用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

係呀, 叩得幾多得幾多。   

原帖由 HIN2003 於 10-1-21 10:33 發表

MorriDad,

foster_ma, 自行&甲一都係選華德, 我諗到時佢都會叩華德門, 所以乙部才會填得進取.
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

播x.可能自己知自己事, 所以由頭到尾都只係平常心, 當玩吓。而且我地淨係學緊游水和畫畫, 都冇其他學術野, 點夠人爭, 點知又得咗。我見人地D portfolio真係好鬼厚架。

另我想問吓叩津校門份profile, 係咪簡單D就可?

原帖由 HIN2003 於 10-1-21 10:45 發表

好叻仔, 考到哪一間?
我上年就唔敢考. 唔係對個仔無信心, 而係無勇氣面對一封封reject letter. 所以一間back up 都無 去大抽獎.
我都係非常進取(選了兩間兆強)用破釜沈舟的精神, 預定要叩門, 終於派第十 ...

樂華天主教小學 vs 聖公會基樂小學 (樂華), 邊間可排高D呢?

係呀, 我都問過。 48網屬於大網, 所以可能都會好多人。

原帖由 olivia_123 於 10-1-22 15:49 發表

每區應該得一個派位中心,
所以48網得循道一個.

唉,都未必易架, 雖則佢唔top。華德得8個叩門位, 自行唔得的,同我一樣已經登記了會叩門。 原來好多人都不想過他網的。

而李兆強會有18個, 咁我相信叩門一定多人爭。

今年幾得意, 好似冇人(BK)放德田李兆強第一。相反前人D post大部份都揀德田李兆強第一。

原帖由 HIN2003 於 10-1-21 12:46 發表

我個囝個間係基華.
相對華德&基華會比net 48 ge 名校容易叩門.
因他們不是net 41 的名校.

HIN2003,

請問算穩陣嗎?
第一志願:聖公會李兆強小學
第二志願:九龍灣聖若翰天主教小學
第三志願:中華基督教會基法小學 (油塘)
第四志願:觀塘官立 (秀明道)
第五志願:聖愛德華天主教
小學
第六志願:聖安當小學
第七志願:聖若翰天主教小學
第八志願:聖公會油塘基顯小學
第九志願:樂華天主教小學
第十志願:聖公會基樂小學
第十一志願:秀明小學
第十二志願:聖公會德田李兆強小學
第十三志願:藍田循道衛理小學

第十四志願:天主教柏德學校
第十五志願:基督教聖約教會堅樂小學
第十六志願:聖公會基顯小學 (牛)
第十七志願:秀茂坪天主教小學
第十八志願:聖公會九龍灣基樂小學
第十九志願:香港道教聯合會圓玄學院陳呂重德紀念學校
第二十志願:觀塘官立小學 (牛)
第二十一志願:路德會聖馬太學校
第二十二志願: 浸信宣道會呂明才小學
第二十三志願:迦密梁省德學校
第二十四志願:天主教佑華小學
第二十五志願:中華基督教會基法小學
二十六志願:坪石天主教小學
第二十七志願:佛教慈敬學校
第二十八志願:聖公會聖約翰小學
第二十九志願:香港道教聯合會雲泉學校
第三十志願:樂善堂楊仲明學校

我10點幾取表, 行吓坐吓八吓 (好無聊呢), 最多人說第一係兆強和官立。最搞野有阿叔同太太講藍循咁少位, 揀兆強喇, 最多位, 橫掂抽之麻。我即刻覺得自己好似太緊張, 又上網又四圍問人。

其實我唔係幾想放棄油基顯架, 想搏排第二都重有機叩門, 又希望搏抽到靚no., 而有一兩個位剩抽到。我又有諗過九龍灣聖若翰排第三,到時叩門都可能易D掛。但頭先取表見有人填佢乙一。

原帖由 HIN2003 於 10-1-23 10:10 發表

foster_ma,

咁就真係穩陣好多.
但你skip左基顯, 到派到九龍灣聖若翰.你會唔會後悔先?
雖然叩門位少, 但net 41 ge 目標唔係華德, 佢地抽到華德可能會release個位出黎, 但抽到兆強的話, 會唔會有人release個學位出 ...

