用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

Thank you for your sharing.

原帖由 ratafan 於 09-12-27 00:04 發表
can't tell you just one or two examples, I just grab today's homework, here's a passage I copied from his work:

"Ibn Battutah was a 14th century Moroccan traveller. He came froma family of lawyers an ...

My child also do homeworks (included Komun and school homework) by himself as he is primary 1.  As a working mom, I only check his homework and let him do the correction (if any).

Except the above, I only put effort on his school assessment and remind him to do revision for his spelling test.

原帖由 SumSumBB 於 09-12-27 18:23 發表

我仔仔今年升上K3後都可以"自動波"做功課,好多時我地放工返到屋企時已經做哂,但最近中英都深左,佢想我地在旁解釋下,而數學就可自己做。

我們都很忙,無乜做到額外工作如幫他溫習、背默,所以阿仔進展只是一般。 ...

hi camaychim,

如果你小朋友病...  你地會點要佢做功課 - Depends on the situation.  If your child feels very sick or stay in hospital, suspension 1 or 2 week is a good arrangement.  If your child is not very sick but he/she is sleepy after take medicine, reduction of homework is also a choice.  Talk to the centre teacher if required.

你地學左幾耐先唔駛叫佢地拎功課出黎做都會自己去做呀??? - My child was trained by my helper at the beginning.  He accepted it (Komun homeworks) as his routine.  Sometimes, he would ask to play for a while before commence his Komun homeworks.  Sometimes, he would ask to read for a while between chinese and english homeworks.  I think they are acceptable.   

原帖由 camaychim 於 09-12-29 21:25 發表
hi all,

我女4.5歲 K2...4月開始學數7A到而家3A(中間停左2個月), 11月學英7A 而家6A... 每科每日10張...

我想問你地, 如果你小朋友病...  你地會點要佢做功課 OR 唔做???  你地學左幾耐先唔駛叫佢地拎功課出黎做都 ...

hi ha,

他好愛做數學的worksheet,但英文的習作興趣一般,是否應該報數不報英文?- What do you want to get from Komun?  If you treat it as an interest class, you shall enrol Math and your child may get some fun.  If you want to strength his weakness, you shall enrol english.  Except studying Komun english, you can read english story books with your kid to improve his english.

不做習作,學英文有什麼其他好地方?- Except study in an real international school, I haven't other idea.  Maybe other parents can share their experience.

小兒3.5歲 - Last but not the least, is it too young for your boy to start Komun especially english?  I think phonics or chatterbox classes are suitable for toddler.

Just my 2 cents.  Cheers.

原帖由 ha! 於 09-12-29 21:05 發表
請教各位,在考慮應該報公文與否很久了,試過在坊間買數和英文的習作給仔仔,他好愛做數學的worksheet,但英文的習作興趣一般,是否應該報數不報英文?不做習作,學英文有什麼其他好地方?小兒3.5歲.謝. ...

hi fishman10hk,

有何良策既可要孩子"自動波", 又可去除"鬼劃符"? - 字體要求上我對學校功課比較嚴格,公文功課相對較寬鬆,不過亦不容許"鬼劃符"。我既經驗係放工後對功課+改正(包括錯&字體不佳)時間多,小朋友玩/看書既時間就少咗 (我會同佢講"你今日多改正,所以玩&看書的時間少咗啦!你聽日會唔寫靚啲or 用心點?"),佢第二日就會自動自覺寫靚啲&用心點減少錯誤,以爭取第二日晚上玩/看書既時間,久而久之養成習慣。 (學校每日中文功課我亦唔駛粗心,因為佢好緊張要取得A* or A,A- 佢都會唔開心。 )

現在焗住日日收工後睇住做, 非常艱辛, 身心疲累...我講緊大人! - 我覺得唔係好方法 or 長久辦法。有冇了解佢"鬼劃符"原因?  做完可以立即玩 or 看电視?  試下指定時間完成 (e.g. 15 mins),做快左都要坐係度 double check 無得玩,加埋上述做法,睇下效果如何?

我想問考試前是否需要特別再幫小朋友溫書e.g. dictation? - 我無咁做。若是未充分理解,重覆做多一次未必係壞事;若只是串字問題建議學 phonics & 多看英文書,不過唔好期望短期會有顯著效果,要持之以恆。

原帖由 fishman10hk 於 09-12-29 23:26 發表
有何良策既可要孩子"自動波", 又可去除"鬼劃符"?

