用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?
go

大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙? [複製鏈接]

引用:回覆+beagoodman+的帖子 其實St+Joe不止是

原帖由 EFJ3 於 15-06-28 發表
回覆 beagoodman 的帖子

其實St Joe不止是二線私小,應該是一線尾;陳瑞褀頂多也只是一線尾津小
我看到2013St.Jo升中相當不俗,有升到喇沙,華仁(九龍),男拔,St.Paul, 華英,英華,聖言等,頭3志願達88%,另外,聖若瑟英中37%,其他EMI54%, 即升到英中的有91%!

回覆:wheels 的帖子

我發覺St.Jo這方面真的低調,在其官網,升中數據也只隱藏在Awards一欄內,仲要捲到最下先睇到,至於升上邊間中學,也是有家長在校內報告欄影相post上網,我才可看得到,而St.Jo家長似乎也是十分低調,不喜歡在EK表達太多,所以有關資料不算太多!

回覆:karen55407 的帖子

多謝提醒,聖若瑟英中已非英中,即EMI是54%!!

回覆 karen55407 的帖子

我剛剛被提醒聖若瑟英中是中中, 所以54%應該唔包括自己中學..

回覆 hkpapa852 的帖子

至於佢既EMI有機多是1線2線OR3線, 我在網上找不到具體人數資料, 不過, 又無須刻意去CHALLENGE人地間學校既, 我見到佢地升中資料唔少都係一線中學, 其他既有名小學我諗都有學生升去2or3線英中吧~~有冇邊間咁犀利D學生100%EMI1線中學?

回覆 karen55407 的帖子

點解你知呢D數據既?你小朋友讀呢間收到風?

karen55407 發表於 15-6-29 10:27
我住九龍灣,大把街坊讀呢間學校
我諗版主開此題都係想參考多D不同既客觀意見, 可能自己心裡都已經有數, 我之前也STUDY過一D ST.JO既資料, 都是在網上找的, 我偏向STUDY客觀既數據同已POST出來的事實(我諗在學校POST夠膽出來公開俾人睇唔會假掛), 覺得ST.JO也是一所不錯既學校, 值得將我知道的客觀資料與版主分享, 至於陳瑞琪喇沙, 聽說也是一所好學校, 但之前冇做過任何STUDY, 所以都唔敢俾太多意見, 希望資料對版主有用..

hkpapa852 發表於 15-6-29 10:40
有, 天神同St Mary囉!

事實上有不少學校公佈既資料, 如果唔識分係會被誤導, 例如只說入英中人數,  ...
其實這樣比有甚麼意義呢, 咁不如攞女拔來比啦, 小朋友讀書是結合自己家庭背景, 經濟能力, 小孩谷唔谷得...點樣一間學校先對自己細路係最好去考慮, 純粹比高比頂尖不如直接飛去英國讀啦, 我小孩也是今年升小一, 正正就處身於呢種緊張同煩惱當中, 希望有多D客觀意見可以參考到..

hkpapa852 發表於 15-6-29 11:01
每個人有不同考慮因素, 你覺得無意義, 人地可能覺得好緊要.

如果真係覺得唔重要, 又何必去花時間研究人地 ...
人地問得ST.JO, 我唔信佢小朋友入到ST.MARY..點比呀?諗清楚D啦~~

EFJ3 發表於 15-6-28 20:28
回覆 beagoodman 的帖子

其實St Joe不止是二線私小,應該是一線尾;陳瑞褀頂多也只是一線尾津小
我也認同ST.JOE是一線小學!

引用:官塘+St+Jo+始終不及灣仔St+Jo

原帖由 Papabeibei 於 15-07-02 發表
官塘 St Jo 始終不及灣仔St Jo
老實講,我唔係住港島區,灣仔St.Joe唔會係我杯茶,另一方面,真係真心想請教,唔計校網區,點解灣仔SJ會好過觀塘SJ?

rgglc    發表於 15-7-6 01:52

引用:Quote:Nbranson+發表於+15-7-3+03:56+港島S

原帖由 Nbranson 於 15-07-03 發表
差不多四成學生攞到"英文"5* 或以上成績..... 計埋中英數港島ST Joe 整體成績仲好過DBS LS. ...
厲害!!

奥脫福 發表於 15-7-3 10:04
露左「咸」添:我無報過名幼。。。

‹ 上一主題|下一主題