用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

HIN2003,

今早婆婆帶我個仔去華德上堂時已交了portfolio.
好多謝你們的意見!如果太進取,就會......
而家個心都定D,至少叩門都冇咁大壓力。
叩唔到,讀呢間都不太差呱!

原帖由 HIN2003 於 10-6-5 13:11 發表

foster_ma,
去唔去華德叩門? 加油!

我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

係呀,之前check過話6月8日才可交表。
記住要交埋家長和地址的副本啊!

原帖由 bebe2004 於 10-6-5 14:58 發表
其實我10點鐘已經去左官小交表, 我走左無耐, 門口亞姐打比我, 叫我取回, 因為要下星二先可以交, 甘我等星期二先交啦

但其實樂華天主教我都ok

我姨甥在那兒讀小一, 傳統教學,功課約六、七樣;假期就10樣左右,英文用step up,派位都幾好。在46網最好的應該是呢間和聖約翰。

原帖由 elaine.tang 於 10-6-6 03:34 發表
我個仔派到九龍灣柏德 這間學校怎麼樣呀?mouth:" />

唔知我有冇記錯,曾經見過有人分析話:同一間學校,A放乙一,B放乙二,如果B的隨機號碼先過A,咁個位就比咗B,A就落空。其實是否有這個情況嘅呢?

原帖由 huayan 於 10-6-6 06:57 發表

你第二選都派到, 即係無人一一入吾到啦.

d學校真係...

婆婆話嗰日同阿仔一齋上堂的有幾個家長派唔到都即刻登記。

原帖由 HIN2003 於 10-6-5 17:56 發表

華德應該有好多人叩門,加油!

MorriDad,

有呀,填表嗰日我見到有人一一都是4609,因為我放乙二,記得呢個no.,可能佢係46網。

另外,你個仔派去邊呀?我都會叩兆強,明天可上網 download。

原帖由 MorriDad 於 10-6-2 19:53 發表

其實有冇人統一派位選呢間? 佢原先係46網......

希望唔如意的,都叩門成功。努力!加油!

原帖由 泳媽 於 10-6-6 04:19 發表
好唔開心
我個女派29志願果間叫做甚麼 " 道教會雲泉學校"簡直想死.

明了,謝!

原帖由 huayan 於 10-6-6 15:14 發表

No la. 如果係咁, 就吾使唸選校策略啦.

之所以幼稚園老師都會教我地, 2,3選要保守d. 吾係第1選抽吾到, 吾知會派到你去第xx.

Hi KMY,

我會。舊年聽簡介會,我mark低了校長講話約有10幾個叩門位,唔知到時有冇變。

原帖由 KMY 於 10-6-7 00:37 發表
有無人叩藍循? 有幾多叩門位?

計分法只適用於自行派位。
如果有25分,基本上入硬,比我會自行揀咗先, 起碼有間都幾好的在手先。到統一後再去跨網嗰間叩門,好過到時自行唔得,大抽獎又唔好彩,咁就喊都無為。
以上純綷個人意見。

原帖由 砵砵豬 於 10-6-7 00:37 發表

我女係2011入小學架...我想問下如果我有25分油塘基顯,不過我係自行同統一甲第一志願都會跨網,統一甲第二志願先抽返油塘基顯,咁到時我既25分仲有冇用架??定係都係抽獎架咋??

我驚到時自行跨網駁唔到,25分又冇用... ...

嗰日排緊等結果時,好多人出來報喜話派到第一官秀。
原帖由 MorriDad 於 10-6-8 01:21 發表

即係話今年官秀排第一都未必入到?! 競爭又大左囉.....

MorriDad,

都不是好差吖,如果唔係為了分散投資(表哥仔讀緊),我都放得好前吓。
我個仔間kg位於46網,D同學仔多數派柏德、九龍灣基樂。其實柏德在呢區係好多人想入的,因深、谷同派位好。
佢地上下學期各派一本英文認字書仔,係評估一部份,我個仔得兩個字唔識,但表哥就一半半。
題外話,如果你派到同我一樣,你仲會唔會去叩門呢?

