用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Ballet 的家長分享 / 交流請進
樓主: 馬媽媽
go

Ballet 的家長分享 / 交流請進 [複製鏈接]

原帖由 candylau 於 08-11-24 16:31 發表
我囡囡由primary 跳到g3, 到ballet考試就很煩, 一定要補足堂, 每個星期上兩日, 如撞正學校考試就更煩, 時間上真很難安排, 但ballet考試的成績又不是很好, 所以有些想不繼續, 但囡囡就很喜歡到不得了 ...

都係一個難題, 我囡囡E+GRADE 2, 如果佢考完試話唔學, 我都會由得佢.

原帖由 fatpooh 於 08-12-25 11:09 發表
小女4歲, 學校說可以考pp班, 但5月考試仍未足5歲.
(因其它學校要1月足5歲才可參加考試).
如再上grade, 未足歲數會否有影响?

我個細女1/6/2004出生, 都報咗明年的PP, 是考試局在2009年開始改報考的年齡, 我之前問過學校的OFFICE, 只要是30/6/2004前出生就可以報PP.

細年個班, 有D小朋友在30/6之後出生, 學校都無幫她們報.

原帖由 candytsy 於 09-5-20 12:47 發表
返全日的家長請問你地如何安排一星期上兩堂的時間?如未放學是否同學校講請假或早退?再升班時學業同芭蕾舞可以同時應付嗎?

亞女剛考完GRADE 2, 7月開始都要每星期返2日, WEEKDAY個日仲要係6:30-7:30, 佢雖然放咗學, 活動教學, 所以功課唔算太多, 但有少少怕撞默書, 同怕佢攰, 兼顧唔到, 如果學校可以安排星期六一次過上2小時就好lu.

希望可以堅持一直學上去, 唔想咁易放棄.

唔知澳洲個試的上堂節數跟RAD有無分別.

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-1 13:28 發表

我女就好似2歲半學, 學到依家grade 6

hi, hinhinmummy

想問下囡囡學grade 6, 一星期上幾多堂?
我個女今年grade 3, 有一堂要monday上, 本來佢有少少想放棄, 但睇咗"命中註定我愛你"之後, 就話要繼續學, 其實學ballet真係要好多時間上課, 好似好難兼顧.

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-2 10:14 發表

唉.............4堂呀拿命

老師話因為inter foundation 個試比較難考, 所以可以的話最好上4堂(但收3堂$)............

ballet 同小學級數一樣, 佢grade 6 = 6年級, 又要考呈分試, 一個week 無左4日, 還未其他inte ...

我個女grade 3, 都仲可以搵到d星期六日上課的分校, 有d同學仔9月開始轉, 但到grade 4都會有一堂係平日上課, 都走唔甩(weekday上堂).

原先亞女話唔學時, 我好矛盾, 都學咗幾年唔學好"size", e+佢話繼續學, 都唔知可唔可以兼顧到, 每次上完堂都話好攰.

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-2 14:08 發表

呵, 你同我相反, 我反而吾多like sunday 上堂, 因為我覺得sunday 係family day, 乜野都吾應該上, 一家人開開心心行下街, 食下野

但佢呢間學校, grade 6, 又要跳4堂, 有一堂就係sunday, 即刻破左我甘多年的宗旨... ...

我都唔鍾意sunday上堂, 係其它家長情願星期日咋.

以往大約在考試半年前要在sunday補課, 仲要係下午3:30, 真係無咗一日, 想去郊遊/主題公園都唔得.

‹ 上一主題|下一主題