用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔飲食交流
樓主: bbchu0316
go

A仔飲食交流 [複製鏈接]

我仔只戒左飲牛奶同零食, 尤其是糖粉高既食物同味精勁既食物.....轉飲米奶同Gluten free餅干、1d無咁甜既生果做零食/茶點, 但無同學校要戒, 所以學校d茶點會食到奶、糖同gluten既野~
Gluten好對我仔黎講好難戒....我都試過轉Gluten free豉油、自製Gluten free麵包、Gluten free麵/粉,但佢完全唔食.....我都無晒辦法....
因為見到戒牛奶同糖已經好好效果, 咁我就放棄左無特別戒Gluten喇....

另外, 我同我仔都去過鄔醫生度做過敏感測試 (skin test), 都問過佢係咪自閉小朋友多數對Gluten、奶、蛋敏感 同埋戒左係咪有改善, 佢話醫學界無咁樣臨床/ 報告證實自閉同Gluten、奶、蛋敏感有關係!
另外,上網睇過話唔好check igg, 要check ige先有參考價值...而醫學上亦無所謂「延遲性食物過敏」......同埋網頁話「ELISA,靈敏度和準確性未能達到要求,亦未獲美國國家藥物和食物管理局(FDA) 認可」好似係對Bioxxx咁講....加上醫生話做skin test已經係最準確咁搵到致敏源既方法, 反而血液測試既陽性反應誤差可達50% (假陽性)!

雖然醫學話無關/未證實食物敏感同自閉既關係, 但自己小朋友戒左又真係改善左....我都會keep住戒~

Letter_lalaland 發表於 18-1-15 17:43
可以用返最基本嘅鹽、蔗糖做調味
麵包唔自己整,出街買就盡量買少啲添加哦間。
多謝俾左咁多意見我^^

但我小朋友嚴重偏食, 唔食Gluten free粉面、麵包、紫菜或米餅等....
佢每日都係蒸魚+白飯.....其他肉同瓜菜1d都唔食.....
呢樣先最難搞.....

Letter_lalaland 發表於 18-1-17 16:12
轉冇gluten 飲食,最高 境界係要好食過平時有奶有gluten 嘅食物。
但你首先要知道成本價格較高,用新鮮有 ...
佢未戒GLUTEN之前都已經係魚+豉油+飯....其他野唔肯食....
只要有其他食物/GLUTEN-FREE豉油加左落魚飯度....佢連魚飯都唔會食.....玩絕食!
然後就恨心唔到.....
因為如果連呢樣都唔食....佢得返米奶係根本唔夠....

至於買有機、新鮮食材O係戒GLUTEN前已經有買有整, 但都係唔食, 食左都係吐出黎.....
麵包機唔落麵粉同奶粉整, 成品會似米糕, 個質感唔同左又唔肯食.....

阿仔既情況似乎由於佢A仔果種狹隘同對食物質地感敏,令佢唔想試其他食物....
請問有無咩好方法可以解決佢呢種偏食,
‹ 上一主題|下一主題