用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

報料:冬天校服 [複製鏈接]

原帖由 SDTsoi 於 10-10-29 23:52 發表
我都係用同一個方法~
返學途中係外面加條長褲,返到學校先除

我由凍的第一天已同囝著長褲,因天氣實在太冷,學校又未有冬季校服買,今無計ga wo,我唔想個仔病,所以照穿其他褲.你反8,到學校除,今上堂都凍gama,如果學校今都話唔得著長褲,就真係.....;不過你問佢地著其他褲得唔得,我唸佢地唔會正面話得lor,所以我都費事問.總知校服安排方面就好唔掂加埋書記D職員D態度都預左佢地安排係今.到時個個去買,又係無碼,我唔明學校點解唔會一早出通告給DK1家長訂校服lor.其他出面D學校都會今做.今米可以減低書記方面的工作,到時唔使今黑面對D家長.同埋校服佢地D碼,根本各家長都唔知個size 真質係幾大,又無sample 睇,如果佢地整一套sample ,大家都方便,家長唔使叫完碼,開黎睇唔岩又要佢地換,起碼一個mami 都會換一次,無形中又waste time. 仲要得一個人sell. D家長排到到條龍都唔知要幾耐.我都唔敢想像星期三會咩境況,總知就失敗la

原帖由 siulili 於 10-10-30 08:51 發表
其實坊間的校服店10月中後已返左冬季校服,都唔明培正搞乜, 好彩之前幫阿女買校服時順便幫仔買埋長褲,因佢去年的褲全部已唔啱著啦。 咁佢呢兩日已經換左季,天氣係突然間咁凍,小朋友好唔習慣。

如果大家唔想等,可以去九龍城 ...

完全同意你的講法,到時D家長又要排餐死.問多句個書記部都唔想答個隻,應該要簽討下la

原帖由 棉花糖媽媽 於 10-10-31 10:03 發表
星期四嗰日實在太凍喇.... 我寧願比學校話 or 冇兔仔都唔想亞仔凍病.... 所以同佢著咗條街外灰色長褲, 之後係手冊度交代咗比老師知, 老師亦係手冊回覆"可以穿"~
所以我之後都會照著灰色長褲番學架~

...

同意,因真的不想冷病小孩,希望學校會明白

原帖由 josephine331 於 10-11-3 01:35 發表
真係好奇怪今時今日仲有咁既服務態度!學校係辦教育的地方,職員最低要求應該有禮.差劣的態度會影響老師及學生.

另外,買校服既方法看來已不合時宜.其他學校都會放樣本出來,再派通告紙叫家長填數量,絕對唔會買唔齊校服 ...

完全同意,連sample 都無, 人地點知你所謂的5,67,碼and 17,18,19係咩,仲要問多句都惡言相向,基本上學校都要負責任,唔係今既員工仲有得留底,政策都要改啦.一般學校都係會出通告訂.攪到d家長真是無所適從,真是一大失敗

原帖由 siulambonnie 於 10-11-2 12:56 發表
係啦, 你地都覺得個書局職員d態度差到爆, 買夏季時已經俾佢不禮貌對待, 上星期我地去問下冬季, 佢又係黑面咁叫我地走, 又話我地"隔硬黎", 我先生即刻上左去搵副校長投訴, 副校長話知好多家長投訴過, 但話佢係老臣子, ...

做得好ar. 你先生真係為好多家長出左啖氣,不過副校長竟然明言話同ar 審傾下,呢下應該係我地面色一沉而唔係佢lor, 今即是話佢都唔會有咩行動la.再講佢話佢係老臣子,今朝朝我買校服時有個小學mamai 話呢個唔係老臣子wow, 上年無見過佢ga ,  黎左1年多,以前個d係老d做野慢但態度都可接受但話黎個就.....

不過今,副校今講,即是都係講錯la, 根本佢就唔係老臣子,即學校都有心”攬”佢lu. 今真係無野好講.
不過真係想知道最終學校會唔會reply 你先生la.

原帖由 NICOLE123 於 10-11-4 09:22 發表
琴日工人姐姐去買左運動衫褲 佢見到上衣6碼岩 同時買埋6碼褲. 點知條褲長到上心口...今日一早叫工人去換番5碼
點知已經話無貨..點算好
打電話去書局例牌無人聽..有無人可以幫手去問下幾時再會番貨 ?
thanks! ...

係ar, 條6碼fu 係超長,因我一叫就叫6碼,law 把尺出黎度勁長,於是買5碼22-23長.今都係今講要埋5碼衫,因上次夏季佢話唔可分開唔同碼,so buy size 5 la. 件衫ok la, 如果size 6 就可wear 耐d,唔換la, 因趕住wear. 我唸唸下佢地分開收錢,應該可以分開唔同碼lor, stupid 左,今次無問.不過條fu size 6真係wear 唔到ga.我之前打去問話dsize 係唔係冋summer 一樣佢話係,so 我二話不說就要6碼,真係聽佢講就死得,但佢地dsize 4 係得16吋長一定唔岩ga, so size 5 is fit ga.希望各mami 快d換到,不如有碼事唔好換la, 直頭買la, 因換同買佢地d面色又仲黑D

原帖由 My-BeeBoy 於 10-11-5 02:47 發表
各位囝囝嘅媽咪,爹吔,我發覺件男仔長袖恤衫先至經典。短度闊封。袖長衫短。阿仔著咗兩下衫腳就走咗出來。我跟住去愛民買有校章恤衫,比例好d。可能是我自己阿仔身形不合佢地做嘅比例。
我都有問過運動服,小學的先有得賣,幼 ...

係wow, 你describe 得完任正確,衫闊身短袖長,同埋一樣野,我想問下dmami 件白恤衫係唔係無summer 個件今白,我個件係灰灰白白,好似好舊今,一定唔係純白,我想問下你個件係唔係今,如果你個件係純白,今我真係要law 去換左佢.我想問愛民邊度,有埋校章,多少錢.謝謝.因我去九龍成買佢只係俾件白衫恤我而係無校章,所以我無買到

原帖由 棉花糖媽媽 於 10-11-5 10:57 發表
啡色小小熊

你睇下條link, 我諗係呢間
http://www.oiman.com/location.htm

剛打過去問, 好好禮貌tim

唔該哂

原帖由 NICOLE123 於 10-11-5 10:58 發表

愛民係愛民村商場地下入面.
如果係學校圖書館對面坐巴士 可以搭 41,45,e21a,8,18
係愛民村落

唔該哂

回復 1# My-BeeBoy 的帖子

最細C1碼. 但我個囝要買c3wow, 因c2都好細件,我個仔都係瘦仔黎ga.
‹ 上一主題|下一主題