用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 歡迎光臨..Form 2 無頭痕
go

歡迎光臨..Form 2 無頭痕 [複製鏈接]

我黎報到啦....

各位

由於收到要求, 加插日子
請各位報名是將3個日子都 copy 上去

8/15
jazzmama 1大2小
Fion  1大1小
hhma 1大2小
Eva 1大2小

8/22
Eva  1大2小
JSCfamily 1大2小

8/29
Fion  1大1小
hhma 1大2小
JSCfamily 1大2小

Mandy,

謝謝你的安排及manson的帶路(打籃球). 我兩個公子好開心, 走果時一上車就覺覺豬啦!

Jazzmama,

中秋節都得喎, 但十一國慶就3連休! 兩日我地都ok架.

原帖由 jazzmama 於 10-8-30 16:59 發表
我仔講明未夠皮囉...佢真係好想踩單車

十一國慶秋涼...你估得唔得呢

Jazzmama,

你知我無佬, 所以邊日都無所謂...我只收到風十一大日子, 佢地老豆大都回港探親囉!

原帖由 jazzmama 於 10-8-31 13:19 發表
JSC

你同我身痕..定係D細路心野D呢.
me2 ....2日都ok 架
不過..d 佬會唔會話我地唔痴家呢

10月1 號 BBQ+踩單車

JSCfamily : 1大2小

原帖由 fions414 於 10-9-1 11:39 發表
各位靚媽,

10月1號BBQ+踩單車, 地點馬鞍山郊野公園or任食BBQ, 大家有咩意見?http://www.taimeitukbbqking.com/

hhma,

當然可以啦...叫佢地做保母!

原帖由 hhma 於 10-9-1 11:53 發表
我ok呀

靚媽們可否帶埋d佬出席?  
甘男人可以睇住d細踏單車, 女人開大會...

mayc,

快d睇吓校曆表啦..我地學校昨天已up-load左上網, 所以我都check左時間啦. 快djoib埋一齊玩啦.

原帖由 mayc 於 10-9-1 12:36 發表
嘩!睇嚟你地真係意猶未盡喎!我要看看校曆表,才敢覆大家!

Eva,

4days真係太多啦, 阿女吾可以只顧排球而無晒其他的活動! 如果係比賽前的一星期練4日, 我都可以接受, 但平時都打到咁密真係誇張架.

原帖由 Eva 於 10-9-3 13:57 發表
Dear all

我自首呀!問左一男一女,竟然無反對,應該ok 得呀!反而個女個球隊想又一個星期練三日加到四日,連星期六都想練埋,現在內訌,傾緊,不知最後定案。太多日啦!咁咪無哂其他活動,所以我同阿女話,就算落實4日,她都只可以返3日! ...

Eva,

咁都好d..吾洗把時間只投放在排球!

原帖由 Eva 於 10-9-5 22:43 發表
hhm/JSCfamily
最慘佢係後備,都要花咁多時間就唔化算了。
今日阿女話好多同學反對,現在保持一,三,五練波larwor。 咁就差唔多

各位令女媽咪:

我阿仔上星期五maths老師已order左佢地今個星期要帶計數機, 我地指定用Casio - Fx-50-FH, 我check過文具店和書局, 以大眾書局的價錢最平($159), 大家可以作參考!

M&A Mom ,

我好like 你的創意"溝仔雞"
好似所有學校的老師都會指定型號架...我聽同事講(何官)都有指定架..好似 Fx- 36XX-FH , 同我地有d吾同.
我好有興趣知你當時點出事喎??

Mandy,

我無問教協呀, 因為好趕星期五講, 星期一要帶, 都無時間出去check價, 只去左幾間文具鋪和書局搵咋.

吾洗麻煩問你地maths阿sir啦...因為阿仔話老師like跟佢阿sir一樣同一款, 會容易d明白d掣的function.

hhma:

吾通我地的課程有不同 (教先教後)

原帖由 M&A Mom 於 10-9-7 22:38 發表
!係禁早就要買"溝仔雞"?等我都去look look d 行程先!

