用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs 聖類斯
go

高主教 vs 聖類斯 [複製鏈接]

原帖由 FungMm
09-10-27 12:51 發表

.......
但作為父母孩子的品德, 學習的習慣; 父母係擔負起十分重要的責任.  

決不能孩子乖及好成績的時候全是父母責任; 頑皮成績無100分是學校的(). ...

同意. 無論就讀哪所學校, 家庭教育對學生的品德比學校教育更具影響力. 就算同一家庭內, 家長採用不同的教養方針, 都會調較出不同性格的子女, 現實例子, 身邊多的是.

至於學業成績方面, 在同一班房上課, 總有考試得高分數及不合格的學生.  就算一些所謂超級名校, 也有同樣情況吧

原帖由 kerkermui 於 09-10-27 12:38 發表
佢地阿媽話: SL d家長好好多, 家境係差dd (當年計啦~) 但係就唔會成日咁多比較, 起碼唔會比邊個有錢d.. 因為高主教d學生好多住半山嘅..

??? 這說法很奇怪, 會否真的是新年舊事 ???
我囝囝讀P.2, 而我直至現在所認識的家長都是中產而比較實在的. 大家總是交流管教孩子的心得, 對自己孩子的優點缺點都沒有炫耀或遮掩, 鮮有比較的情況.
我才覺得RC的家長有質素, 還是我比較幸運呢?

原帖由 belle 於 09-10-27 21:43 發表
But don't forget that RC is in WanCHai now.  If your son is smart and top, he can apply for QC or St. Joe or Wah Yan.  But if he is not so smart, RC is also a good school for him.  In other words, 進 ...

Yeah !  This is my strategy, too.

原帖由 kerkermui 於 09-10-27 16:08 發表
.....但係點解兩個都係自己仔, 會有咁大分別呢? ...

見怪不怪.  我有朋友自己碩士畢業, 他的弟妹就  even送他們到外國, 連9流大學也考不上.
‹ 上一主題|下一主題