用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 遺失香港身分證
go

遺失香港身分證 [複製鏈接]

mummy911 發表於 18-10-4 22:19
Shopping 中,袋放在身側,沒有留意下,比人偷左銀包。要求shop check cctv, 佢哋自己睇左(又唔比你睇) ...

路過!有買保險?好似有得賠償卡申請費?

mummy911 發表於 18-10-5 07:26
無呀,有冇好介紹?

留學保之類冇買?因飛機遲,遺失有得賠

mummy911 發表於 18-10-8 08:51
我沒有買保險,所以claim 唔到錢,只是hkid 要明年回港時才可保領,其他都是在英可補發。已叫她在英上網報 ...

路過!出外-定要買保險!題外話有次去日本四國到埗後打風,廉航停飛,佢廉航只賠果強機票或10日有機回港,好彩另外有買保險,包轉機票費,的士及住宿费,停留三天才有其它公司乘回港

回覆樓主:

英國出街不用帶香港身份証,之前有問brp要帶出街?家長/學生答也不用帶(有錯請更正)

mummy911 發表於 18-10-8 21:10

正常如你所説的一樣,經我細問下,由於囡囡長得太baby fac ...

估自己太out,只接受孩子入coffee shop 飲咖啡

回覆樓主:

孩子十下十下,每次叫車送佢機場,免麻煩

mummy911 發表於 18-10-15 08:20
高中時,學校已「教」佢哋飲酒,所有喜慶都有wine 一杯,重要email 問你批唔批,都唔會唔批啦。:jo ...

‹ 上一主題|下一主題