用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

本人的兒子現時9 個月大 在他 3 個月時
         發現有外斜視, 在政府的眼科跟進中
          政府的眼科醫生說待兒子歲半時才決定
          如何做手術,但我最近帶兒子去看私家
          的眼科醫生,他說我兒子是間歇性斜視
          越早做手術越好,可及早改善,
          兩位醫生有不同的看法,如何是好?
   5    0    0    0

原帖由 candytsy 於 08-11-26 14:18 發表
會否多看一個醫生的意見?凡事三選二應該不會錯吧!你的問題同我之前是否給囡囡手術一樣?有否听過間歇性外斜最終可能變成外斜,外斜最終的解決方法最好亦是手術.政府同私家大家不同立場當然會有不同,這是我個人看法,政府用 ...

首先多謝你的意見!
我最後都决定了给仔仔早点做手術,且今天做了
眼珠比之前集中,明天到醫生到覆診,希望不要
做兩次!

原帖由 sumyee 於 09-1-30 20:39 發表
見到你地話要做手術,心急有以下問題:

我個女現在四嵗,剛check到有一隻眼有間歇性外斜視,政府排期要到七月才有得睇,我好心急,請問你地在那裡看,同你地仔女幾多嵗做手術.係吾係應去私家e院睇眼科先?

心急人sumyee ...

我個仔做完手術有改善,但還有斜視
可能要做第2次手術。
如有能力先看私家,才等政府。

原帖由 tototo 於 09-2-19 12:48 發表
我仔都有間歇性外斜視, 好擔心, 你地E生建唔建議做手術呢?有咩風險架?做左會唔會完全好返而唔返發架?

看了醫生未?
做唔做手術,每人不同,但如眼訓練後冇改善
都要做手術。醫生話風險不大。

我仔仔要做第2次手術了 私家話可在4月尾做
而政府話等到年尾先做,我都係決定比私家做。

原帖由 summarian 於 09-3-31 14:18 發表
你0既囝囝0既視力OK 左未?
打算做左手術先去跟進提升視力0既問題嗎?
第一次手術0既成效點樣?
隔左幾耐再做第二次丫?

我仔本身視力正常,但右眼斜視角度大
上次做手術時醫生已話可能要做兩次,今次只做右眼
上次就做兩隻眼,有改善但都要再做
上次是12月初做的。

回覆 24# candytsy 的文章

因仔仔太細做眼操很難。之前有做但作用唔大。

原帖由 candytsy 於 09-5-15 15:40 發表
hello ringo

你仔仔有冇做第二次手術?

唔好意思我咁遲先回,
本來兒子四月尾做第二次手術,但有些事要延遲,
在星期三(24-06-09)做了第二手術,30號復診,
希望一切順利。

原帖由 summarian 於 09-5-13 12:05 發表

請問佢年紀有幾細呢?
外斜視角度大唔大?
斜視眼0既視力係幾多? 6/12? 8/12? 10/12?

而家1歲5個月。

仔仔做完第二次手術双眼已改善了很多,而家keep住覆診觀察。

原帖由 beautylam 於 09-6-28 03:37 發表
我女兒二歲時發現兩眼間中有外斜視, 情況俞來俞明顯, 一直看私家, 醫生一直建議做手術, 現在差不多四歲, 終於在前天做了手術, 醫生都一早講定了風險, 說做完有機會內斜(輕微), 但是現在情況是左眼在中間, 右眼內斜,  ...

剛做完,眼珠可能會偏向內,但通常會慢慢調節,可向做手術的醫生查問,另找醫生只會混亂自己。

原帖由 beautylam 於 09-7-10 18:02 發表
我個女做完第一次女術後, 不幸地一直內斜, 有成15-20度, (未做前是外斜30度), 好明顯是over correct. 好傷心, 不過覆了3次診, 醫生都是說好左少少, 再等下.但我的心裡很難受,如是這等了兩星期,是好了一點,不過仍然很” ...

ok 祝手術成功。
我仔仔都係做兩次先ok。

原帖由 candytsy 於 09-7-15 11:42 發表
ringo,囝囝第二次手術理想嗎?

我囡囡第一次手術后到現在快一年,沒想到可能再要第二次手術,第一次成功矯正(醫生說非常正位),現在是返發外科近看30度,遠看17度,視光師話如果冇視力,手術只係外觀,但外觀我係可以接受的 ...

囝囝第二次手術理想。
最重要無視力ok, 是可以觀察多一段時間

原帖由 candytsy 於 09-7-20 15:00 發表
多謝各位支持,大家加油!
大家對立體感有何看法,大多數斜視的小朋友就算沒有視力的問題都對立體感不太好,立體感重要嗎?

candy 你女兒是否有立體感的問題?

原帖由 candytsy 於 09-7-20 15:00 發表
多謝各位支持,大家加油!
大家對立體感有何看法,大多數斜視的小朋友就算沒有視力的問題都對立體感不太好,立體感重要嗎?

你女兒是否有立體感問題?

原帖由 candytsy 於 09-7-15 11:42 發表
ringo,囝囝第二次手術理想嗎?

我囡囡第一次手術后到現在快一年,沒想到可能再要第二次手術,第一次成功矯正(醫生說非常正位),現在是返發外科近看30度,遠看17度,視光師話如果冇視力,手術只係外觀,但外觀我係可以接受的 ...

candy其實30度斜視角度都幾大,覆診後醫生如何說?
女兒是先天性外斜嗎?

原帖由 sumyee 於 09-7-31 17:49 發表
各位

我囡4.5嵗, 有外斜視約30-40(政府眼科醫院), 算是較嚴重, 斜視專科說要做手術等返小學前.現在做眼操先.約4個月覆診一次,見醫生一次.(我覺得斜視專科pro些)
1. 政府排隊做手術,通常等多久?
2. 有沒有專業眼科醫 ...

如有能力私家做,才等政府.

原帖由 sumyee 於 09-7-31 17:49 發表
各位

我囡4.5嵗, 有外斜視約30-40(政府眼科醫院), 算是較嚴重, 斜視專科說要做手術等返小學前.現在做眼操先.約4個月覆診一次,見醫生一次.(我覺得斜視專科pro些)
1. 政府排隊做手術,通常等多久?
2. 有沒有專業眼科醫 ...

同我仔仔做手術的醫生王震宇
旺角彌敦道664號
惠豐中心17樓
1704-06室
電話: 28 100 400
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2140621&extra=page%3D1

原帖由 WaiWai媽媽 於 09-8-27 20:21 發表

RINGO

想請問係咪有兩位王震宇醫生, 我睇開個位係美孚同銅鑼灣先有診所 , 旺角就無診所? 禁大家講開王震宇好係邊位呀?

同我仔仔做手術的醫生王震宇
http://www.youtube.com/watch?v=zhG0wwewNLk&feature=channel_page

好耐都冇上來,因為都係觀察,12月去政府
同私家覆診。半年前睇政府同私家話情况都ok。

‹ 上一主題|下一主題