用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 試算表修正 - 最後版本 (停用, 請在2009派位試算表留言) ...
go

試算表修正 - 最後版本 (停用, 請在2009派位試算表留言) [複製鏈接]

最近發覺小妹'老眼昏花', 計錯咗灣仔區非保留學位個數, 應該係342, 唔係229. 所以灣仔係最好既派位區. 煩請收到試算表既家長自行更正. 如有懷疑, 可以自己根據中學一覽表加一次.

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1568

順便提醒大家, 個英中學額唔一定係band 1, 有o的band2-3 o既英中學額要自己扣起, 例如聖瑪加利, 嘉遁理, 地利亞修女, 等等.

:joyous:

0    0    0    0

原帖由 stevema 於 08-11-10 19:26 發表

I changed the figure than I found Wanchai has the highest chance to get into EMI, is that true? or I misinterprete the numbers?

It is true, you may count the number in the link for  verification.  However, beware that some English Sec Schools are not band 1, you may prefer to deduct these seats before calculation.

原帖由 stevema 於 08-11-10 22:49 發表

Hi, hkmama,

very helpful of you.  BTW, i have no idea which one is non band one.  can give me some idea?

thank you : )

上面提到既聖瑪加利, 地利亞修女同官立嘉道理爵士都唔係band1英中.

試算表已送出.

原帖由 YVONNE2607 於 08-11-12 20:08 發表

hkmama, 你好,有些問題想請教。女兒是BAND 1 中至下,在將軍澳區,原諗住自行選何文田迦密及景嶺,不知是否有機会呢?OR自行選2間英中好呢?她的操行很好,四及五年級全A,是否會有着數呢,如選2間英中,那2間比較有機会呢?請賜教及提 ...

YVONNE2607,

BAND1中下自行機會微, 如果想搏抽獎, 選2間英中都冇所謂. 景嶺係BAND1中中, 可以改選他區英中試試. 不過唔好抱大希望. 抽獎第二志願保守o的, 因為BAND1尾叩門能力差. 操行好冇大著數, 唔好就自行同叩門都唔使諗.

Band 1

1.
迦密主恩中學
(117)
2.
將軍澳官立中學
(87,33)
3.
景嶺書院
(105)

Band 1-2

基督教宣道會宣基中學 (87,33)
東華三院呂潤財紀念中學
(117)
港澳信義會慕德中學
(77,33)

他區band 1英中
可立中學 (2)
觀塘官立中學 (3)
觀塘瑪利諾書院 (2 – )
聖言中學 (3 – )
聖傑靈女子中學 (2 – )

Sent already, please check mailbox.

原帖由 YVONNE2607 於 08-11-13 16:19 發表
Dear hkmama,

如在甲部這2間英中,應怎樣排法,因將軍澳得一間英中,迦密主恩中學,我恐怕很難到,其實宣基都唔錯,但現在都很難入,真頭痛。我想在甲部放2間英中博抽獎,你有沒有建議,東區 or 灣仔區都可以。而乙部第一會放景嶺或宣 ...

YVONNE2607,

其實以你的情況, 小朋友屬band1中下, 我會建議你自行唔好選迦密, 因為迦密要求高, 而且好多各區既考生視九龍城區既學校為自行首選, 跨區黎爭, 競爭好大. 反而我會建議你去沙田區選些band 1中如聖心,蘇浙同培英去自行, 因為沙田區抽獎必入英中, 所以考生自行時唔會選些差過抽獎首選既學校, 以免被收而無得抽獎. 入得沙田區爭既都係爭沙官, 沙呂同曾肇Tim. Band 1 中的英中就未必會好多人爭, 爭既估計都係同區band 1中下或band 2頭既考生. 你入到去未必冇得爭.

甲部係全港一齊爭既, 全憑運氣
你唔使花心思去想. 你的小朋友好有可能全港屬band 2, 你亦唔使局限區內英中, 鍾意邊間就填邊間. 如果你叫我俾一間東區或灣仔區既, 就填鄧肇堅. 其餘試下聖心,蘇浙同培英, 反正不能抱大希望.

乙部首選景嶺當然競爭會少o, 宣基都係一間唔錯既學校.

Khmama.

原帖由 lauyy 於 08-11-16 01:06 發表
khmama, 可否也給我一份試算表?

[email protected]

Sent already, please check mailbox.

原帖由 rowdywong 於 08-11-16 15:56 發表
Would  you please send me one, my email address is:

[email protected]

Thanks.

原帖由 P6worryma 於 08-11-16 21:12 發表

Dear Khmama,
Can you send me a 試算表?  Please PM.
My son is in Central District.  And, he is the middle rank of the Band 1. How about his possibility to Band 1 Eng. Sec sch?
Thanks a lot! ...

p6worryma,

中西區band1男生真係唔使担心. 學位多過考生, 你首選英皇, 次選聖類斯已經唔使憂. 請pm你既e-mail address, pm唔可以放附件.

khmama.

各位家長請提供e-mail address. 呢個試算表係用黎估計每區band1生派入英中的成功率.

原帖由 SUPER媽 於 08-11-17 23:17 發表
KHMAMA, 請問咩野叫試算表, 有咩用, 係咪真係有得計架, 請教教我, 我小兒在校算BAND 1, 但出到去唔知屬於BAND 幾, 而我地係屬於觀塘區, 另外自行可否選2間BAND 1 心水英中呢 ?? 機會率算大嗎 ??
  ...

Band1都有分頭同尾, 對自行有影響. 自行你當然可以選2間心儀英中, 不過如果屬band尾,就唔好選band頭英中.

原帖由 myyung2 於 08-11-19 03:27 發表
Dear hkmama,

Would you plesase send me a copy.
my e-mail [email protected]
My daughter is in WTS.  And, she is the middle rank of the Band 1. How about her possibility to Band 1 Eng. Sec sch?
Thx ...

WTS即係邊區?

原帖由 anivan911 於 08-11-25 22:41 發表
Dear khama,

I haven't received , would u pls send it again ? [email protected]

thanks

Re-sent.

‹ 上一主題|下一主題