用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫道迦南2010 n1朋友仔
樓主: kb7724
go

金巴倫道迦南2010 n1朋友仔 [複製鏈接]

oh..ic, thanks for sharing.....

原帖由 dorajoyce 於 10-8-31 14:10 發表

其實你可以放心交通情況成日吾同可快可慢, 只要你準時司機一定會等到有人接先放亞B落車,  我覺得司機同ee都好盡責 , 而我搭了一年來看.... 所以你不用太擔心 ...

係呀, 我擒晚放個餅盒入書包都有同阿女講小心d, 佢話"知道", 唔知今日用嚟整左d乜圖工呢, 今晚問下隻豬仔先.....

原帖由 mrsfull 於 10-9-3 13:26 發表
今日第一日坐校巴, 仲以為他會哭呢, 點知道可以笑住bye bye, 見佢無野就快d走人lu.
今日要拎個動物餅盒返去做手工, 希望他無整扁啦

yes, 唔要都要tick唔要....

原帖由 mrsfull 於 10-9-8 13:53 發表
係咪要唔要都要交回張form的?

老師話每日都有NET, 大概同小朋友玩20分鐘.

阿女第一日見到個NET好驚, 所以老師嗰日下晝打電話同我講, 等我喺屋企可以同佢心理輔導下...其實阿女每個星期上playgroup都係NET教, 唔知做乜會驚學校嗰個...不過我擒日再打去問老師, 阿女巳經好好多, 會跟NET指示一齊玩....

其實迦南gei老師真係幾好, 每隔幾日就打嚟同我講下阿女係學校情況, 值得一讚.....

原帖由 wenwen2000 於 10-9-9 18:56 發表
近排有net上堂, 大家知唔知一星期有幾多日外藉老師and普通話老師上堂呢?

yes....我初頭以為個餅盒會用黎整mooncake or sth. related to mid autumn festival, 所以見阿女帶個書包仔返嚟都好surprise....

下星期帶支1.25返去真係唔知佢會攪乜, 我同老公估係整火箭...唔知係咪呢?!

原帖由 mrsfull 於 10-9-11 01:57 發表
我仔果班個班主任只打過一次電話給我乍, 仲要係因為亞仔做左d野要我在家配合教育下, 跟住都無窩.

今日派返個餅盒圖工返來, 個書包仔好得意呀 :D

學費2700/m, 雜費開學一次過交, around $1450/semester...

原帖由 seavl 於 10-10-11 14:24 發表
請問今年N1學費幾錢呀, 另其他雜費呢?

我諗住入落個環保袋度等阿囡抽住咋, 上次帶燈籠都係咁...

原帖由 天天2010 於 10-10-11 15:47 發表
我都覺得咁大罐都唔知點帶番佢呀, 不過如果唔係帶900克, 我都唔想刻意買400克既。但我覺得佢d作品整得好認真同好靚呀

you are welcomed, seavl =)

阿囡星期三開始病左, 呢3日都無返學, 姐姐話校車上差不多所有小朋友都咳, 今日老師打嚟傾開都叫阿女就算好返, 下星期返學上校車前都帶返個口罩...
阿囡由8月上堂到依家都病左3轉, 見佢食藥食到我都驚....唉, 慘慘.....

原帖由 seavl 於 10-10-14 14:21 發表
TKS FANMAMA

阿囡而家嗰班有26個小朋友, 正副班主任各一, 師生比例可以話係1:13.
雜費-應該包晒書簿費,茶點, 生日會等等, 不過校服就一定唔包, 要另外買...夏季同冬季夾理成千幾蚊...
希望資料幫到大家!!!
原帖由 wy1219wy 於 10-11-30 09:14 發表
請問2010 N1既家長可否解答以下問題:
1. 每班大約有幾多小朋友一班0架 (師生比例)???
2. 除咗每月學費外, 應該仲有每半年一次雜費, 裡面包括什麼?仲有冇其他額外收費?

謝謝!:callme: ...

so far 我淨係聽過阿囡講學校有'black color teacher" 咋, 我估可能係印度籍NET, I am not quite sure, 其他家長可以糾正. 普通話我真係無聽過阿囡話學校有教...亦都無聽佢class teacher 講有教普通話.
其實阿囡喺cannan讀左差不多4個月, 以n班唻講, 我認為各方面都ok, 阿囡講嘢叻左好多, 剛剛家長日老師先同我講佢成日同人傾計, 仲傾得好開心, 有時都唔知佢地傾乜...淨係見佢地傾完格格聲笑.....
家長日亦令我覺得老師好關心每一位小朋友, 同埋佢地响走廊同課室入面貼满小朋友gei相, 令佢地對學校有歸屬感...令到我都感受到阿囡係學校應該好happy...
原帖由 CC113 於 10-11-29 18:52 發表
大家好, 迦南收咗我個仔下年上N班, 因為係下午班我仍然考慮梗讀唔讀.

我想知佢哋教英文&普通話的老師是什麼國藉? 小朋友的語言能力如何? 上小學會唔會難應付? 比你哋再選會唔會仍然讀迦南??

唔該晒大家. ...
‹ 上一主題|下一主題