用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 10%學生考 30分以上
go

DSE 10%學生考 30分以上 [複製鏈接]

引用:七科三十分同五科三十分可以差好遠,我女學

原帖由 fionakong2008 於 16-07-21 發表
七科三十分同五科三十分可以差好遠,我女學校band1c無人攞到五科三十分28分已經係全級第二:igiveu ...
同意,我細仔個間亦是1C,今年最高似乎是五科29,大仔個間1B,有10-15%以上五科拎30

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-07-22+發表

原帖由 Chowying 於 16-07-25 發表
原來差別都幾大喎。
我覺得是細仔間學校老師h e a啫,另一間同區同機構,1C尾2A頭既學校聽聞最高都有4個5**

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-07-25+發表

原帖由 Chowying 於 16-07-25 發表
呢個 post 令我睇中學又有新既睇法。頭先我去望吓網內果間 叫band 1 尾既中學, outstanding dse result 既 ...
即是你覺得b1C偶有佳作(同學成績好)是同學本身好努力?

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-7-26+13:03+ 其

原帖由 IloveJJ 於 16-10-16 發表
咁其實睇一間學校既DSE成績,係咪睇3322率加5以上既%呢?
好似好多學校係寫4以上既%,咁有無意思呢?主科 ...
睇33222是絕對沒參考價值,4以上既%率,5以上的%率,5*以上,5**以上有幾多,最好每科都公開4以上,咁就非常好了。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-10-16+17:40+咁4C

原帖由 hkpapa852 於 16-10-17 發表
以上年計,部份自資degree只要3322+2都可以入讀,但熱門一點既資助學位,應該要6科平均24分。
4主科中,英 ...
唔是五科24分麼。傳統問同學幾多分,大部分都答Bast 5既

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-10-17+10:00+

如果今時今日只睇Best 5, 隨時入唔到3大
我梗知,但六科24分隨時誤導人,一個同學考六科24分,除咗-的好特別既三大水泡科(我真是沒研究三大最低學系入門既分數),應該佢五科都是2o分左右,基本亦入唔到三大

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-10-17+15:34+

所以我會叫人4C+2X, 合共至少24分去睇.

如果只係3322+5**5**, 就一定入到U; 即係如果只有4444+44, 我相信 ...
我剛登入你介紹既第一個綱址,用6科24分成績登入,2015數據,港大,幾乎是紅色(沒可能入),2個學系黃色(即是機會一半)。中大,好似得四黃,二白(大機會入)科大,一黃全紅。—般好少學生考5科,大部分考6科。所以6科24入三大,唔是沒,是好少機會,我沒睇其它大學了,我用四C是4,4,4,4,2X是PHY4分,地理4分咁登入既

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-10-17+16:02+

我話6科24分係入到UGC degree, 唔係3大..... 3大自DSE開始就講明係睇4C+1X/2X (唔係best 5), 所以要求一定 ...
sorry,我可能睇到你話熱門少少既資助學位,誤會咗以為你話三大。跟住個腦又是咁唸,根本好少人考5科啦,大部分都是6科,咁5科20同6科24都是平均每科先4分,都是難入資助學位

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-10-17+16:05+我

原帖由 王家爸爸 於 16-10-17 發表
尋日去城大聽講座,其實城大明年九成以上課程(26 out of 28)都需要睇4C+2X (唔再係睇best 5)。
...
阿仔間中學,之前規定4班得一班有3x讀,今年中四已改,4班有2班讀3X。

王家爸爸  4C+2X應該係趨勢,所以中學加開3X應該都會係趨勢。  發表於 16-10-17 16:49
‹ 上一主題|下一主題