用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 08/09 小一集合署
樓主: 浩朗媽媽
go

08/09 小一集合署 [複製鏈接]

今日學校打針日, 但我個囡囡無打到針呀 ~
佢話比我聽, 老師話驚嚇親佢, 無同佢打喎..... (其實我估可能個儍豬反應太大, 嚇親老師 !     )
我都估到, 隻小儍豬一打針就實發狂咁反抗, 以前佢四歲時都試過, 我同佢 daddy 再加埋護士先勉強捉得佢住, 仲差一支針個醫生都怕咗佢話算, 唔打埋佢.....   
咁我依家可以點呢 ?? 我係咪要出去同佢補打呢 ?? 如係... 又應該喺邊度打 ???
請賜教 !!!

原帖由 ccbeauty 於 08-9-19 17:58 發表
亞仔話today 個b餐好難食, 食剩好多.

頭先打返屋企問佢今日 lunch 如何, 但佢好忙..... 原來今日學校派咗新的餐單, 我個囡囡吼我未放工, 同佢 daddy 一齊填餐單, 仲揀咗好多 c or d 餐 ......
等陣返到屋企一於 "威迫利誘" 吓佢先...

原帖由 pris_cheng 於 08-9-20 16:30 發表

你試下打去健康院睇下幫唔幫你打.

問咗健康院啦 ~ 健康院話應該會派返張紙通知遲些補打日期, 我返去問個女佢話係有張粉紅色紙帶咗返嚟, 張紙仲係比佢整爛咗添, 但依家搵唔返..... 搵完一輪工人姐姐話可能比佢掉咗 !
依家都唔知張紙入面有乜內容添.... 唉 .....

原帖由 ccbeauty 於 08-9-22 09:29 發表
babykiss, 係10月11日 pm 時間.

亞仔打針冇喊, 返到嚟仲懶醒咁, 我仲諗住佢會喊, 打唔成tim.

餐單yesterday 同佢一齊填, 佢only look a/b 餐, 我問佢why 唔look c/d, 佢話a/b 係有營餐, 多d營養wor, 俾佢笑c. ...

10月11日(六) 下午我該沒問題, 但小朋友不能出席.
但我仲未收到通知搵我幫手喎...... 會唔會家教會已經搵夠人手呢 ?

原帖由 ccbeauty 於 08-9-22 09:31 發表
this year sport day 提早咗, and 1/2年級都有得玩, 我會去呀! 你地呢?

我囡囡係天生唔曬得架, 我又唔知個場地合唔合適, 所以我已填咗回條問老師是否合適參加, 如合適, 我都會去 !  (但現階段尚待老師回覆中..... )

原帖由 EppieL 於 08-9-22 15:00 發表
各位媽咪:

星期五仲派佐張關於英文科上綱嘅活動, 你哋會唔會參加呢?

我都參加咗, 今日叫囡囡補返張支票返學校 ~

原帖由 ccbeauty 於 08-9-22 09:29 發表
babykiss, 係10月11日 pm 時間.

亞仔打針冇喊, 返到嚟仲懶醒咁, 我仲諗住佢會喊, 打唔成tim.

餐單yesterday 同佢一齊填, 佢only look a/b 餐, 我問佢why 唔look c/d, 佢話a/b 係有營餐, 多d營養wor, 俾佢笑c. ...

原帖由 芸迪 於 08-9-22 13:42 發表

餐單, 今次由我話事, 因為仔仔懶得揀

你哋仔仔真乖 !   
我個儍豬吼我未放工已同 daddy 一齊填晒, 仲要多數係 c or d 餐 !
我問點解咁多 c & d 嘅 ?   
隻儍豬話, 佢有 d 本來揀咗 a or b, 但 daddy 話好似唔係咁好食喎 !!!!!!!!!
結果, 我只係氹咗佢改咗三個餐咋 !

原帖由 pris_cheng 於 08-9-23 14:38 發表

babykiss,

係有一張細粉紅色的紙仔,但係只係寫打完針後的反應,唔知係咪呢張呢?

我估可能係呢張, 因我攞住張 A4 size 的紙問隻儍豬, 係咪咁 size 架, 佢話無咁大張....
我估多數都比工人姐姐掉咗.....
所以有乜反應我都唔知....

原帖由 ccbeauty 於 08-9-23 15:14 發表
yesterday 已派回針咭, 攞張針咭去健康院打番督得ga la.

