用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生vs聖羅撒唔知點選好> <
go

民生vs聖羅撒唔知點選好> < [複製鏈接]

今日收到民生電話後備收左囡囡下午班k1,但之前已經交晒聖羅撒留位同書籍等費用,
本來都一心諗住讀聖羅撒既了,點知突然間多左選擇,
唔知點好???各位媽咪可唔可以俾少少意見啊,萬分感激!!!
   0    0    0    0

注:聖羅撒上午班...

民生...0票?0.02間我都好唔捨得呀,唔知點好....

我個女下年將會洗禮天主教,應該最少20分上小學聖羅撒小學,咁大家又點睇呢?可唔可以再俾d意見?聽日要去民生交注册費等等,我諗都係要交左先....好難諗呀

反反覆覆諗左幾日都仲係未有結果,民生係基督教學校,但女兒將會洗禮天主教,聖羅撒20分又擔心金豬年太多小朋友出生未必有得入......
如果排除一切其它因素,就2間小學而言,邊間比較好呢?學術..成績...校風等,希望有相關資料的媽咪可以幫幫手啊

好多謝大家的意見,我住九龍灣,應該就唔係34區囉,如果我俾個女讀民生的話,是否我都一樣可以係part1第一志願有機會入讀聖羅撒小學?因為聖羅撒幼稚園同小學本身冇關聯,所以是否民生係一個進可攻退可守的選擇呢?本人對於小學派位情況唔熟悉,希望有經驗媽咪可以分享下~~~再一次感激大家的寶貴意見!

原帖由 chunlaifat 於 10-6-21 15:57 發表
男女校怎和女校比? 教仔都辛苦過教女啦...男仔 naughty d( 個人意見) ma. 不過我接觸過的 ms 學生都好乖, 校風冇問題的, 放心. 問題是:
1) 你想囡囡讀男女校定女校先?
2) 想入津校還是入私校? ms 不準大抽獎的.

...

1:)我比較希望可以讀男女校,但也不抗拒好的女校
2:)如果可以入到唔錯的津校,當然也希望入讀津校,因為我有2個女...私校不是不能應付,只是稍微辛苦一些

唔該晒大家!!!俾左好多經驗同意見,咁我會清楚好多啦!
‹ 上一主題|下一主題