咁又係

原帖由 enson.ma 於 10-1-23 10:11 發表

你要諗下...有好多人都齋睇唔發言架麻

其實叩津校封自薦信,係咪寫中文都得? 定用英文比較好?

係咪一定要有推薦信?

原帖由 olivia_123 於 10-1-27 16:09 發表

小小建議

1. 記錄叩門小學 網址, 因為許多資訊會那天(5/6)在網上發佈. 例如申請表, 投遞日期, 最後限期等等
2. 準備所有影印本, 包括: 推薦信, 證書, 自薦信, 幼稚園成積等等一份 (必要時用它大量影印)
3. 參考
...

我最後有D執過位, 第二就放棄了油基顯 (因太多人建議搏唔過), keep返九龍灣聖若翰 (呢間我幾like).

原帖由 MorriDad 於 10-1-28 12:39 發表

foster_ma, 你最後有冇改動? 如果冇, 我頭兩位同你一樣, 第三就揀左觀塘聖約翰.

我相信"推薦信"係唔一定要有(當然等有經驗人士答會更準確), 因有"睇"過有人見左幾間本區名校, 仲多數都收(咁當然好叻仔/女). 而"推 ...

明白, 收到。
謝謝!

原帖由 HIN2003 於 10-1-28 13:59 發表

我係用中文寫自薦信.
推薦信可向幼稚園要求幫忙.但太"行"的話就沒有意義.

請問會有學術性的問題嗎?

原帖由 olivia_123 於 10-1-28 15:35 發表

正確
上年經驗, 小朋友考兩間兆強
問問老師, 幼稚園只會幫他寫一封信.
而那封信會直接寄去他想去的
小學 , 想見封信都無得見.
所以都係一間有, 一間無
最後兩間都收.
所以都係就睇番表現
所以得閒練練D模擬問題,  ...

olivia 123,

Your info. is very useful and I will copy them out for ref.  Once again, thanks for your sharing.

foster_ma

原帖由 olivia_123 於 10-2-1 17:59 發表

平田李兆強都是二回合

第一回合見主任或老師 (只是小朋友), 問題都係普通的問題.
問題很簡單的, 如小小英語對話, 加減數, 看圖片加描述等等.
像談話多的.

第二回合 (Another day) 見主任或老師 (小朋友 + 家 ...

高姿態, 即當你搵佢時佢係高高在上.
→ 嘩,呢句好有同感,唔係11,唔使來叩門。

原帖由 MorriDad 於 10-4-29 04:54 發表

哈, 我都好耐冇上來, 你仲係度, 係咪有個細o既要攪?  

低調, 即唔主動promote.
高姿態, 即當你搵佢時佢係高高在上.

如果有自己好心儀的直資收咗,經濟又負擔到,我會放棄官津。

原帖由 砵砵豬 於 10-4-28 11:40 發表

如果有直資/私立收,你地會唔會give up48網既學校呀??

今日打去問叩門,學校話6月5日可往登記 + 交 portfolio。但要有條件,要自行和統一都選它們是一一,才可叩門。

原帖由 細BB 於 10-5-30 18:59 發表
九龍灣聖若翰天主教小學

藍循已可上網download小一備取生表格,6月7日起收表。

原帖由 細BB 於 10-6-1 14:57 發表
基法6月7日公報小一備取生索取表格及詳細資料

Yes, 我都是一樣想法。

原帖由 MorriDad 於 10-6-2 19:53 發表

其實有冇人統一派位選呢間? 佢原先係46網......

我又上來報料先,第二志願:九龍灣聖約翰天主教小學
頭先都聽到好多人派到第一志願啊!
‹ 上一主題|下一主題