用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

原文章由 軍魁星 於 08-4-10 18:19 發表

係呀, 我地訓練到佢一見相機就望過來咖喇.
睇下兩分半鐘內可以有幾多個表情?

http://cliffordlee.smugmug.com/photos/277500749_WSCA ...

軍B真係超可愛

melody

我地今次去東京, 仲撞到同學仔同老師添

你11月去完, 今次唔去都正常既, 我今次去完暑假唔去啦, 希望11月又有彈藥去啦

原文章由 melodyyy 於 08-4-11 13:23 發表
我都覺得囡囡大個左比以前怕羞, 要識耐左先會同人玩

我今次唔去旅行啦! 唸住暑假同個女去北京, 要儲下錢呀!

你地去邊度玩呀?

玩得開心d呀!!

...

囡囡去年參加過, 都幾好幾充實, 又有d比賽/ 表演/ 運動會/ 旅行/ 參觀, 都幾all-round既, 囡囡好鍾意好開心架

不過九龍區得紅磡, 我OK去都幾遠下

原文章由 元元媽咪 於 08-4-23 20:16 發表
Hi,各位家長,

想請問是否有高年班的同學參加過教協的夏令班? 質素如何?是否值得參加?請提供寶貴意見。

謝謝!

有冇3C班小朋友? 囡囡話佢個同學仔去左沙巴, 原本好白淨, 依家奴變左好鬼黑

原文章由 edea 於 08-4-18 20:23 發表
我地都完成左沙巴之旅返黎啦!

今次認識左三個三年級既小朋友,分別係Dustin, Michelle & Charles 仲有一位係五年級既女仔(我地班Oscar既姐姐), 加埋 1A班既小朋友, 全程大概有10個優才學生.

有d好難忘既片段 ...

今年有校車搭咩? 舊年報名時話研究九龍區校車, 但係結果都冇校車呀

原文章由 軍魁星 於 08-4-24 18:33 發表

我地都報左黃埔, 搭校車.  應該都有幾個旺角既同學報左.

軍生

請問你介唔介意pm話我知你住邊區 今年如果有校車我都想考慮下喎

原文章由 軍魁星 於 08-4-25 00:09 發表

今年話有, 我交左校車錢喇.  淨我地屋苑都有四五個, 下一站又肯定有一個, 應該開得成掛.

印第安公主

係影既相好靚呀 我地Termbreak都去左東京箱根, 如果知道平和公園既櫻花咁燦爛, 我地都可能踩番轉過去 原來去年冇4月Termbreak架? 咁阿女過得黎GT着時喎  

咁舊年Termbreak係幾時呢? 希望出年都有就好啦, 希望可以再去賞櫻

原文章由 印第安公主 於 08-4-29 21:27 發表
唔駛客氣. 我地試下叫佢開多一個站係呢頭,睇下得唔得.

我地同小花Termbreak去左日本睇櫻花,兩位公主都玩得好開心

http://ecfoto.net/charlotte/photo_sharing/LSFYDmJkN0qiEOpToXld5g

...

軍女大個一定可以做警花

原文章由 軍魁星 於 08-5-6 09:46 發表

佢近期新志願係要做高級督察, 雖然未做倒, 不過都剪定個髮先. 同埋學講:"咪郁! 我係澄澄高級督察!".

其實考試呢家野都講下資質, 有D小朋友一點就明, 有D唔得.. 亞女未轉校之前, 我要一個月前溫定, 唔係臨考試我就一定思覺失調 依家好好多, 阿女都合作好多

原文章由 edea 於 08-6-11 00:16 發表

哈哈, 唔係個個小朋友都得呀....無可否認有d小朋友專注力冇咁強, 要花多少少時間warm up準備.

希望大家都加油, 我個心已經等緊佢地考完齊齊去玩.... ...

提升自信呢樣野係我對幫阿女轉校之後最滿意既地方 阿女話上個月閱讀科老師搵同學早會時介紹圗書, 個個同學都唔制, 佢居然自動請纓上台介紹, 佢話唔想老師失望喎, 我聽到都好欣慰, 仲感動添, 短短半年內, 阿女真係成長左好多

原文章由 edea 於 08-6-10 23:59 發表

唔係賣花讚花香, 至今我都好慶幸囡囡入到優才,愉快學習之餘, 我見到佢各方面都有進步, 語文有明顯進步, 閱讀能力好左, 自信心提升左, 人際關係都ok, 我都冇乜要求啦.

