用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解個個都爭名校,有冇了解間學校適合自己的小朋友嗎? ...
go

點解個個都爭名校,有冇了解間學校適合自己的小朋友嗎? [複製鏈接]

stephanieching,

我個囝囝都係好活動的,唔肯坐定定,所以都幫佢揀緊d係活動教學的小學,請問你幫佢報的是那間直資呢?

謝謝!

原帖由 stephanieching 於 08-9-10 12:24 發表
Hi !  我囡囡都是今年選小一, 我由上年開始己找資料, 不過我同好多媽媽的選擇唔同, 我不是選名校為主, 己是找一個間適合我囡囡之學校為主, 不管他是津校/私校/直資! 但其實選校過程中, 會受好多人影响, 因為好多人會 ...

見到大家的討論,我都心癢癢想講吓!我都好認同你哋話:"名校是否適合自己的小朋友呢?"這個講法的.

由於自己個囝囝好活潑(老人家就話百厭),坐唔定,成日走來走去(唔駛擔心,不是過度活躍症),但其實學習能力好好,連興趣班的老師都話,去傳統小學會抺殺咗囝囝學習的興趣.

同先生商量後,大家都發覺囝囝的確唔太適合傳統的小學,因為佢咁郁法,老師就話佢係百厭,難教的學生,咁樣只會嚇怕佢,唔能夠投入開心的小學生活.所以,我哋決定幫佢搵活動教學的小學嘞.雖然,仲未知活動教學的小學是否啱佢,但我哋相信總比傳統小學好.

我哋仲話,就算有名校收,我哋都唔會讀,因為名校根本唔會適合囝囝,反而害咗佢.由家長們的討論見到,其實亦有好多家長是明白以上的道理,個心都係想小朋友讀得開心,能愉快學習的.

希望每個小朋友能夠入讀適合佢自己的學校!

癈話講完!

‹ 上一主題|下一主題