用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂明才 vs 聖保羅書院
樓主: Soundervolt
go

沙田呂明才 vs 聖保羅書院 [複製鏈接]

我想問下如一間黃大仙區不太好的小學, 全級考5名內, 但成績表又全A, 呂中會接受嗎?

這個小朋友還有很多校內獎, 但公開的沒有.  

王家爸爸  全級20人同200人既第5好唔同   發表於 15-2-3 10:30
王家爸爸  一線學校唔會睇校內獎  發表於 15-2-3 10:27

王家爸爸,

佢係一間官校, 我曾經聽聞官校卷淺推高校內成績. 不知是否真的假的. 全級有120人左右. 那年小兒分派小學不好, 當年曾經搵過資料這間官校水平不高, 我只知好像區內小學排名屬於次級. 但聽那位媽咪說這年推高到BAND1小學級數. 也不知實質情況.  

王家爸爸 發表於 15-2-3 10:56
在任何情況,全級有120人既中游學校,頭五名一定係B1頭學生。

謝謝! 但那間小學好像不是中游, 如計區內好像不太好. 這是曾經的資料, 現在是否升級便不知了.

一間小學這麼重要.選擇一間競爭不大的小學好像比較有利, 對嗎!

王家爸爸 發表於 15-2-3 11:37
唔需要擔心,一間有四班小六既學校,B1比例差極都應該有百分之十幾二十。你全級排第五,只要B1數目高過15人 ...
我個仔剛好讀左間競爭大的小學, 只能在中游位置, 而成績表也不及其他學校的學生好看. 因為是拉平均數的. 會出現91分也只能取B這個數. 而1分能影響很大的名次, 計算以往名次免強是區內BAND1的中學. 但在區外考中學有點困難, 相比其他學校全A的成績表學生便比下去了.

SIYip 發表於 15-2-4 00:38
回覆 PalFan 的帖子

學校好睇夾唔夾。我朋友仔仔喺一間一般嘅小學考中間偏下,轉去另一間較好嘅小學,反而 ...

謝謝意見.
‹ 上一主題|下一主題