選校的事, 佢11月細仔, erp 今日會升A了, MATHSht ...

hi carina246,

Lee Garden 好多款都斷貨, 睇arm有冇得訂購? 要等幾耐先有貨呢? 唔該曬!

原帖由 carina246 於 09-6-17 12:29 發表
我喺Lee Garden睇過seven,的確幾輕,會俾仔仔試下,但好多款都斷貨了 !
fyeung,快啲去harbour city間shop睇下,女仔的款式比男仔多,遲啲可能又賣哂!
PS seven出了新款,但我覺得舊款嘅帶先啱P1小明友嘅身形。

...

hi fyeung & carina,

我係website見到Seven書包啲款, 發覺好多花綠綠, 囝囝未必鐘意, 不過都會帶佢去睇下, 但佢好可能會request Thomas 書包 , 因為佢係Thomas & Friends 既super fans。

原帖由 fyeung 於 09-6-17 14:03 發表
carina246,

之前的topic,不過係4年前,話舊款平.所以我多口問下有無咁平,$900幾太貴咯.
我驚佢開學見到有公仔書包,又心郁郁,咁貴可能等佢大d我先買比佢啦!!
若果見唔到又平又正架seven,我會考慮買其他咯.老公話,書包 ...

hi 阿十,

'到時個答案一定係話"讀", 然後九秒九去註冊啊!' - 咁似我收到dream school 通知既情况, 我係收到e-mail confirmation 第二日上午即刻去註冊交deposit

原帖由 十月媽咪 於 09-6-17 15:07 發表
fyeung,

由遞交profilio開始嗰日, 我已經係時時刻刻開住&看實個電話, 亦已經有晒心理準備, in case一問我讀定唔讀, 我唔駛考慮架喇, 你知喇, 我佬實牙實齒話食少d都要畀個女讀GH架嘛, 咁我仲駛乜考慮咁多喎, 到時個 ...

hi Ansonrubby,

多謝經驗分享。我囝囝超鐘意Thomas & Friends, 第2鐘意Mickey, 有冇好介紹? Thanks!

原帖由 Ansonrubby 於 09-6-17 15:41 發表
Hi all,
見你地煩緊買咩書包,又想起去年的我啦!
做左成年P.1仔媽咪,發覺有些同學已換了幾個書包,我仔都2個!
其實唔洗護隻(唔識打背X)架!因為佢地只是上落校車同上落課室咩一陣架乍!
去年我就係唔聽我妹話(佢女小三),佢叫我買 ...

hi fyeung,

筆盒文具我都唔駛買, 黑鞋、白鞋我唸住買Dr Kong, 因為囝囝今年已開始帶飯, 所以已有飯壺, 佢用緊2隔"象印", 好保暖, 飯壺袋除放飯壺外仲有位放一支水, 我冇放水不過放左個直身膠盒放水果 (飯後果)

原帖由 fyeung 於 09-6-17 18:09 發表
asinai,

thanks!

阿十,

早d call仲好,你收到call上黎報料!等我地鄧你開心.

ansonrubby,

GH有出reject信架,有人話收過.
比你笑死 好彩你上黎報下料.都叫你多d上黎架啦,我地d小一生,有咩要準備架??!筆盒我 ...

hi 阿十,

因為囝囝已返全日, 所以已識去"大大"啦 , 我教囝囝先用厠紙抹淨廁板, 再墊厠紙才坐下, 去完自己抹"乾淨", 囝囝經過數月練習, 已非常"唇"熟啦!

原帖由 十月媽咪 於 09-6-18 09:03 發表
洗手間無廁紙的嗎?

唉...我最煩係個女響學校去洗手間, 呢個暑假, 要TRAIN佢自己抹"乾淨"兼墊好廁紙至好坐落去咯!

嘩, 阿仔做到H嗱, 仲有五個LEVEL就可以完成晒整個EFL課程喇!

丫, 係呀, 飯壺你有無好介 ...

hi 各位,

星期日去左 Lee Garden 二期 2/F 睇 Seven 書包, 真係好大個, 雖然囝囝高大但都好似大左少少, 不過真係超輕, 女仔款多啲, 男仔款又arm小一生只剩2款, $8xx @。建議唔好買拖拉式書包, 真係重好多。

我又去左 Sogo 6/F 睇公仔書包, 阿囝 perfer Thomas 書包 ($2xx @), 但拉連唔係太易拉, 仲唸緊。除 Sogo 外, 知唔知邊度有 Thomas backpack 書包賣?Thanks!

fyeung, thank you.

等我明日打去囝囝個centre問下安排先。

原帖由 fyeung 於 09-6-22 13:35 發表
Yau_Cheung,

吓$800幾蚊,而且又好大個,可能要睇定d,大個d先買.呢個weekend我分唔到身,無時間走去睇.
Thomas書包你可以check下千色店or Jusco,我睇8月左右有開學用品優惠.