我昨日仲未收到針咭喎 ~ 唔知今日會唔會收到呢 ?   
希望收唔到住啦 ~ 因為健康院話學校有機會仲有一輪補打.... (希望係啦 ! )

原帖由 貓頭鷹3號 於 08-9-24 02:10 發表
babykiss,

如果我冇估錯, 你囡囡果名有個棋字, 我囡果名都有琪字, 記唔記得呀 ?  July 買書時見過面.  August 迎新日都見過面, 咁啱我同你着同一個公仔嘅 T shirt, 你着黑色, 我着白色.  

但如果我攪錯就當我冇講 ...

記得呀 ! 我哋兩個件衫都係有七彩公仔, 如果我無記錯, 當日我哋係一齊排隊試搭校車, 是嗎 ?!!
得閒多 d 入嚟傾計吖 !

原帖由 ccbeauty 於 08-9-24 09:15 發表
2, 你地小朋友同一班? 我仲未搵到同一班ge 朋友仔.

but 好好笑, 我迎新日之後去fd 屋企, 有個妹妹一齊搭lift, 亞仔話佢頭先有見到lee 個女仔, 傾傾吓, 原來佢地係同一間幼稚園, 係興趣班時已見過, and 佢就住係我fd ...

印象中...... 我哋好似係唔同班架喎......係咪呢 ???

我記性麻麻..... 不如呢個答案就等 貓頭鷹3號 揭盅啦 !

個小妹妹同你仔仔幾有緣喎 ~ 如可以繼續保持聯絡, 將來就係名符其實青梅竹馬的朋友仔啦 !

原帖由 貓頭鷹3號 於 08-9-25 01:29 發表
babykiss,

我囡同你囡囡唔同班嘅, 之前同校車, 而家唔同啦.  Saturday 我會去家長會, 你去唔去呀 ? 到時見啦.

貓頭鷹3號

你轉咗校車咩 ? 係街車定都係學校車呀 ?
星期六我都會去家長會, 睇吓到時見唔見到你先 !

原帖由 ccbeauty 於 08-9-25 09:18 發表
我會去運動會and 做義工, 你地呢??

我仲等緊老師回覆, 唔知個場地適唔適合囡囡活動.....
如果唔合適我就唔會去.... 但如果合適, 我都想做義工 !

原帖由 ccbeauty 於 08-9-25 11:53 發表
係kowloon bay 果個, 同一般ge運動場冇muk分別.

你囡囡冇muk事ma???

收 pm 吖 !

原帖由 ccbeauty 於 08-9-25 09:18 發表
我會去運動會and 做義工, 你地呢??

收到老師回覆了, 我將不會出席運動會.

相信囡囡會好失望, 但我卻好開心 ! 因為我發覺天父已將最合適的賜予囡囡了 !! 感謝天父 !!!!!!
亦謝謝老師的細心與愛心 !

星期六你會去家長會嗎 ?

原帖由 貓頭鷹3號 於 08-9-26 01:28 發表
係學校車通知改嘅.  See you on Saturday !

oic !
星期六開始課外活動喎, 你小朋友有無參加呀 ?
我小朋友參加咗三樣, 由朝玩到晚 !

原帖由 lavender 於 08-9-26 09:42 發表
我想問下你地有冇人報咗體操班ar,
我囝囝平時坐校車,
咁係未星期四上完體操班都係有校車接走架?

問咗校巴公司, 一至五的課外活動係會有第二輪校車送小朋友回程的, 但星期六便沒有校車接送.

原帖由 ccbeauty 於 08-9-26 11:20 發表
babykiss, reply咗你個pm, tomorrow 我去家長會, 唔知會唔會見到你呢

收到你 pm 啦 ~ thx !
明天我都會去家長會, 但囡囡就唔會出席, 你仔仔會出席嗎 ?
我哋應該會見到嘅..... 你留意吓有個論論盡盡, 又烏烏聾聾的家長就係我啦 ! 哈哈...... 連 "貓頭鷹3號" 都領教過架, 我無作大 ! (上次返學買書咪就係全靠 "貓頭鷹3號" 幫我手囉 ! )

可惜我未知我聽日會著乜嘢衫, 如果唔係可以玩吓相認 ! 有無計 ???

原帖由 ccbeauty 於 08-9-26 14:46 發表
唔記得問你地, 我已收到10月11日ge 家教會notice, 到時我會同對kids 一齊返.

十月十一日我唔會出席呀, 因為嗰日我可能要返公司 ! (其實嗰日我本身係 short week 架 ! )

原帖由 pris_cheng 於 08-9-26 15:09 發表
聽日家長會有冇人會帶小朋友返?

我唔帶 !
‹ 上一主題|下一主題