用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這個星期真係好難受
go

這個星期真係好難受 [複製鏈接]

收咁多reject真係幾難受.
希望在人間. 往後可能會有好消息的.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

呢個遊戲可以增進大人同小朋友的抗逆力.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

原帖由 Ewongmum 於 11-11-5 08:17 發表
我十分明你的心情, 因為我囡囡都接連收到reject letters, 先前繪畫, 朗誦, 數學等等比賽都拿冠軍, 國際賽事都有, profile 寫得靚靚都reject.  過往節衣縮食, 全數給小朋友, 現在換來""reject"...

識得一個朋友, 什 ...

想通就好了. 以你囡囡取得咁多獎項, 好肯定係叻女, 將來必定有很好的發展. 是長遠的贏家.

只是, 學校取錄學生時, 這些獎項的重要性不會太高. 始終要睇"當日"孩子的面試表現和給老師們的印象.

原帖由 junkfood 於 11-11-4 17:55 發表
從來都無係度留言, 因為真係好怕打字, 但係連續四日被人reject, 真係好難受, 哭了多遍, 有好多問號係我腦裡面....

今個星期二, 朋友話收到dbspd既2nd in 既信, 我無, 自己同自己講唔緊要, 呢間係dream school, 根本 ...

你是一個盡責的好母親, 把最好的都給了你的孩子, 為孩子作了很好的準備.

只是孩子被學校取錄與否, 絕大部份取決於當日的面試表現和給老師們的印象. 而孩子當日的面試表現和給老師們的印象, 是取決於很多因素.

有人說全靠運氣, 也有一定道理, 因為孩子要得到學校的欣賞, 除了智力和事前準備這些家長可以協助的因素, 還有很多家長未必直接幫助到的因素. 包括:

1. 心態: 孩子自己的鬥心
2. 心情: 孩子該段時間的心情, 近日是否因為太多煩惱事, 又或因面試而有壓力
3. 狀態:昨天晚上睡得好不好, 當日精神怎樣, 是否肚餓口渴想去廁所
4. 環境: 校園給孩子的感覺, 班房是否太冷, 一同考的學生有沒有影響到孩子
5. 性格: 孩子是否容易緊張, 面對陌生人時的談吐怎樣
6. 其他...

孩子的心情, 最難掌握. 誰知他昨晚有沒有發惡夢? 這兩晚我女兒都發惡夢夢醒大哭. 如果今日要面試就大件事了.

既然有這麼多不能掌握, 又難以改變的因素, 又何必因為學校見不到孩子最美好的一面而影響心情, 甚至放棄努力呢? 將來升小學後, 要面對的挑戰更多更大, 無須因為今天的陰雨, 否定明天的陽光.

其實也無須迷信私小/直資. 那些學校一樣有能力不足學生的.

很多官津都有優秀生. 我見過某校有品學兼優生, 除了成績好, 更為學校取得得多獎項, 又在小學畢業前多種管弦樂器及鋼琴均取得7-8級.  相信很多名校生也未必做到.

不如想想如何在未來一段時間, 留意孩子的進步, 欣賞他的努力, 培養他的良好學習習慣, 提升他的閱讀興趣和能力. 這樣即使在官津小學, 取得理想成績, 成為多才多藝的好學生, 絕對不成問題.

原帖由 ilj 於 11-11-5 09:54 發表
睇晒大家既留言,好有同感,這一兩個月真的不好過,過去幾年既安排,心機,換黎只有拒絕信,連後補都無,有時會諗,真係咁差咩?不過我相信唔係佢差,係太多人去考,睇佢唔到姐.

唔開心無心機呢個月日日都係,都無補於事,我地既 ...

同意. 4000人選200人, 即是5%. 點知學校睇唔睇
到咁清楚?

其實得到offer的來來去去都是呢200人. 六月後大把位放出來啦. 到時分分鐘reject左都可以靠誠意去敲門. 是有成功例子的.

至於證書同比賽, 主要是用來增進孩子的自信, 除非取得全港甚或國際大賽獎項. 否則作用有幾大, 大家心裡有數.

回想當年, 大女只有一張"圖書館閱讀金獎證書, 證明佢過去一年睇左100本書. 除此以外, 乜證書都無. 我又唔覺因此影響到學校對佢的印象.

有個別二線學校可能覺得個別學生表現太優秀, 入讀機會不大, 不如比機會其他人. 所以reject信同學生水準未必有直接關係.

‹ 上一主題|下一主題