用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

Hi, 各位媽咪好!

我仔都係由幼稚園開始讀公文數, 眨眼今年上中一了, 不過他還堅持讀公文數, LEVEL N 了, 除了公文, 佢從來沒有補過其他數, 今次學校英數考試佢攞190幾分(200分滿分).

有些人認為公文數到中學無用, 我不認同!

原文章由 lingchuling 於 08-1-21 11:37 發表
name/就讀/性別/數/中/ERP/EFL
5354/K2/女/    數A70/中3A185/ERP3A40
200012/p1/男/數2A70
fyeung/K2/女/  數4A50
Heidi媽/P.1/男/ 數D150
Anson/ K3/ 男/ 數 B140/中4A/EFL C150+
lingchuling/K2/男/數4A60

我想 ...

Ansonrubby,

你過獎啦, 亞仔讀荃官.

N好似係中六左右!

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-23 16:43 發表
andyrightma:
你的case真係好大鼓勵呀!我都plan比阿仔join kumon maths到中學ga,希望做到!
Level N即係學什麼?又超越了多少學年?
你囝囝好棒啊! 可否告知讀邊間中學? ...

200012,

你好, 其實不用心急, 只要你培養到他一日不做就心癢癢手痕痕, 我想他必定更成功!
我從來不理他的進度, 不過LEVEL I之前有時會與他一起鬥快計, 讓他明白自己的實力!
久而久之, 每逢放假他便會自己要求CENTRE增加張數.
他的目標除了要完成最終教材外, 還會想成為該LEVEL的第一名(每半年統計一次)!

原文章由 200012 於 08-1-24 12:08 發表
我個仔下學期教乘數了,我仲係 2a 到 +9 ,有排追

Ansonrubby,

過獎啦! 真係有d飄!

大家努力呀! centre都好重要嫁, 有d真係跟唔過!

請check pm

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-24 18:18 發表
andyrightma:
WA)))) 好勁啊!
Pls check PM.

Heidi媽,

多謝! 不過自去年開始, 公文公司都會集中火力去推學生像噴射機一樣, 所以很多較小的小朋友都超好多級了!

我覺得小朋友還是很少的時候, 最好學公文中, 佢又有閱讀, 又有併音, 又有句子, 又有唐詩, 又有閱讀理解, 又有口音純正的普通話cd聽, 我仔小一開始讀, 兩三個月就聽到他用好純正口音讀唐詩, 背唐詩!

原文章由 Heidi媽 於 08-1-25 21:27 發表
andyrightma,

你仔仔好勁呀! F.1 已學到 F.6 的數 !

Ansonrubby,

請check pm!

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-25 17:50 發表
WA......越來越多人報到啦!

Heidi媽,

你的孩子都超3啦, D係4年級的數啊~

他們不是催促, 只是看見你有能力便提意多做幾張, 重覆次數不多, 計落咪快完成一個LEVEL囉!

其實有些家長擔心要一日要做成200題數, 我覺得如果孩子不抗拒, 有可不妥! 但如果孩子不想做那麼多, 可以叫公文中心每日做2張或者3張....都可以.

又, 孩子坐不定, 不是不適合做公文的理由, 我兒都坐不定, 幼小時我差點以為他是過度活躍症! 起初在公文做課堂功課要用2個鐘時間做公文數(其實只有5張Paper). 都係果句, 小小朋友能否堅持, 就要靠媽咪的堅持!

原文章由 Heidi媽 於 08-1-30 11:39 發表
andyrightma,

為什麼他們要催促學生超學年? 反而我們的centre 就沒有就沒有此情況, 如果有學生追不到課程的, 老師只會和他們減少張數, 所以上年年尾出席超學年的頒獎禮時, 佢地centre取獎的學生不多. 不過佢地cent ...
‹ 上一主題|下一主題