用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

嘩,唔使考試咁快就昇二年班啦.舊年讀K3時考小學果的辛苦情景都未過.好似剛剛發生的事.當時認為佢地仲好細.乜都唔識,今年覺得佢地真系大個佐.但我們做父母的白髮都多佐.心感多謝每位老師辛勤的付出,看到每位小朋友健康成長.個個都喜歡返學.,作為父母辛苦的都系值得.大家一起繼續努力加油!

原帖由 1429 於 09-6-25 20:47 發表
嘩, 等我又撐吓場先...

你囝囝的硬筆練習簿在我囝呢道.下次見面還返比你.

原帖由 1429 於 09-6-27 10:59 發表
peony2002,

咁又係喎, 你真醒, 我都冇諗過這點, 有提自己問吓老師, 但又冇左件事... 其實真只不過想知名囝錯乜啫...

littlehipo

還沒決定.我對音樂全無認識,問阿仔佢全部都唔想學.吹奏樂佢一定唔喜歡.剩下祇有大,小提琴.怕佢學半個學期就唔喜歡咁仲煩.浪費時間和金錢.又怕放學無校車接送. 可能比佢在屋企附近學結他,真系無主意.

原帖由 littlehipo 於 09-6-27 23:54 發表
1429,

我仔音樂班係星期三1510-1610hrs, 好彩仲有校車, 不過每逢遲放1個鐘,個站都唔近,需要再搭車!

Bluesky999,
你個仔揀咩樂器學?

Littlehipo

為了小朋友一體一藝的發展作為父母肯定會盡心盡力配
合.請問除佐學校提供的西洋樂器課程,外面課程中樂器,流行樂鼓,電子琴,結他,舞蹈.唱歌.畫畫等算唔算.這樣會較多選擇.

原帖由 Yanamami 於 09-6-30 09:43 發表
Unfortunately learning a musical instrument is like a tactic but not an interest now.  If you would like your kid to be more competitive when applying high school, it's better to pick up a musical ins ...

littlehipo
       我都是攪咗成日都log-in唔到個email account....Thank You!

原帖由 littlehipo 於 09-7-1 23:36 發表
Dear all,

第四次家長會通告, 已經寄出到校內email account. Please check.

Littlehipo

Below is the list so far we have :-

2A
得意媽, kachunma, littlehipo, winny,bluesky999

2B
AnnKwok, jc_mom, rubyngan, wasabb, littleworld, 1429, sac.wen, Gicobaby

相信飲中國茶方便傾計, 新世紀廣場都有好幾間酒樓.
就鐘響學校問口等啦!
有興趣請盡量留名, 以便計人數訂枱, 若有意見/好介紹請提出!

9月1日開學茶聚報名處:

1. 1429
2. jc_mom
3. 得意媽
4. kachunma
5. Littlehipo
6.bluesky999

littlehipo

我囝囝都有同感話千期唔好選佢做,去年上堂叫另外一個同學唔好講話和'旭腳'.後來兩個都被老師口頭警告.又話無佐好多自由玩的時間.

原帖由 littlehipo 於 09-9-4 23:41 發表
Dear all,

Do you join the school picnic together with kids?

sac.wen,

I prefer the table-tennis training at 精萃 on Saturaday. How about you?

1429,

My boy's music lesson is scheduled on every We ...

Hi,

請問2A家長明天上課時間表,因阿仔忘記帶家課手冊回家.唔該

1)我系科學會

2)英語遊戲室

3)多元智能訓練

原帖由 littlehipo 於 09-9-11 18:05 發表
Dear all,

週五進修班? Any idea?
如果淨選一項, 唔知命中率係#?%  

請問你哋報咩?

Littlehipo

你囝囝好醒作到150+字.我仔直頭唔講當無事發生,如無上網看都唔知作文要寫100字.我都想知作甚麼題目,二年級作100字好似難佐的.無論作成點都低讚,現在小朋友的潛能真系大.

littlehipo

希望你囝囝多的休息身體早日康復.

原帖由 1429 於 09-9-17 13:12 發表
hi all,

嘩, 份作文唔知係咩題目呢?  我都好期待想睇下佢寫成點, 因為佢話佢寫左150+呀, (一定好多重覆又重覆嘅句子去填滿d字數)

littlehipo,

take care ar, 阿囝會好快好番, 因為佢好錫你, 唔想你擔心!

...

hi.
    請問2A家長,今天視藝課的書法作業是否明天交還是下星期一交.唔該.

原帖由 YIYIKO 於 09-9-21 17:23 發表

我囝囝果隻真係"豉油碟" 原裝果隻比我打爛左呀

peony2002
    Thanks!

原帖由 peony2002 於 09-9-21 20:11 發表
bluesky999,

我女話下星期一交

peony2002,1429,littlehipo

我仔都系呀.可以一齊上堂.

問過阿仔佢都唔知補充課文系乜.又無書.

原帖由 littlehipo 於 09-9-22 18:52 發表
peony2002 & 1429,

Same to my boy, "我係科學家". He is very happy too.

1429,

阿囝又做番同學! 唔知點解我第六感, 佢哋會一齊上堂! yeah!

Littlehipo

Hi,P2家長

請問你地有無種綠豆.阿仔話下星期一5號要交種植報告

要連相片.大頭虾的我以為可以唔種所以無種到.報告可以作,但相片就無,今次都唔知點同阿仔交代

原帖由 得意媽 於 09-9-28 21:34 發表

2樣都係....根據tsa 既內容說話, 然後家長填ws, 今年1張ws包括4-5個說話報告, 心諗成年溜溜長中途/最後唔見左咁點? 有! 同亞囡影定一份存底先

2A2B會唔會唔同時間交報告,如果23號交就好啦.明天馬上種.你細仔咁醒目一定考到.唔使担心.祝細佬成功!

原帖由 1429 於 09-9-28 22:17 發表
bluesky999,

No worry, as I remember, the "green bean" report should be returned on Oct 23, 2009, you still have time!

littlethipo

會唔會星期日晚太夜睡唔夠精神或放學後會肚餓,因兩小時的課程可能體力唔夠最好先食的小食後運動,我囝都有在屋企附近學打乒乓球.接放學後馬上去打,通常在路上邊行邊食,我本想取消怕佢辛苦,又要做功課和網上作業但佢堅持要打,佢答應在大小息完成學校功課.其實學校禮堂可以利用,打完之後又有校巴搭.時間會好用的.小朋友又無咁辛苦.

原帖由 littlehipo 於 09-10-12 22:53 發表
sac.wen,

OO打完乒乓球都好精神, 而我個囝, 吃完KFC細飯之後, 又話頭昏, 個口唇白灑, 好似exhausted, 個個星期一次次都會出現, 又要搭的士返屋企…

請問其他家長或小朋友會不會出現這種情况呢?

Littlehipo ...

恭喜妳囝囝進入第二輪面試,越戰越勇,繼續努力.

2A 家長
     請問中默默邊課.唔該!

Siuming

2A 閱讀冊已派佐.可能漏佐系學校.

quote]原帖由 Siuming 於 09-10-24 22:18 發表
唉,我啊女都緊緊合格。另外,2A家長,你們有冇閱讀冊?亞女話未派。 [/quote]
‹ 上一主題|下一主題