用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩同路人
樓主: lamlianyu
go

[其他] 發展遲緩同路人   [複製鏈接]

引用:小兒都係整體發展遲緩,13個月先爬,19個月

原帖由 a6u1 於 16-06-07 發表
小兒都係整體發展遲緩,13個月先爬,19個月先識行,而家2歲11個月,只講到極少極少單字,剛剛在CAC做完評估 ...
當年小兒2歲8個月,評估能力只得1歲,現在小兒8歲半了,能力和同年齡小朋友一樣,小朋友發展每個不同,大家要繼續努力

wincat    發表於 16-6-8 13:37

引用:Quote:原帖由+babecat1+於+16-06-08+發表當

原帖由 sharonho98 於 16-06-08 發表
請問過程中訓練及有沒有其他特別食療分享?謝謝!
其實冇乜特別,只是積極樂觀面對,盡力配合治療師,勤力做訓練,沒有特別介口,另外有做了3年針灸

引用:我囡都係s位訓練,進步中。但家長要明白正

原帖由 DollyCC 於 16-06-14 發表
我囡都係s位訓練,進步中。但家長要明白正常小朋友都高速發展進步,我地既小朋友就算進步要追正常唔係1,2 ...
小兒也入讀S位一年,可想而知當年小兒情況,大家千萬別放棄,要知道兒童發展各有不同,我也清楚路是艱難的,但要相信什麼都有可能發生的,努力加油

引用:Quote:babecat1+發表於+16-6-8+19:09+其實

原帖由 VictoriaMa 於 16-07-03 發表
借問系咪針頭?幾耐針一次?在那區咩醫師呢?囝上月再徃CAC確診ADHD &A仔傾向
...
小兒在灣仔針灸了兩年,在大埔也針了兩年(共四年),每星期兩次左右

引用:回覆+babecat1+的帖子 想請教你當初係用咩

原帖由 banana0319 於 16-07-09 發表
回覆 babecat1 的帖子

想請教你當初係用咩方法幫佢!?因為我仔仔同你小朋友一樣!好擔心,好無助!因為好 ...
綜合所有治療師、特殊導師、醫生意見,制定一套適合自己小朋友方法(例如小朋友作息時間,有什麼缺點,什麼優點),持之以恆用心在家中和透過日常生活訓練,中醫針灸,最緊要自己有適量運動,保持心境開朗,慢慢就會看到成績,加油。(剛開始時可能未能掌握訓練方法,當年我也用了2個月才能掌握)

引用:Quote:原帖由+babecat1+於+16-06-08+發表當

原帖由 lamkwan 於 16-07-15 發表
有冇做任何training
有,3T、社交訓練全部有做

引用:我個仔係cac+做佐speech+aessessment.話del

原帖由 lamkwan 於 16-07-15 發表
我個仔係cac 做佐speech aessessment.話delay了半年。我有需要係d大學做多次?
如再做評估,倒不如留返d錢去做訓練好一點

沙田有 發表於 17-3-12 22:48
可以分享經歷嗎?幾歲追上同齡孩子?

小兒2歲8個月確診自閉症光譜(能力只有1歲,建議入讀S位),初期找私人特殊導師訓練,1星期2次訓練每次1個鐘,也每天在家用心幫他做訓練,初期沒有什麼成效,3歲3個月開始接受針灸治療(1星期2次),針了大約6至8次開始覺得他領唔能力提升了很多,4歲半左右入讀特殊幼兒中心,5歲半經特殊幼兒中心建議重返主流幼稚園和兼讀E位,6歲左右由兒童發展中心評估各方面能力巳達同齡,6歲半入讀主流小學,現在9歲讀小學三年級。(針炙由3歲針到7歲左右,5歲前每星期2次,5歲後約每星期1次)。如想再了解小兒的心路歷程,大家可以看返我以前的舊帖,也歡迎大家交流心得

沙田有 發表於 17-3-26 16:10
針灸啊?係針頭嗎?請問當初為何會選擇針灸呢?

針頭,因當初覺得小孩沒什麼進步,但聽到其他媽媽說針炙療法的效果,所以膽粗粗去試下,問我看見小兒頭上插滿針時會否肉/心痛?這個當然是很痛啦,但當看到效果時,就會覺得沒選擇錯誤

沙田有 發表於 17-3-26 16:10
針灸啊?係針頭嗎?請問當初為何會選擇針灸呢?

針頭,因當初覺得小孩沒什麼進步,但聽到其他媽媽說針炙療法的效果,所以膽粗粗去試下,問我看見小兒頭上插滿針時會否肉/心痛?這個當然是很痛啦,但當看到效果時,就會覺得沒選擇錯誤

沙田有 發表於 17-5-24 23:17
請問針灸可以幫助?針什麼地方?

就小兒的個案而言,我覺得針炙係非常有幫助,最主要針頭,但手和腳也會針

kwankwanchun 發表於 17-10-16 15:09
可否pm 係邊針灸?

巳PM

ilovecat1234 發表於 18-2-16 20:06
請問可否介紹針疚地方,你覺得有用嗎

巳PM
‹ 上一主題|下一主題