用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 面試
樓主: pam323
go

DGS 面試   [複製鏈接]

求高人指點!

囡28/11上午有份參與 DGS sports skills test,但在疫情下,她甚少運動,所以對 sports skills test, 冇信心。

上午又剛與 HYS online interview 撞時間。

想問問高人,若真的放棄 DGS sports skills test, 會否影響整個面試 final results (例如扣印象分,或完全 DQ 她?

囡今日in 完協恩及DGS。
協恩⋯ 佢唔願同我講考了甚麼。
DGS... 佢出來笑哂口講好多嘢。佢做完哂數學題(skip 幾題),佢話佢答完一題後,老師過了幾秒才放第二題題目,想再快 d 都唔得 ⋯

今天也收到 2nd in email.
篇 email 只 attach 申報者 (囡)的健康申報表,而不似上次 1st in 也附有家長的健康申報表(雖然上次家長不可留下來). 是否意味今年校長只見學生,家長完全不用踏入校門? 見校長一面也慳番⋯⋯

pam323 發表於 20-12-17 19:18
我地是1月份見,有冇人12月?
1月中

囡學校一月才出小六成績表 (即是囡 2nd in 前幾日),其實仲要唔要親身補交小六成績表?還是,interview 當日囡帶份copy去,登記時直接比職員?
謝謝!

maozit 發表於 20-12-20 23:19
囡學校一月才出小六成績表 (即是囡 2nd in 前幾日),其實仲要唔要親身補交小六成績表?還是,interview  ...
多謝大家回覆。問了校方,上述兩個方法補交小六成績表都可以。
我囡 2nd in 前兩日才收到成績表,所以佢interview 那天會直接交小六成績表副本。

Raleigh 發表於 20-12-29 17:58
係咪一定要補交第二次呈分試?
呈分試成績不論報直資學校或「自行」的官、津校,都不用我們呈交。有關中學會直接由教署取得。
現在說的是補交小六第一段成績表,可親自連supplementary cover 及成績表copy 交往DG 門口security office, 或2nd in 當日補交也可。

至於補唔補交,自己衡量。

我只想知家長要唔要一同見一見校長,還是在大閘止步。
麻煩這幾天in 完的家長報料。thanks.

maozit 發表於 21-1-5 07:58
我只想知家長要唔要一同見一見校長,還是在大閘止步。
麻煩這幾天in 完的家長報料。thanks. ...
問了校方,校長 2nd in 只見學生,家長不用進校。

CANDYDING 發表於 21-1-8 19:58
家長唔比入去,去附近食野行下,45分鐘左近返去接返個女。
2nd in 逗留時間 45 mins?囡同校同學仔也是同一日見,報到時間遲我囡20 mins,我仲以為 interview less than 20 mins tim ....

CANDYDING 發表於 21-1-9 09:58
面試好快15-20。等面試大約時間。
因為當時前面有兩個人。
同埋話早走會叫小朋友打電話比家長。
明白,謝謝!

fatcream 發表於 21-1-27 17:28
好nice,有反應

same here. 我們也只是抱著去見識下及以準備 '自行" 面試 warm up 的心態去試,點知又比囡入到 2nd in, 我們當賺了!

準備時,見前人講校長好 cool, d 問題好 harsh, 所以我同囡有哂心理準備,唔會有 hard feeling. 點知,囡話校長好 nice, 有笑 (見眼部表情),仲做 funny 動作,unbelievable! 囡鍾意小動物,兩次在她們 campus 都分別見到2 隻貓 (原來她們養了 3 隻貓 - 好彩之前有人提及, 所以囡 interview 好醒神),囡又見d 老師很錫 d 貓,所以今次我們對神校有不一樣的感受。

有冇 offer? 我們不抱太大期望,始終街外位少 (around 50 個),太多叻女了。囡同校同一 session 共 4 個級十以內的同學去 in, 若今 round 200 人選 50 人,即 每4 個 考生,選一個,剛剛好,她們 "四個只能活一個 ",當中有一個比較大熱 (我們知道的),這個 game 很明顯了!

但我們仍感到很開心,轉戰 '自行"! Good Luck!

lukeskywalker 發表於 21-1-27 18:20
我個囡都係三語都問齊
same, 三語;囡對普通話最有信心, 我們有做功課,網上有校長普通話訪問,所以更加唔擔心 (I mean 也不錯)。

個人覺得⋯ 今時今日,國際學校搶人,神校 / 直資收生都要變陣,分分鐘今年收多一班,之後幾年縮下縮下,剛好是正常capacity.
幾間出名直資的annual reports 也提到學生turnover rate 高咗!他們也應及早action.

收到 ⋯ “Reserve”
Thanks! Good luck!

angelanala 發表於 21-2-1 10:07
收到offer
勁! 你囡 DGS 同 HYS 都有offer.即⋯ 將至少有一個位release 出來。哈!

觀乎今天收到 DG offer 的,手中若有 HYS,也會抽飛後者; HYS 應該有不少位放出來。。。

之後另外女直,男女校及自行又出 results, music chairs 又玩多幾輪。。

所以不用灰心!仲有插班呢!機會多的是。
‹ 上一主題|下一主題