我曾試過不小方法去行自動波, 如奬賞制或工人姐姐監埸, 結果...回到家後都是憤怒地將功課從新"美白"及"去斑"... re-do...殘念! 現在焗住日日收工後睇住做, 非常艱 ...

hi ha,

International school is too expensive and i want my son to study chinese too - First, studying in international school do not mean to sacrifice chinese.  Some international schools are also emphasis on chinese learning, e.g. CIS, KCIS, RC, SIS, etc.  Besides, parents effort is also crucial on chinese learning.  Second, "expensive or not" is a value judgement.  The cheapest international primary schools are around $6,000 per month, but most of IS children do not need to go to turtorial classes for homework/test/exam.  Some people would prefer to buy luxurious apartments, cars, bags, etc.

Can the children may improve a lots in listening, oral, reading and comprehension after learning Kumon English?  - I think it can improve reading comprehension mainly, but don't expect too much on conversation especially oral.

Maybe speak too much today.

原帖由 ha! 於 09-12-31 01:32 發表
yau cheung,

thanks for your sharing.. Internation school is too expensive and i want my son to study chinese too.

i also keep book reading with him everyday and have phonics training to him often, h ...

hi 阿十,

"TT係全教室唯一一個3科都超學年的學生!"
" 原來數學科, 我地個CENTRE, 係得佢一個有三粒星咋!"

TT真係好叻女! 這是TT&你努力既成果,恭喜恭喜!!

不過多口問句,係咪只有數學科有三粒星?

原帖由 十月媽咪 於 10-1-7 15:11 發表
原來係你唻唔到, 咁阿仔去到都好好呀, 起碼佢可以親自領獎丫嘛!

嘿嘿...多謝晒呀! 我仲發覺左一樣野

...

你地就好啦 ,每年有個盛會 ,小朋友一定好開心 ,亦係繼續努力既動力之一

原帖由 十月媽咪 於 10-1-7 20:42 發表
YAU_CHEUNG,

多謝你呀! 我同TT都好開心 & 好期待下個月既來臨啊!

唔係架, 每科都有三粒星(代表超三學年), 兩粒星(代表超兩個學年), 無星(代表超半學年或以上)的...不過我見EFL SHOW出唻既, 就全部都係三粒星的, 唔 ...

決定左唔cut嗱?   大家一齊努力,向"終極完成"進發!

提外話,centre 負責人建議過囝囝英文由555555減至433433 (與中文一樣)。但我覺得囝囝暫時做得無問題,我個 helper 又話佢聽完CD後好快就做曬唔駛減 (以前做完先聽CD,會做得慢啲;宜家聽完CD才做,會做得快啲)。我自己覺得可能再做上去 level C & D 較深(多voca & concept 深),centre 負責人驚佢 handle 唔到;但現時佢每篇文章共聽8次 (每日聽10頁2次,明日聽多2次嗰10頁,重覆1次升級),都有少少悶,再拖長做,除非每日只聽1次,否則同一篇文章睇咁多次,實悶死佢。
你點睇?
原帖由 十月媽咪 於 10-1-8 11:51 發表
係呀, 我諗...如果唔係有呢幾塊牌做目標, 可能一升上小學, 就諗都唔駛諗, CUT晒LU! 而家....繼續努力, 向著標桿直跑...

聖誕假期後,學校homework多咗,英數由每星期4頁worksheets加至6頁,中文就每星期1至2次寫字/寫詞語由1頁加至1.5頁。另外, enopi math homework 亦由2本加至3本。

Weekly school homework included : 1) 6 worksheets for english & math ; 2) everyday chinese homework (write voca / reading report / 一課補充作業) ; 3)weekly spelling test

Weekly komun homework included : 1) chinese 433433 ; 2) english 555555 ; enopi 3 workbooks weekly

所以阿囝都幾忙:

4:00 pm - 落校巴
4:15 to 4:30 - 食tea
4:30 to 5:45 - 做功課 (包括學校homework, enopi homework, 公文 homework & 聽公文CD)
5:45 to 6:30 - reading
6:30 to 7:00 - dinner
7:15 to 7:30 - go home
7:30 to 8:00 - playing or reading (my dinner time)
8:00 to 8:30 - 對功課 & 改正 (佢繼續 playing or reading,有錯先叫佢改)
8:30 to 8:45 - bath time
8:45 to 9:30 - practise clarinet or reading
9:30 to 10:00 - milk & brush teeth
Sleep at 10:00

我通常係佢playing or reading (at home) 時間做自己嘢or 執嘢,以前無咁忙時,晚上有親子閱讀時間,宜家reading 多數係佢自己睇書。

正考慮英文升咗 level C 後改433433.....

