用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急急急!7月18號在外國旅遊,不能參加中一考試! ...
樓主: moon.ng
go

急急急!7月18號在外國旅遊,不能參加中一考試!   [複製鏈接]

回覆樓主:

路過,尊重樓主决定,但讀書是人生一個小部份,太著緊,孩子有壓力的,自己順其自然,及上天安排,派得差班,正好逆境學習機會,有二個cases冇考分班試,1是派咗最差的班,但佢全級考第1,s2升精英班。2是叩門入,因book咗旅行冇試,通知學校,一樣可入精英班。。。今個月計有大中小的學生超過5位永遠不能番學,家長越孩子越有壓力,相反家長唔著緊/去旅行孩子越少壓力,病痛少D。。。

b3410  true, 共勉  發表於 17-3-19 10:48

回覆樓主:

要講先後問題,明知時間/日子要考但特登不考是逃避責任,要不得。但未知時間/日子但不去考,藉得原諒。。。家長太著緊考試/成績,怕小朋友鑽牛角尖。。。

洋蔥頭媽咪  相信唔會有學校唔通知學生,只是家長沒有留意多  發表於 17-3-19 14:23
洋蔥頭媽咪  小六生通常上學期已派通告通知所有要注意時間,包括 呈分/自行/公佈結果/註冊/pres1 等等....   發表於 17-3-19 14:20
Yanamami  PreS1係早已知幾時要考  發表於 17-3-19 13:31

回覆樓主:

明白,thx,每人都有自己的觀點和角度。。自己講2個例子是真人真事的。

回覆樓主:

先了解一下學校的做法,及問學校可否另有安排。。。才是重點

Yanamami 發表於 17-3-19 13:41
全世界都知道放榜後幾日就考PreS1, 就算未知最終去邊間讀都喺同一日要去所派學校考。未知日子時間喺借口。 ...

剛自由講塲,開咗處境處,好多家長支持去考試。。。

Charlotte_mom 發表於 17-3-19 14:17
點可以hea考架
我仔女讀龍校,幾年哈哈哈就讀完,每年揀派位更係少(全級分分鐘得幾個)
但學校一直有教小 ...

幾時统一考試時間? 因當年孩子冇考分班試
‹ 上一主題|下一主題