用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考了一間少功課小學,惡夢開始?
樓主: stockmike
go

考了一間少功課小學,惡夢開始?   [複製鏈接]

小兒響幼稚園都算表現ok醒目,考了一間少功課,多presentation 小學。嚟緊九月會讀。但啲家長説嘥了我個仔,又話間校課程淺。點解唔揾啲教深一年。本來食得鹹魚抵得渴,我揀喱間學校系啊唔想佢失去學習興趣,有時間培養佢閱讀興趣,親子關係好。家長們的平論我不在意。

但偏偏內子似乎開始沒多少信心。開始成日比埋果d補充練習佢做。又要佢操 grammer 串字,睇住仔仔水過鴨背串字,啱啱串完我即問已經唔記得,好心痛,又覺徙時間。

做完練習當我開始講故仔書比佢嘅時候。佢就要仔仔訓覺,令到我無辦法培養距地閱讀興趣。

今日內子又同我講其他家長的谷谷理論,又話小二 三讀得好同佢轉校。末讀就諗定轉,家不信校,點會好?

一些家長們,包括我內子,多功課加教深就係入大學捷徑嗎寫?嗊就不斷加功課同教深吧!唔好成日賴香港教育迫到你哋口貢,你們也有責任吧!不吐不快。

29    0    1    0

回覆:考了一間少功課小學,惡夢開始?

我求他愛閱讀,真係唔想佢用晒啲時間做補充。因為仔仔很愛講嘢同形容事物,睇過書而知道的總會同其他人講翻一次,我覺得佢有語言方面比較突出。

我唔緊成績名次,虛無飄渺。今日100分,聽日95,退步要谷,谷翻100,自我滿足,乜嘢心態?

jc2009  有道理  發表於 14-7-31 12:41
pkmiao    發表於 14-7-9 13:30
shadeslayer  講出我心聲,但小雜不少題目也是談十幾板一二分的事。  發表於 14-7-4 07:47
王家爸爸    發表於 14-7-3 20:20

回覆:hungchan1234 的帖子

其實我都有朋友讀緊果間學校,朋友好滿意他仔仔英普present表現. 無乜抄寫功課,多project present.

我揀它是配合仔仔多講嘢性格,又有D英普語境 。

回覆:mitsoi 的帖子

‘’而且習慣係由細培養既, 錯過左就無.”

精結所在,而家走去用晒時間做補充。重組句子,跟住又串字,真係激死我!有自讀興趣後仍有不足再練吓考試技巧也不見得遲(最敝仍未有自讀,要伴讀)我考間成績無排名小學,就係唔想追追趕趕影響心情。自己信念不足好容易隨波逐流,人做你做,你有乜優勢?

今日重考埋 KPCC  中級, 我之前問考來做乜? 大人話 第日可以叩門用。我聽到都滾滾哋

其實選校前已有共識。但考到好後大多數朋友家長都同我哋講太淺,冇功課。點得啊?你仔仔都ok醒目,點解吾谷下佢?谷唔到咪轉校囉!這對我沒有影響,所以我呢兩個月沒有作任何叩門動作。其實我不想太多重複的操練影響小朋友獨立思維,小學階段我認為要培養學習興趣,會自己攞起本書睇有趣的東西,呢個係小學的目標。加上現各大大閱讀派都出現語文方面比較突出,根本就一舉几得。無耐大多數只係短期目標為本,最叻就係同其他同學仔比較,人有我有,人補我補

回覆:MrBeast 的帖子

她知道的,但唔知佢信幾多,我就好信

回覆:eviepa 的帖子

啱啱睇完

引用:樓主:和你太太一樣,在教育上我太太也是個

原帖由 eviepa 於 14-07-05 發表
樓主:

和你太太一樣,在教育上我太太也是個傳統得很的人。這方面,我則前衛之極。我要應用自己的教育理念 ...
很多谢你無施地分享心得。我返工時間不定,末能定時陪伴。但會盡力做。同請教各大大有乜恐龍故仔書介紹,仔仔不愛看故仔,只愛看資料性書,例如恐龍有幾高,吃什麼?好鬼鍾意恐龍,我想慢慢引佢睇故仔圖書,(佢鍾意多圖少字),進而慢慢看chaper book, thx!

小弟以前書就係填鴨出黎,唔會睇任何課本以外的書。畢業後互聯網開始發達,再幾年後先睇下美劇,發覺原來好多簡算而常到的字我部末見過,例如 stuff , crab (當然係其他意思) ,  cue ,  MO,  heading (去緊) ,fiance , hide and seek , backpack , witch , creature, caterpillar, nap 一時諗唔起,重有其他。 就係以前啲英文練習未見過,唔想仔仔步我後層,亦從伴讀時發現大部生活化的字原來都未見過或見過唔識用,先明白閱讀好處。
到出來做嘢發現要上職系高處,都要識講嘢識表達有自信。 所以先揀間多 presentation 少功課學校。第日當然唔知佢做邊行,但希望為仔仔建立好基本能力, 機會到時不會失去。

好多謝各位大大的支持。講起學中文寫字我仲未有心得。我好少要他寫字,但同佢睇書後我發觉佢認中文字都幾多。而英文學 phonics 後我發觉佢都系唔識串字,但系好多識讀。佢可以讀到大部分 chapter book 字,唔識都拼到少少,但系唔明白及完全無興趣。佢只可以明到ort 6程度,仍未有自讀習慣,所以仍努力培養中。

引用:回覆+stockmike+的帖子 昨天24/7羅乃宣在

原帖由 annie40 於 14-07-26 發表
回覆 stockmike 的帖子

昨天24/7羅乃宣在經濟日報分享香港家長對倡導閱讀的大轉變,請找來給太太看吧!社會 ...
Search 唔到呀!好想睇。

annie40  敬請其他網友幫忙  發表於 14-7-26 00:52
annie40  經濟日報好孤寒,文章不會譲人免   發表於 14-7-26 00:51

回覆:annie40 的帖子

諗起仔仔5歲,見隔離屋4歲仔仔識踏兩輪單車。問他怎樣教?原來用繩掹住車頭陪跑,我又試,試咗兩日跑到氣咳,無進步,放棄。到六歲,不斷同佢講兩個輪轉彎好勁,引起興趣叫佢試,15分鐘學識攪掂。我分析係佢5歲時肌肉及平衡感末得,迫唔到。由此,我信孩子每一階段都有不同的學習能力增長,無得催谷。但他有該學習能力時便要把握,而方法有二。一是迫,二是引起興趣同學習動機。我諗人人選二,但如果太在意分數,不知不覺做了二。

王家爸爸  先引起興趣較可行  發表於 14-8-3 08:59
王家爸爸    發表於 14-8-3 08:57

引用:諗起仔仔5歲,見隔離屋4歲仔仔識踏兩輪單車

原帖由 stockmike 於 14-08-02 發表
諗起仔仔5歲,見隔離屋4歲仔仔識踏兩輪單車。問他怎樣教?原來用繩掹住車頭陪跑,我又試,試咗兩日跑到氣咳 ...
不知不覺做了一

‹ 上一主題|下一主題