各位,

今日公文式老師call我,問囡囡功課 ...

hi raycarbb,

我係working mom,所以每日盡量準時放工,放工後會同囝囝跟公文功課& reading。

邊度有無/少chinese 同學? - 你可以留意國際學校舉辦的after school activities or summer fun programme,不過個別IS 上述 activities or 暑期活動都有好多local chinese.

你住MOS, 我梗係 recommend RC 啦!如果我唔係住HK Island 又唔想搬,我一定報RC or DC 呢!不過絕大部份IS學生都plan 左去外國升高中/大學,所以要有預算。

原帖由 raycarbb 於 09-6-23 13:25 發表
[quote]原帖由 Yau_Cheung 於 09-6-16 14:29 發表

多謝你的回覆...

中文 - 復課後應該都會加中文...囝都話自己中文差, 要好D, 但佢堅持不肯CUT MATH or ERP. ...

Me 3.  一天光曬!

原帖由 carina246 於 09-6-24 12:01 發表
各位,我今朝早都收到了!

你小朋友可以谷,有無諗過入傳統學校,到時真係太辛苦先轉呢? -- 不過好既國際學校同好既傳統學校一樣咁難入,所以入左傳統小學發現唔適合想轉去好既國際小學係好困難架,有可能要等數年甚至更耐,所以真係要唸清楚。

原帖由 fyeung 於 09-6-23 18:33 發表
Ansonrubby & raycarbb,

CKY行IB,raycarbb架小朋友暫未打算去外國讀,但係入香港架大學,CKY是否可行?簡介會話OK,不過事實就唔知.

raycarbb,你小朋友可以谷,有無諗過入傳統學校,到時真係太辛苦先轉呢?呢個係我架諗法 ...

揀 IS 既家長通常都係較認同 IS 既教學方式,IS 既學生通常較敢言、獨立、有創意等;由於大量 reading,佢地會識好多課堂以外既嘢;揀 IS 既通常都預計左一定唔會轉番 local schools;另外,亦要有心理預備中文程度一定無讀local school 咁好,不過英語能力通常會比讀 local school 強好多。

如果擔心中文又想讀 IS,可考慮選擇較重中文的 IS,e.g. CIS, KCIS, SIS, RC, etc;亦可考慮介乎 IS & tradition local 之間的學校 e.g. CKY, VSA, etc。但亦有批評指介乎 IS & tradition local 之間的學校英文程度不及 IS,中文程度又不及 tradition local,不過我相信亦好視乎家長既back up。

八卦一問,你囝囝考過邊間 IS? 仲有,你囝囝到底會入邊間小學?快從實招來!點解咁神秘?

原帖由 carina246 於 09-6-24 14:32 發表
我friend嘅小朋友讀緊RC,佢非常喜歡番學,但我friend就puzzled 好似冇實質嘢教,另外亦有朋友仔女讀CKY,佢地就好鍾意reading,中文亦較多!
其實係要唸清楚long term plan,once IS 係好難回頭的,唔好講話日後要出国升學,佢哋嘅理 ...

hi fyeung,

Sorry I haven't writing board at home.

My son's graduation ceremony will be held on tomorrow morning.    Besides, the 8 weeks summer fun programme organized by the school will be on schedule, he can go back to school on coming Monday.

原帖由 fyeung 於 09-6-24 18:24 發表
carina246,

無搞graduation dinner,學校只有畢業禮.而家都唔知幾時有消息.carina246, 阿十 & yau_cheung你地d畢業禮有無聲氣?

不過我地約左老師食飯,起碼都有個美麗的回憶,我到時會不停地影相,保留起囡囡架幼稚園 ...

Please check pm.

原帖由 carina246 於 09-6-24 19:08 發表
hi Yau Cheung

其實好多朋友仔女都讀緊IS,亦建議我報,於是幫仔仔apply ESF嘅幼稚園,ESF回信取錄了,冇經過考試。Briefing session同校長傾過國際學校同傳統學校後,最後都放棄了個位!
你仔仔會上邊間小學呢?

...

Have fun!

原帖由 carina246 於 09-6-26 13:13 發表
Hi all,

學校如期舉行畢業禮了!:)

hi scarecrow,

Sorry I haven't writing board at home.

Yes.  He met his friends and they had lot of fun. I took many pictures and recorded on video.  Thank you for their class teachers (Ms. Georgina & Ms Rachel) and the school supervisor (Ms. Jannyne).

原帖由 scarecrow 於 09-6-27 11:53 發表

Yau_Cheung, 
你小朋友畢業禮,係咪如常舉行?

hi fyeung,

"成日見你地話ctr有post到超學年,點解我ctr無架,而家只有一張poster係做到好高level架哥哥姐姐." - my centre is the same!

原帖由 fyeung 於 09-6-29 18:26 發表
carina246,

你囝囝好犀利,有得表演+speech.勁!!

阿十,

而家囡囡係A160,8月完成A有銅獎?有就bonus,無我都開心架,我見佢係公文之中成長左.
成日見你地話ctr有post到超學年,點解我ctr無架,而家只有一張pos ...
‹ 上一主題|下一主題