就黎考試, 你地小朋友開始溫習未啊? ...

e~ 咁skip左既半年, 係咪要暑假自己攪掂呢?? 因為4b應該教future tense, skip左怕會有個gap喎

原文章由 beesbees 於 08-6-19 09:16 發表
今日有新通告:

Re: Grammar Practice
In the next school year, students will skip one grade.

這個暑假小朋友要加油了。

嘩! 咁pro既  不過阿女冇同我講話要影班相喎, 今日仲着左PE uniform添

原文章由 軍魁星 於 08-6-19 09:17 發表

我會班set影樓燈返來, 下次影班相應該會靚好多.

e~咁我又唔記得星期一阿女係咪着校服喎, 事關佢星期一上PE堂, 我個女都係懵盛盛一族, 多數都唔記得

原文章由 meimeilam 於 08-6-19 10:03 發表

上個星期五校長係早會話比大家聽星期一影班相, 仲叮囑 D 同學要著校服。

果日亞仔佢地有份影班相, 佢地果班有一半嘅同學冇著校服, 比班主任鬧完一大餐都照影, 但係隔離班有 10個同學冇著校服, 問學校攞左 D 校服 ...

原來你都係優才家長, 你好似好stressful咁, 其實如果你覺得handle唔到, 可以同老師反映, 我估佢地會幫到你架  

原文章由 阿金 於 08-6-19 20:18 發表
我很久沒上BK, 但這次都希望發表下.
不明為何學校不斷加深(skip grape).
數學巳加深半年, 現在英文又話要
skip one grape, 這樣豈不是要家長自己教.
辛苦的不是老師, 而是學生和我們這班二十四孝父母. m ...

原文章由 中天英 於 08-6-20 01:12 發表
如果小朋友跟得上, 學習壓力又唔大, 日日開開心心咁返學, 放學之後好快做完功課, 仲有好多時間做自已鐘意做既野, 咁課程加快D就冇問題喎, 你話係咪 ?

我大仔讀 G1, 學習情況就係咁樣, 一方面學快D, 同時又讀得開心, 1)  數學快半年, G1 下學期完成 G2 上學期既課本
2)  英文 textbook 採用國際課本, 情度較本地課程快一至二年;
      至于 Grammer 就用本地書, 快半年, G1 下學期教完 2A
...

其實我唔肯定本textbook係咪比本地學校快, 因為讀國際學校既小朋友, 以ESF為例係5歲已經讀G1, 所以我個女kg又讀ESF既同學已經讀緊G4, 所以同級既書, 可能係同local school 同齡既小朋友差不多....  

不過我覺得本grammar practice唔係太深, 應該可以應付到既, 但當然要家長配合啦

[ 本文章最後由 littlesister 於 08-6-20 10:36 編輯 ]

軍仔好叻仔喎

原文章由 軍魁星 於 08-6-20 15:15 發表
大家睇下, 呢度有個小朋友的童詩登左報紙, 你估佢爸爸係邊個呢?

For larger picture, pls click here:

http://cliffordlee.smugmug.com/photos/316 ...

bk覺得依家在bk講野真係好難, 想分享下經驗, 又會俾話你假家長, 賣廣告, 真係莫名其妙, 但伙唔講個心又唔舒服, 依家bk真係人流複雜, 好多人講野真係損人不利己, 唔駛負責任

多謝各位關心, 其實我都冇咩唔開心既, 只係覺得好愕然啫, 點解d人要陰謀論, 其實就算我係教職員, 我都唔會幫學校上bk 扮分享啦, 呢d 非謀利機構, 又唔會有分紅既, 真係奇怪

阿女咪又係, 話就話第二日考試, 咪又係冇溫習 不過我都冇迫佢, 事關我覺得中文真冇咩得溫既

原文章由 meimeilam 於 08-6-26 14:52 發表

尋日亞仔成日都係度鬼殺咁嘈, 埋怨做乜要掛 8號風球, 等佢冇得考試喎!  我帶左佢去食麥當當, 跟住唔係睇電視就玩電腦, 結果呢... 係冇溫書。

ecore, dabby

Congratulations
‹ 上一主題|下一主題