用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 a kid at 4 years old - reading capability
樓主: leelilili
go

a kid at 4 years old - reading capability [複製鏈接]

呢個問題, 好睇下家長幾時同小朋友開始睇書, 有幾經常睇, 睇幾多, 同埋是否選到程度合適的書. 只要肯同仔女睇, 佢地就自然鍾意睇, 同埋會成日睇, 咁就會持續進步.

我都係近幾個月先同個細女(4歲半)睇返多D書. 我都無理Magic Box同ORT邊個程度, 總知就乜都同佢睇, 同佢讀. 由初時叫佢讀第一句, 到一人讀一句, 到一人一頁, 到近期程度淺的書成本書佢讀晒. 最開心就係佢開始讀出信心. 想趁幼稚園時可以得閒同佢睇多D. 希望佢小學開始可以自己睇chapter book.

反而我想請教大家選乜野書俾4-5歲小朋友讀. 好書應唔止ORT同Magic Box.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

同意呀! 所以圖書館裡的中英文的 JJ (Picture Books)書是小女兒的最愛.

為免偏食, 中英文書我也讓她看. 兩者她都喜歡. 兩種書我都會讀給她聽, 和她一起看. 她自己拿來看時, 中文書只能看圖畫, 英文書則圖畫和字都一起看.

當年家姐偏看中文, 現在英文書要急起直追.

原帖由 happyvalley 於 10-11-1 21:03 發表

4歲應該睇多點大圖像書 (Picture Books),我當時以中文大圖像書為主,驚喜歡睇英文書但不喜歡睇中文書。直至小二暑假先開始注意英文圖書。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌
‹ 上一主題|下一主題