你仔間學校幾好(係米羅氏)比埋指定型號,唔洗左諗右諗,我都以你仔型號為依歸先!

我記得我中學時,人人都買Casio,我就懶形揀 Sharp,就係禁就出事 ...

各位姐妹:

請注意..我已經做左大路書局的search ~ "溝仔雞"
Casio       商務大眾中華三聯
FX-50FH  $167$159$166$160
FX-3650P $157$147$145$145
FX-s950P 吾賣$145$140$140

**以上價格已是特價優惠,不能再用discount card.
***大眾
,中華及三聯的優惠期至2010年9月12日(今個星期日)

Jazzmama,

我見有d人話longman都ok喎..
但我情意結都係like oxford.
我都要買多本抽真英>中的字典比細仔.....
好似你話成屋都係d大大小小的磚頭

原帖由 jazzmama 於 10-9-10 09:04 發表
唔該JSC 報料
我女就要帶英查英字典返學校COMP 用
係咪OXFORD 適合d呀

成屋都係大大小小的字典
件件都成舊磚咁

M&A Mom:

我聽同事的語氣, 對佢地學校係positive的.
因為佢和佢阿仔由小六已經好心欴儀此校, 而佢阿仔成績好好 (全級頭十名內), 所以老師都好錫佢阿仔, 我從無聽過佢投訴此校喎. 佢地對學校都係有讚無彈!

你有咩咁激氣呀? 講出黎同我地呻吓,可能好d呢!

原帖由 M&A Mom 於 10-9-24 16:34 發表
JSCfamily>>Candy:麻煩你問下你同事(亞仔讀何官個位)對呢間學校有乜感想?
真係對呢間d老師無乜好感 激鬼氣:;pppp:

M & A Mom,

咁佢地老師又吾去了解就認定被害人都有錯!
吾知點解我總覺得官校的老師欠缺愛心和耐性... 佢地永遠都係當係一份工..所以吾可以對佢地有期望或要求! 或者係我細仔以前讀左一年官小的感覺, 所以讀完一年後就立刻轉左校...頂吾順!

e+唯有靠你去安撫matthew, 你話佢知你明白和了解佢無錯, 只係老師吾明白姐...你教佢下次有人攪佢的時候, 千萬吾好"動", 只可以舉手通知老師.....(無奈的做法)

原帖由 M&A Mom 於 10-9-27 15:58 發表
matthew 話早會排隊時,後面攪佢/打佢 pat pat,禁佢米拍/撥走隻手,係前面個訓導主任見到就兩個都罰晒 matthew 解釋,佢話 matthew 有打人隻手都係有罪 禁呢d自然反應佢地都可入罪我真係無野好講 ...

Thank you your sharing.

原帖由 xiaohahaxiao 於 10-10-18 15:29 發表
青春期的青少年多數時間喜歡父母把他們當大人看待,
不再喜歡大人們把他們當小孩般揉揉抱抱和長篇大論,
前一段時間我還不懂, 也沒適應過來, 弄得很不開心,
原來做父母的也需要時間去適應孩子們已長大的事實,
我們要 ...

我阿仔就今日last day exam...昨晚冷親...食左藥早d訓, 今朝起身又無咩事...希望無影響到啦.

我大仔都係after x'mas exam (jan 3).
細仔就dec 15-17 exam.

原帖由 mayc 於 10-11-16 13:30 發表
我囝是聖誕節後考試,所以唔洗"甘"急補,但好似我朋友囝讀DBS,佢地7/12考試,進補都係時候了! 妳地囝囡幾時考試?

M&Mom:
"甘"妳咪好快做奶奶!  

...

hhma:
你果樣似d喎..... hehehe
我地哩度 所有媽咪都係資深又對學校了解得深, o米會比人誤會囉!

原帖由 hhma 於 10-12-7 12:20 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2254813
答吓小學問題, 比人以為我係老師呀
‹ 上一主題|下一主題