原帖由 十月媽咪 於 10-1-8 19:03 發表
你仔讀國際學校, 如果HANDLE到, 你可以同CENTRE講, 想畀佢試下繼續做555555先! 不過我女唻緊都會TEST, 如果升到班的話, 反而係我要提出再減頁數, 因為一唻太忙, 二唻都好多深既生字, 消化唔切, D TENSE亦都深, 我又 ...

你覺得減紙後都係 keep 住日日做&日日聽(6日) or 改為只做4日&聽4日?你會點安排?

原帖由 十月媽咪 於 10-1-8 19:03 發表
你仔讀國際學校, 如果HANDLE到, 你可以同CENTRE講, 想畀佢試下繼續做555555先! 不過我女唻緊都會TEST, 如果升到班的話, 反而係我要提出再減頁數, 因為一唻太忙, 二唻都好多深既生字, 消化唔切, D TENSE亦都深, 我又 ...

阿十,

你囡囡真係好勁,功課咁忙,仲每日做3科公文;相比阿囝個schedule,真係小巫見大巫!!

所以我一早知 local path 唔 arm 我  (其實未必唔 arm 阿囝)。

回正題,我多數會 keep 番6日,不過每日只聽1次英文CD,慳番啲時間睇多啲書。Thanks for your input!

Have a nice day.

原帖由 十月媽咪 於 10-1-11 16:32 發表

YAU_CHEUNG,

好難幫你決定呀! 我女就每日學校中英數功課都有, 有時仲要做埋常識或RK或音樂科或普通話科既功課! 但無論學校有幾多樣功課, 佢每日都依然要完成公文中433433, 公文英555555, 公文數323232! 風雨不改! ...

囝囝昨晚返屋企好開心話比我聽,佢係學校既reading level 已升到最高級 (silver),佢話全班得佢一個係 silver,另有一個 classmate 係 gold。班主任仲送左本書比佢 & 係gold level 既 classmate 以示獎勵。

PS : the lowest to highest reading levels are (1)blue, (2)green, (3)orange, (4)purple, (5)gold and (6)silver.

我覺得佢 reading 既成績除左平時大量閱讀外,公文英亦有功勞。

多謝各位!

原帖由 fyeung 於 10-1-15 18:22 發表
恭喜!!

小朋友多啲上台表演係好事,了解下TT點解唔想表演?

原帖由 十月媽咪 於 10-1-20 06:54 發表
SUMSUMBB,
有呀, 噚日去上中文, 放學果陣見阿女拎住張5A WS...嚇得我以為退步得咁緊要, 要讀番D 5A既WS唻溫習...正問緊個女咩事有張咁野, TT就話楊老師要見我, 有野同我傾喎! 原來係叫TT表演...TT一聽到, 已經即場拒 ...

每個小朋友都唔同,有時佢真係驚都無辦法。好似囝囝現時每晚睡覺都要我"培瞓"直至佢瞓着 ,仲要夜晚醒左唔見我係側邊,即刻走到我床邊拍醒我叫我返去培佢 ,昨晚醒左就坐係自己張床喊 。佢都係話自己驚 ,佢話驚有鬼or怪物wor,佢仲叫我今晚佢瞓着我都唔準走

原帖由 十月媽咪 於 10-1-20 19:47 發表
個衰妹到而家, 都仲係耍手擰頭, 佢話: 唔得, 我好驚呀!

吹漲, 又唔係叫佢自己一個表, 成班人一齊都話唔滯, 都唔知搞乜!

That's great!

原帖由 SumSumBB 於 10-1-21 18:35 發表

我說服到阿仔表演啦,佢知道會同TT姐姐一齊表演,重好開心添!

Up to AI, it helps to recognise chinese words and gives mandarin exposure.  But I don't think it helps a lot on chinese composition.  Cheers.

原帖由 叮噹2000 於 10-1-21 16:02 發表
想問問讀緊公文中, 是否可以會令對作文有進步 ??

kenzoK1ERP 7A200
pkt                K2數3AEFL 4A
easonkinkiK2數3A英 7A
30316K3數3A中2AERP 3A
wachaK3數3A中4AERP 4A
sumsumbbK3數 A中2AERP A
princesshk2K3數2A200中4A160 ERP 3A100
raycarbbK3數A30ERP AI190
lingchulingK3數2A60中5A150
小豆媽P.15A90EFL 2A
nataliemamaP.1數2A60
5354G2數B170中AIIERP AII'40
fyeungP.1數B
十月媽咪P.1數D中BIIEFL"H"
JasmineP.1中3A85
scarecrowP.2ERP BI
Yau_CheungY2中AIERP BII
(=P1)
wasabbP2數 B120EFL 'D'110