用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問入住澳洲寄宿中學注意事項
樓主: rap
go

請問入住澳洲寄宿中學注意事項 [複製鏈接]

回覆 achow 的帖子

Hi achow and rap, 我早排每朝一瞓醒唸到個仔就黎不會時常在身邊就成個人好down, 係人都睇得出我好愁,又冇胃口食野。後來發覺再係咁落去恐怕會屈到病,同朋友傾下會舒服些,同埋對自己講事到如今要輕鬆面對,阿仔又會初初兩個月就放假返香港,加上若果他在那邊讀得開心和開始識得獨立,其實我應該開心至真。相信大家一直都放了很多時間和心血在子女身上,一時間沒有他們在身邊,真的有d空虛,但希望我們做媽咪的都要好好愛啺自己,條路重好長,我地要一路和子女同行。唯有同自己講,船到橋頭自然直,不必再擔心想得太多。

回覆 rap 的帖子

我個仔都話近排特別留意d人講澳洲的事,看來他們都期待著新學校生活。我們就keep住d正能量去支持佢地啦!

回覆 rap 的帖子

rap, 除了學校的醫療保險,你買了其他保險未?我就買左一個海外留學保,如需要可PM資料給你。

回覆 rap 的帖子

rap, 我已PM資料給你

回覆 rap 的帖子

Thank you rap! 係呀,再過兩個多星期我們就出發了,今日開始pack喼,因買埋羽絨被和枕頭過去,要三個大喼至夠。我亦祝你們一切順利,囝囝開心愉快地亨受新的學校生活

回覆 rap 的帖子

多謝提醒!提埋過去隱陣d !

回覆 rap 的帖子

Hi rap, 相信你已經返港,你兒子的情況好嗎?相信他一定好快已經融入學校生活。我兒子比我們預期適應得快,知道他在那裡愉快地學習和過著群體生活,我們離開的時候沒有多大傷感。

回覆 rap 的帖子

rap, 我兒的學校也是一間大房六個床位。食飯方面阿仔話有d啱有d麻麻,不過佢開始吾好食都照食。Boarding house master 昨天email 我說我們離開後阿仔表現都幾好,我們暫時可以放心d! 他學校在一個小鎮,所以學生都很純僕友善,老師們都很樂意和家長溝通,所以這次旅程歸來感覺良好!

回覆 stellaygf2996 的帖子

係呀,雖然佢地既衫有洗衣袋裝著,但學校都要所有衣物附上姓名。基本上我用寫衣服的marker寫為多,有些深色衫就縫上name label

Stellaygf2996. 我兒子在Brisbane以外叫Warwick的小鎮,要搭2小時coach才到。他住學校宿舍,過多兩星期就返港term break兩週。Daisy Hill 距離Brisbane 要搭幾耐車?你女兒讀咩grade?

chmama327 發表於 14-8-19 09:22

係呀,雖然佢地既衫有洗衣袋裝著,但學校都要所有衣物附上姓名。基本上我用寫 ...
阿仔前日返左香港term break兩星期。佢第一次自己搭飛機, 因之前幫佢申請左UM, 所以都放心。阿仔喺澳洲讀得開心, 分享左好多學校生活和趣事, 較以前開朗,真的要感恩。

UM即是unaccompanied minor , 因阿仔未夠16歳,可以申請,這樣check in 後航空公司職員會帶佢過移民局上機等,返到香港又會要你簽收,父母就會放心好多

回覆 smartyou 的帖子

係呀,買定黎交學費宿費!

smartyou  係吖!希望大家都入在最低點 :mo   發表於 14-9-22 20:52

回覆 rap 的帖子

rap, 多謝!你囝囝是否已經揾左term break home stay?
‹ 上一主題|下一主題