用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院(東九龍)課堂體驗
樓主: elbar
go

匯基書院(東九龍)課堂體驗   [複製鏈接]

剛星期六都帶了阿女去參觀簡介會及開放日,校長開宗明義講到以基督教的理念去教育小朋友,而且著重全人教育,雖然家住得遠,學校對於我地係好吊腳,聽完之後(加上阿女聽到有得住宿舍),我同阿女都好鍾意。
點知咁啱同舊學食飯時傾開依間學校,佢就分享她認識兩個朋友的女兒不好的經歷。女兒A入讀中一後由乖乖女變得很頑劣,而女兒B就被同學欺凌變得好怕返學。
我不知這兩小朋友的情況會不會純粹因為學校而導致,可能亦只是個別事件或其他因素,但聽落就令人有點卻步。阿女下年先報學校,但都想從這學校學生及家長中多了解學校
想問此學校校風如何? 學生的品行如何?
會否給學生太大自由度而令學生沒有紀律,喜歡挑戰老師?
謝謝!

只知她朋友為女兒A安排轉校,而女兒B無轉校繼續讀,但詳情不太清楚

回覆 homan911 的帖子

你的分享! 希望你仔仔盡快適應過來

想問, 整乖及純?嚴謹還是好 free hand 給小朋友自由發揮?

回覆 小時了了 的帖子

噢! 學下衣D基本技能都好,可惜!記得以前上家政堂覺得好開心

請問,知唔知校車由荃灣去學校車程大概多久?

! 咁大轉!!

一戰定生死? 學期尾一次過溫晒成年嘅課handle? 中間會有assessment 之類嗎? 會計分嗎?

我真傻! 跟足面上指只帶了相表及作文去,咩原來可以交證書的嗎  !?

唔係咩勁揪獎項或證書,但為公平起見,校方無要提交就應一侓唔收啦!

在一D 收一D唔收,咪出有不公平的評!

吓! 我上年同今年都有聽簡介會都聽唔到校長話可以提交證書啊~

回覆 dollyyuki 的帖子

咁我又唔明,點解面時現場有D老師肯收,D老師唔肯收?

回覆 snakeson 的帖子

唯有補寄返去學!

特異功證書,夠唔夠照就由校方看過決定。講真,咁樣補寄最終份嘢係咪真係可以攝得返去小朋的申表內都未知,但做番好過唔做。

我依家明白點解嗰日有咁多家係度影印,好多家都好醒識帶定D證書去兩手準備。我當時仲心諗,面試信上講到明只需帶3份成績表+2份作文,做咩搞到咁急現場先影印呀!

‹ 上一主題|下一主題