原帖由 MorriDad 於 10-6-8 01:09 發表

呢間學校只有10個位比48網, 你係1/10, 我係2/10. 我排第五, 你呢?

冇關係,每人都由電腦隨機派個no.去抽的。

原帖由 MorriDad 於 10-6-8 01:43 發表
話時話, 我又真係想破解下個random number, 大家可唔可以話比我聽你個POA NO (派位編號)最後個數字係乜, 同第幾志願呢?

唉,我個仔有個同學冇填楊仲銘,結果派咗去,而家四圍叩門。最斜(唔記得點打)當年佢大女又係派楊仲銘(又係冇揀),後來去咗讀私校。

原帖由 bebe2004 於 10-6-8 13:41 發表
我媽咪今日幫我去官秀交表時, 有個人同佢講, 佢系無選到(即是30間之外)的情況下, 派左去樂善堂

Hi,

我個仔昨日下午都有in,10分鐘出來。如果得,會再去另一間房見。BTW, 都幾多金麗學生。

普通話: 你叫甚麼名字? 你幾多歲?
數學: 2,4,6,8,之後是甚麼?
英名: What's your name?/How old are you?/Where do you live?/What you love?

Still have other Qs but he forgot. For the above Qs, he can do that.

而老師只是掲了揭了份portfolio,只是說:「呀,你學咗拼音呀,又學乜乜咁」但冇問其他。

原帖由 elaine.tang 於 10-6-8 23:18 發表

你今日in成點呀  問的咩問題呀 我天日in  好擔心

No, so I believe he was fail.

原帖由 BebeeYY 於 10-6-9 10:13 發表
咁你阿仔有無去另一間房in?

In fact, I buy this thinking.
We put this school in 13th.

原帖由 HIN2003 於 10-6-9 10:35 發表

個人想法: 因兆強有太多家長會去IN. 學校會分類(1)自行+統一派位-甲一&乙一 (2) 自行沒有選該校, 只是統一有選.
第(1)類入讀機會會比較高(可能IN都會IN耐D), MAKE SURE小朋友是否有能力就讀.
第(2)類的話, 可能只是 ...

甲二和乙一是選平田李兆強的,12/6 in。
我也同老師傾過,佢話九龍灣聖若翰都好好,可以留係度。
如果叩到李兆強,對我個仔仲啱。可以比多D野佢做∕學,唔使比覺得自己已識而無心上堂搗蛋。
反而她叫我唔使叩華德,除了升中網,校舍同程度不會相差太遠。
此外,她又話油基顯淺D,多活動。

quote]原帖由 HIN2003 於 10-6-9 10:44 發表

你乙一是否選平田李兆強?
有無去叩門? [/quote]

補充:
老師拿了本顏色書,用英文問,英文答返係乜野顏色。

原帖由 foster_ma 於 10-6-9 10:10 發表
Hi,

我個仔昨日下午都有in,10分鐘出來。如果得,會再去另一間房見。BTW, 都幾多金麗學生。

普通話: 你叫甚麼名字? 你幾多歲?
數學: 2,4,6,8,之後是甚麼?
英名: What's your name?/How old are you?/Where do you live?/ ...

Hi 妙兒,

先恭喜你!咁你又點睇九龍灣聖若翰呢?請分享,謝!

foster_ma

原帖由 妙兒 於 10-6-11 1恭喜你1:48 發表
morridad,

統一我是放柏德第一位, 當抽到柏德俾我, 我已開心到跳起,(我上星期六個日真係開心到想喊.);所以已一心諗住讀柏德, 不過囝囝的班主任在前一個week極力推薦我俾阿仔考兆強,兆強我一直知好好, 不過我無信心 ...
‹ 上一主題|下一主題