用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問寶琳邊間幼稚園同小學好??
go

想問寶琳邊間幼稚園同小學好?? [複製鏈接]

買左樓係寶琳..有冇媽咪可以講下附近有邊D小學同幼稚園好?大概12-1月先搬去..知唔知要點搞轉校?係咪應該等9月1開學先搞呢?我個女黎緊小3,個仔剛剛開學K1...有冇媽咪可以教教我要點做呀?唔該.
   0    0    0    0

GogoCheung,首先唔該哂你呀.因為我依家住係香港區..如果9月轉哂2個小朋友過去會比較難搞..同埋我又未肯定幾時搬到,我估隨時要1月.依家係擔心學校唔收轉校生.同埋我申請退學係咪要寫信?要點寫?如果我一月搬,咁我應該幾時通知原學校?幾時開始搵學校呢?....THX

死喇..突然記得一樣野..我個仔依家讀緊既幼稚園係牟利學校,咁我依家諗住比佢讀番非牟利學校,但我冇學卷係手,依家可唔可以申請番架?因為買左樓,咩都重皮左..想慳D...Ziyi,你講既播道會茵怡係咪唔係寶琳?學費要幾多左右呀,同埋想知道幼稚園有冇校車搭架?大概又要幾錢一個月?GogoCheung,我個女黎緊升小3,讀緊官立小學,其實佢d成續都唔係太好,我都有點擔心搵唔到學校轉,佢逄測驗考試都一定病,覺得佢讀得好大壓力,好想趁呢個機會比佢轉d活動式教學既學校,梁潔華小學係唔係活動教學?唔該哂你地^^

我搵唔到播道會茵怡幼稚園..搵到 基督教宣道會茵怡幼稚園(將軍澳茵怡花園第7座平台1樓)係咪呢個?佢地依家開左學未架?我係咪應該打定去留位至1月,定還是依家太早呀?THX

打左去問,佢話都有一班人排緊waiting list,叫我照填表拎輪侯no,又叫我唔好只係申請佢地.咁..我想問...除左呢間,重有邊幾間好既非牟利全日幼稚園?本身住緊香港區,對寶琳唔係好熟悉,可唔可幫幫我.thx

ziyi ..我1月搬既地方係怡心園..所以一直希望小朋友可以在附近讀書..咁如果照你所講既其他幼稚園,係唔係可以搭校車,如果搭校車,係咪要好早就出門口?至於梁潔華小學既一條龍中學叫咩名呀,梁潔華小學既口碑好嗎...其實我都心大心細,唔知轉唔轉好..

想問其實依家我幫個女轉左校既話..咁第時細仔係咪都可以有分入到個間小學?剛剛問左保良局易澤峰幼稚園
佢話有位..叫我真係決定左就去報名..不過好奇怪,K1冇全日班,要K2先有.呢間好D定香港基督教播道會聯會中國基督教播道會茵怡幼兒學校好D?THX

想問陸慶濤一個月學費幾多到?係咪間間直資收費都差唔多呀?

想問保良局易澤峰幼稚園之後有冇咩小學可以直上?其實依家咁講我係咪反而應該小心d揀阿女既小學,因為第時細佬可以讀埋?

其實直資小學一個月除左學費之外,仲有咩費用要比?
‹ 上一主題|下一主題