用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學全日制, 累死了
樓主: RuiRui
go

小學全日制, 累死了   [複製鏈接]

日日放咗學加埋做功課, 有時課後活動, 亞仔又唔係快手既人, 晚晚都趕頭趕命. 温書真係唔駛諗. 佢又攰, 我又攰.   放工番到屋企就好似打仗咁.點解有人名校年年第一,不用温習,有空去義工?是多年來心結自己兩讀書不好,不懂教出肯讀書孩子,自己兩為生活工作,更難教好孩子,其實你不算差,孩子有學習障礙,起碼最少用多二倍時間和精力....(以前我地都係半日學, 放完學做埋功課都重可以睇下電視玩下抖下. 而家無呢支歌仔唱. 起碼我亞仔做唔到. 知佢辛苦, 但都無法. 真係唔知佢地呢一代幸福, 定係我地上一代幸福啲). 與時俱進,同一句說話點解有人名校年年第一,不用温習,有空去義工?是多年來心結自己兩讀書不好,不懂教出肯讀書孩子,除資優生外,叻孩子有方法教,由第一頁看起去到尾約一千頁,總有適合方法,現world 在改變中,由於開放政策,三大學學位買少見少,分交流生,同胞最多

elizatyy 發表於 14-12-23 18:00
在 YouTube 上觀看「鏗鏘集:功課奴隸」 - 鏗鏘集:功課奴隸:http://youtu.be/w-cQJy8zMgU ...果集有討論 到功課量,教育局有規定的,但冇學校理會,學校家長幫手draft封信,一人一信send去自己教學校,但估不會成功,一個好example新界區有二間差不多名小學,一間好勁,另一間一般,換了新校長,99分不收貨,要更上一層樓

個規定取消已經啦,是的.....現很多朋友每日孩子有十樣功課...孩子小學有學習障礙,成績,高中是精英班,班長+perfect,現留英學 Alevel 成績算ok,......孩子總有方法教,EK太多高手及其心得,學幾招可真有用,由第一頁看起去到尾約一千頁,總有適合方法,......
‹ 上一主題|下一主題