用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 除了SPI, 有無另外的選擇
go

除了SPI, 有無另外的選擇 [複製鏈接]

除了SPI, 有無另外的選擇

今年SPI 的款式不好看, 有無其他好選擇呢 ?

今天, 自到 人CHIROPAK 人體工程書包, 好似唔錯, 小三小四適用的SIZE 要件44x.- 有10% off, 有無人用過? any comment ?

or any other choice ??

rr

Re: 除了SPI, 有無另外的選擇

Seven 係咪牌子? any web site ?

rr

我去左time square 睇, 新款果d好colourful, 而且好輕, 但果扣對小一生可能會有少少問題.
價錢方面新款又好似貴左d, 但有新款, 我又好似唔想買舊的,   貪up-date呀
舊款便不貴, 不用$400.00, 那麼以我一定不考慮SPI, 始終太重了.

至於我之前提的chiropak, 究竟有無人見過或用過.     

any comment    
rr

gobbytse 寫道:
rr,

新款和舊款是否只是顏色不同,同樣護脊和超輕呢?

$6xx 對我來說太貴了! :-|

只是不同花款, 今年的花款很適合女孩子, 但如果是男孩子, 舊款都同樣o.k. 約$3xx, size 有大小之分.
兩年前我買 SPI 時都覺得好貴, 以前沒識有其他,  但是真的用到兩年, 基本上都幾好用, 但在有比較時, 它真是太重了.
上星期在JUSCO 有另外選擇, 本來已想買, 因promoter 連同10多本書俾我試, 他的設計又真是很捨力.
上黎問大家, 又好似無人見過, 而家又有"SEVEN" 真是要考慮清楚.
貴唔貴, 其實要睇用幾耐, 以書本數量, 基本上是1-3年班一個size, 4-6一個size. 小學課程中應只有兩個, 但有d人年年換, 有時小朋友不會保護書包把他變成殘破.

距離9月開學, 有時間, 可以諗清楚, 費時後悔la

rr

我今日去了time square 果度, 個sales 同我講佢地今年不會在書展擺賣, 佢地仲唔明點解呢幾日好多人睇, 我告訴她們是BK 動力    

我見她們新款只有四組款式, 包括 boy - 大, boy - 小, girl -大 , 及girl 小, 而每組有3-4色. 而且一開口便可有 10% discount.

至於減價系列大多是boy 款or 中性款, 都o.k.,  但以她們講只是大size 有discount.

因為她們公司認為small size 適合小一至小三, 而呢班客路的購買權在父母手中, 而她們認為口碑好, 不用減small size 的price. 都有人買. 好識做生意啊    

呢個書包最吸引我是輕, 而且我自己好like colourful pattern, 至於護脊功能, 個個書包都話有la.  
但以我睇貴是貴在 "made in Italy"    

rr  

[quote]
vivizii 寫道:
rr,
早晨.
想請問你舊款SEVEN即減價系列係有乜嘢顏色.  我阿囡九月升小五, 佢用書包很粗, 但係我見佢班同學都係, 唔知係唔係一早返到學校就要放底書包响操場地上, 好多時都會比路人甲乙丙丁踏幾腳先上堂!
阿囡都鍾意藍色, 如果SEVEN嘅物料係輕身, 同唔會太多花巧, 我會考慮.
請比意見. 唔該晒!   

舊款的沉實d, 多數深色系列, 我自己pend 住唔買是因阿囡是上小三, 我怕她用不到2年, 怕佢小四是真係如sales 所講, 有自己的idea.
如是上小五, 反而我會買之前我提的Chiropak, or other sport brand.

rr
‹ 上一主題|下一主題